Visa kurser.se som: Mobil
Kursinformation
Uppsala
16 timmar
2019-09-21 10:00
1 795 SEK

Kursbeskrivning

Lär dig måla med oljefärger! I denna kurs utforskar vi oljemåleriets möjligheter tillsammans. Vi går igenom allt från grunderna och vad man behöver tänka på innan man startar, olika sätt att påbörja en målning, själva målarprocessen och hjälpmedel att överkomma svårigheter, till att bli fri i sitt skapande.

Innehåll
I varierade övningar får vi prova på att måla stilleben, från fotografi, självporträtt eller levande modell. Läraren går igenom begrepp som teckning, valörer, färgtemperaturer, komposition och färgblandning. Vid varje kurstillfälle gör man en ny målning så att man kan ta med sig det man lärde sig vid förra tillfället in i den nya målningen. Läraren ger individuell vägledning till var och en under själva målningsarbetet, och kommer med förslag och tips och besvarar frågor. Tanken är att man efter kursen ska ha en grundläggande förståelse om oljemåleri som medium, att man ska ha fått prova på att måla olika motiv och att man ska ha lärt sig något som man kan ta vidare i sitt fortsatta skapande.

Upplägg
Kursen går en lördag varannan vecka i tre veckor (samma dag och tid). Varje tillfälle går mellan kl. 10.00-14.00.

Förkunskaper
Kursen välkomnar både dig som nybörjare och dig som har målat tidigare.

Kursledare
Ragnar Österlund som leder denna kurs har mångårig erfarenhet av oljemåleri, och flerårig erfarenhet som kursledare. Han målar både landskap, stilleben, porträtt och figur. På hans hemsida, www.ragnarosterlund.se, kan du se bilder på en del av hans verk. Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.

Kursmaterial
Kursmaterialet ingår inte i avgiften. Du behöver:

 • Penseltvätt Färgrikets Skonsam Förtunning 222 (250 ml).
 • Rå linolja (50 ml).
 • 3 st vitgrundade målardukar eller pannåer i ungefärlig storlek A4.
 • Flata penslar med lång borst, i svinborst för oljemålning (i storlekar 3-20 mm breda). Det är bra att ha en större pensel (ca 15 mm bred) och ett par mindre i olika storlekar (ex. 8 mm och 5 mm breda). Gärna också en mindre rund, mjuk pensel i oxhår för målning av detaljer (2 mm).
 • Oljefärgerna röd (klarröd medel eller cadmiumröd medel), gul (klargul medel eller cadmiumgul medel), blå (ultramarin eller coboltblå), ockra (ex. ljusockra eller guldockra), brun (ex. transparent järnoxid eller bränd umbra), svart (valfritt, det går att klara sig utan svart) och en lite större tub vitt.
 • Flat palett, utan fördjupningar av trä (gärna en större variant, 30 cm bred eller mer).
 • Målarkniv (storlek 3-4).
 • Palettkoppar (1-2 st).
 • Maskeringstejp,
 • Penna, sudd och skissblock. 
 • Ordentligt med hushållspapper.

Det arbetsmaterial du behöver finns att köpa på nätet (exempelvis zinkvit.se). Som kursdeltagare erhåller du även ett rabattkort på Upsala färg på 10% om du hellre vill köpa ditt material där.

Kallelse/Faktura
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart.
Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Bra att veta
Vi träffas varannan vecka! Vi håller till i våra hantverkslokaler i Ekeby Bruk - Hantverkscentrum.

Folkbildning
Grundtanken med folkbildning är att deltagarna i samverkan med kursledaren lär av varandra. Arbetsformerna är demokratiska och engagerande och lärandet aktivt. Deltagarna söker och bygger sin egen kunskap genom dialog, interaktion och reflektion med andra. Genom bra kommunikation har kursledaren möjlighet att anpassa kursen tillsammans med deltagarna under kursens gång.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Oljemålning.

Medborgarskolan Mälardalen

Medborgarskolan, kurser

Medborgarskolan i Mälardalen

Här hittar du alla kurser hos Medborgarskolan i Uppsala, Västerås, Eskilstuna, Nyköping och andra städer i Mälardalen. Medborgarskolan är verksam med kurser och kulturaktiviteter i hela Sverige. Verksamheten är öppen för alla och här erbjuds kurser inom alla tänkbara områden. Medborgarskolans...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Mälardalen
Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Oljemålning!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 4 recensioner.
Läs recensioner