Visa kurser.se som: Mobil

Kombinerad Förarintyg och Kustskepparintyg

Medborgarskolan Mälardalen
Kursinformation
Västerås
40 timmar
2019-09-30 17:00
3 295 SEK

Kursbeskrivning

Vill du ta förar- och kustskepparintyg? Eller har du kanske ett förarintyg som du vill fräscha upp samtidigt som du också passar på att ta kustskepparintyg? Då är den här kursen för dig!

Innehåll
Två kurser i en - mycket kunskap på kort tid! Du får grunderna i navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, utrustning, sjöväder och sjömanskap med mera. Efter avslutad kurs anordnas ett prov för Förarintyg. Därefter fortsätter ni på nästa intyg som ger dig fördjupade kunskaper i navigering och sjökortsarbete för långfärd på öppet vatten, mörkernavigering, säkerhet och författningskunskap.

Upplägg
Kursen går under tio veckor, 4x45 minuter per tillfälle. Utbildningstakten är hög och du ska vara beredd på att lägga ner en del tid på hemarbete. Vi läser snabbt in Förarintyget och fortsätter sedan med Kustskepparintyg. Under kursens gång ordnas prov för Förarintyg och efter avslutad kurs anordnas prov för Kustskepparintyg. Vi följer NFBs (Nämnden för Båtlivsutbildning) krav och riktlinjer.

Förkunskaper
Vissa förkunskaper är att rekommendera, men inget absolut krav om du är beredd att lägga ner mycket arbete hemma.

Kursledare
Christer Drangel innehar Fartygsbefälsexamen klass VIII samt Maskinbefälsexamen klass VIII och tillbringar den mesta av sin tid på våren/sommaren med att arbeta som skeppare på skärgårdsbåten M/F Anemon i Karlshamns skärgård. Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling. Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.

Kursmaterial
Kurslitteraturen ingår inte i kursavgiften. Se till att införskaffa följande material till första kurstillfället:
- Sjökortslinjal
- Transportör
- Passare
- Kort 1 och två sjökort (övningssjökort 616/6163 och 61/93)
- ”Fritidsskepparen” av Bengt Utterström och Sten Ramberg, nyaste upplagan (2018)

Materialet går att köpa på B&C Marine på Johannisbergsv. 22 i Västerås eller på Hjertmans i Västerås. På Hjertmans har du som kursdeltagare 15% rabatt om du visar upp din bokningsbekräftelse eller kallelse.

OBS! Eftersom alla kursstarter är preliminära – köp bara material när du fått kallelse av oss.

Kallelse/Faktura
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart. Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Båtpraktik
Båtpraktik är obligatorisk och mörkerpraktik rekommenderas starkt inför Kustskepparexaminationen. Båtpraktiken ingår inte i kursen eller kursavgiften. Vi erbjuder tre timmars båtpraktik som går att boka direkt eller att köpa till under kursen i mån av plats. Kostnaden för båtpraktik tillkommer och faktureras efter genomför praktik. Under båtpraktiken övar vi navigering i utprickat och outprickat farvatten, utför lägesbestämning utan hjälp av elektroniska hjälpmedel, "man över bord" manöver genom bärgning av fender eller liknande samt förtöjning och losskastning med användande av spring m.m. Under perioden 1 december – 1 april kan det hända att praktiken måste senareläggas på grund av is. Båtpraktiken genomförs i samarbete med Rederi Mälarstaden AB.

Examination
För att skriva prov för förarintyg (450 kr) ska du ha fyllt 12 år. För kustskepparintyg (450 kr) är minimiålder 15 år och du skall ha genomfört båtpraktiken. Examinationsdatum meddelas under kursens gång. Kostnad för intygsboken tillkommer med 50 kr om du inte redan har den. Vi följer NFBs (Nämnden för Båtlivsutbildning) krav och riktlinjer.

Bra att veta
Medborgarskolan har utbildat båtfolk i över 40 år och erbjuder ett mycket brett utbud av såväl navigationskurser som specialkurser. För säkerhets skull - vänd dig till oss! I våra lokaler finns micro, kylskåp och kaffeautomat.

Om du är befintlig kund hos Svenska Sjö får du 10% rabatt på nautiska kurser hos Medborgarskolan. Uppge ditt försäkringsnummer hos Svenska Sjö i anmälningsformulärets noteringsfält i din kursanmälan. Nautisk kompetens ger dig i många fall billigare båtförsäkring. Vid avslutad kurs/ avklarat intyg (lägst kustskepparintyg) hos Medborgarskolan erhåller du rabatt hos Svenska Sjö.

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Kombinerad Förarintyg och Kustskepparintyg.

Medborgarskolan Mälardalen

Medborgarskolan, kurser

Medborgarskolan i Mälardalen

Här hittar du alla kurser hos Medborgarskolan i Uppsala, Västerås, Eskilstuna, Nyköping och andra städer i Mälardalen. Medborgarskolan är verksam med kurser och kulturaktiviteter i hela Sverige. Verksamheten är öppen för alla och här erbjuds kurser inom alla tänkbara områden. Medborgarskolans...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Mälardalen
Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Kombinerad Förarintyg och Kustskepparintyg!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 4 recensioner.
Läs recensioner