Inga recensioner än

Ny på sjön -en introduktion till båtlivet

Längd
4 timmar
Pris
510 SEK
Nästa kurstillfälle
27 juni, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
4 timmar
Pris
510 SEK
Nästa kurstillfälle
27 juni, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Har du lust att vistas mer på sjön i båt men saknar sjövana eller behöver uppdatera dina kunskaper ?"Ny på sjön" ger dig en inblick i navigation och gott sjömannaskap. Här får du med dig viss kunskap och får även information och en uppfattning om vad just du kan behöva lära dig mer om för att känna dig säker på sjön.

Kursen är för dig som är nyfiken att lära dig något nytt och vill fördjupa dig i ett ämne på relativt kort tid. En kort kurs är fortfarande lika rolig och kvalitativ som våra längre kurser men på jämförelsevis kortare tid.

Innehåll

Kursen vänder sig till dig som vill lära dig vett och etikett till sjöss och vill ha koll på vilka skyldigheter du har från det att du har kastat loss med båt. Kursen är perfekt för dig som vill lära känna och komma närmre att hyra, låna eller köpa en båt i framtiden.

Vi går igenom:

 • Vad du behöver tänka på när du ger dig ut med båt, t ex vid hyra av båt i Sverige och utomlands.
 • Vett och etikett - skyldigheter till sjöss
 • Redare och befälhavaransvar
 • Sjösäkerhet (tex alkohollagen, flytväst mm)
 • Väjningsregler
 • Sjökort
 • Utmärkning
 • Lägga till - vad bör jag tänka på?
 • Plotter - för- och nackdelar
 • Utbildningar i sjöliv; vilka finns och hur kan man lära sig mer.

Enligt Sjölagen ska du som färdas på vatten visa hänsyn mot omgivningen. Som båtförare ska du visa gott ”sjömannaskap” och känna till regler och föreskrifter som gäller för de vatten du färdas i.

Upplägg 
Introduktionskursen omfattar ett kurstillfälle, (4 studietimmar á 45 min).

Förkunskaper
Inga förkunskaper behövs.

Kursledare
Ledare för denna kurs är Kristina Backlund, sjökapten  - ett yrke hon valde efter att under hela uppväxten (och även därefter) spenderat sommartiden på en ö i Söderhamns skärgård. 
Kristina har lång erfarenhet som yrkesverksamt på fartyg. Sedan hon gick iland har hon arbetat som lärare och ansvarat för hon olika navigation, sjöliv och matrosutbildningar. Kristina är verksam kursledare för Förarintyg, Kustskepparintyg och Båtradio SRC/ VHF.

Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.

Kursmaterial
Kursen kräver inget kursmaterial.

Kallelse/Faktura
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart.

Bra att veta

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälningar. 
Medborgarskolan har utbildat båtfolk i över 50 år och erbjuder ett utbud av såväl navigationskurser som specialkurser. För säkerhets skull - vänd dig till oss! I våra lokaler finns tillgång till mikro och kylskåp. Medborgarskolan bjuder på kaffe och te.

Utvecklingsmöjligheter
Nästa steg i din sjölivsutbildning är:  Förarintyg båt, kustskepparintyget och SRC båtradio. Se vårt kursprogram på webben för fler kurser inom sjöliv.

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

Folkbildning
Grundtanken med folkbildning är att deltagarna i samverkan med kursledaren lär av varandra. Arbetsformerna är demokratiska och engagerande och lärandet aktivt. Deltagarna söker och bygger sin egen kunskap genom dialog, interaktion och reflektion med andra. Genom bra kommunikation har kursledaren möjlighet att anpassa kursen tillsammans med deltagarna under kursens gång.

 

 

 

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

27 juni, 2023

 • Kurs
 • Uppsala

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Ny på sjön -en introduktion till båtlivet och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.
Medborgarskolan Mälardalen
Bergsbrunnagatan 20
75323 UPPSALA

Medborgarskolan i Mälardalen

Här hittar du alla kurser hos Medborgarskolan i Uppsala, Västerås, Eskilstuna, Nyköping och andra städer i Mälardalen. Medborgarskolan är verksam med kurser och kulturaktiviteter i hela Sverige. Verksamheten är öppen för alla och här erbjuds kurser inom alla tänkbara områden. Medborgarskolans...

Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Mälardalen

Highlights