Visa kurser.se som: Mobil

Kurs i Fermentering nybörjare – den urgamla konserveringsmetoden

Medborgarskolan Mälardalen
Kursinformation
Västerås
6 timmar
2020-04-06 18:45
695 SEK

Kursbeskrivning

Väck dem hälsosamma bakterierna och gör din mat riktigt hälsosam. Genom den urgamla konserveringsmetoden fermentering får du både god och supernyttig mat.

Innehåll

Att fermentera förlänger grönsakernas hållbarhet, ger tarmen ett tillskott av goda bakterier samtidigt som det skapar spännande smaker. Man kan i princip fermentera allt och enbart fantasin sätter gränserna!

När man fermenterar låter man råvaran jäsa i en kontrollerad process. Genom detta vaknar hälsosamma bakterier till och börjar producera kolsyra och mjölksyra som gör maten riktigt hälsosam samtidigt som smaken blir en annan. Samma råvara olika smaker, vitkål blir till surkål.

Det finns en mängd olika hälsovinster med fermenterad mat. Nedan listar vi några av dem.

  • Ditt immunförsvar förstärks då mjölksyrabakterierna hämmar och dödar oönskade bakterier.
  • C-vitminhalten bevaras i grönsakerna.
  • GI – värdet minskas i grönsakerna vilket ger långsammare blodsockerhöjning och du håller dig mätt längre.
  • Du tar fler vitaminer och mineraler som bland annat järn och zink när du äter fermenterad mat.

På kursen kommer vi att få lära oss om tekniken bakom fermentering, vad som är viktigt att tänka på och om hur man kan experimentera vidare efter kursen. Vi går tillsammans igenom grunderna i surkål och kimchi.

Första kurstillfället kommer att vara en teoretisk introduktion. Därefter genomför vi tillsammans en fermentering av den grönsak säsongen erbjuder och den grönsak just du önskar fermentera. Fråga din kursledare för tips och idéer vid första tillfället.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs för att delta på denna kurs.

Kursledare
 
Alla våra ledare genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem med möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

Kursmaterial

Undervisningen utgår ifrån ledarens egna framtagna teoretiska material. Vid kursens andra tillfälle tar du med en bit vitkål samt en till grönsak du önskar fermentera. Ta även med en glasburk med lock samt någon typ av etikettmärkning.

Kallelse/Faktura

Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart.

Startdatum är preliminärt och kan vid behov flyttas fram. Kursen kan komma att ställas in om det inte blir tillräckligt många deltagare. Ju tidigare du anmäler dig, desto större chans att kursen startar.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Bra att veta

Kaffe och té finns att köpa i våra lokaler.

Genom att välja Medborgarskolan gör du ett hållbart miljöval. Ett seriöst och långsiktigt miljöarbete är en självklarhet för oss på Medborgarskolan. Att välja Medborgarskolan ska vara ett hållbart miljöval. Därför arbetar vi systematisk med miljöförbättrande åtgärder och är sedan 2016 miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas.

 

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Kurs i Fermentering nybörjare – den urgamla konserveringsmetoden.

Medborgarskolan Mälardalen

Medborgarskolan, kurser

Medborgarskolan i Mälardalen

Här hittar du alla kurser hos Medborgarskolan i Uppsala, Västerås, Eskilstuna, Nyköping och andra städer i Mälardalen. Medborgarskolan är verksam med kurser och kulturaktiviteter i hela Sverige. Verksamheten är öppen för alla och här erbjuds kurser inom alla tänkbara områden. Medborgarskolans...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Mälardalen
Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Kurs i Fermentering nybörjare – den urgamla konserveringsmetoden!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 4 recensioner.
Läs recensioner