Visa kurser.se som: Mobil

Kostens och näringens betydelse för hälsan

Medborgarskolan Mälardalen
Kursinformation
Uppsala
15 timmar
2019-10-24 18:00
1 590 SEK

Kursbeskrivning

Vill du ha en större förståelse för vad näring är och hur det påverkar kroppen och hälsan? Visste du t.ex. att den största delen av immunförsvaret finns i tarmen och att kosten har en direkt inverkan på tarmhälsan? Vill du veta vad du kan göra för att minska risken för att du eller någon i din familj blir sjuk? Vill du ha mer energi och känna dig piggare? Genom att gå den här kursen ökar du din förståelse för hur näringen i maten du äter påverkar din hälsa vid varje måltid.

Innehåll
Kostens inverkan på vår hälsa blir alltmer uppmärksammad och accepterad. Det blir mer och mer känt att en viss typ av mat ökar risken för sjukdomar och viss mat minskar risken, framförallt hjärtkärlsjukdom, diabetes och cancer. I den här kursen får du först och främst lära dig vad näring är. Vad är egentligen vitaminer, mineraler, fytonäringsämnen, proteiner, fetter och kolhydrater? Vad har de för funktion i kroppen och i vilken typ av mat finns den? Vi går igenom näringslärans grunder för att sedan gå vidare till hur det påverkar kroppen, hälsan och välmåendet.

Vi kommer att diskutera olika populära dieter och hur viss typ av näring påverkar kroppens organ, hormoner och energi. Du får förslag på frukost, lunch och middagar som är bra för hälsan samt vissa praktiska hemuppgifter och recept att prova själv. Vad är det i maten som gör att det är bra eller dåligt för hälsan och vilken typ av mat minskar, respektive ökar, risken för sjukdomar? Några övriga ämnen som tas upp är hur kosten påverkar den mentala hälsan, energinivåer och inflammationer i kroppen.

Kursen innefattar bland annat;
- Grundläggande näringslära
- Energi och socker
- Mental hälsa
- Diskussion kring olika poplulära dieter
- Immunförsvaret, autoimmuna sjukdomar och känslighet emot vissa livsmedel (t.ex. gluten)
- Kroppens avgiftning
- Mage-/tarmhälsa och vikten av probiotika

Upplägg
Teori med praktiska hemuppgifter i form av recept att prova hemma mellan kurstillfällena.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs. Vi lär oss tillsammans och utifrån där vi befinner oss.

Kursledare
Lina Åhlen har en kandidatexamen i Nutritional Science (BSc Hons) från England. Hon har arbetat som skribent, bland annat för Näringsmedicinsk Tidskrift, och föreläsare inom området näring och hälsa under flera år.

Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.
 
Kursmaterial
Inget kursmaterial krävs för kursen. Vi använder ett digitalt kursmaterial som du får tillgång till på kursen.

Bra att veta
I våra lokaler finns kaffe och té att köpa.

Du får en kallelse till kursen ca en-två veckor innan kursstart. Startdatum är preliminärt och kan vid behov flyttas fram. Kursen kan komma att ställas in om det inte blir tillräckligt många deltagare. Ju tidigare du anmäler dig, desto större chans att kursen startar.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Genom att välja Medborgarskolan gör du ett hållbart miljöval. Ett seriöst och långsiktigt miljöarbete är en självklarhet för oss på Medborgarskolan. Att välja Medborgarskolan ska vara ett hållbart miljöval. Därför arbetar vi systematisk med miljöförbättrande åtgärder och är sedan 2016 miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas.

 

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Kostens och näringens betydelse för hälsan.

Medborgarskolan Mälardalen

Medborgarskolan, kurser

Medborgarskolan i Mälardalen

Här hittar du alla kurser hos Medborgarskolan i Uppsala, Västerås, Eskilstuna, Nyköping och andra städer i Mälardalen. Medborgarskolan är verksam med kurser och kulturaktiviteter i hela Sverige. Verksamheten är öppen för alla och här erbjuds kurser inom alla tänkbara områden. Medborgarskolans...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Mälardalen
Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Kostens och näringens betydelse för hälsan!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 4 recensioner.
Läs recensioner