Visa kurser.se som: Mobil

Jägarexamen intensiv

Medborgarskolan Mälardalen
Kursinformation
Uppsala
28 timmar
2019-08-31 09:30
3 595 SEK

Kursbeskrivning

Intensiv komplett teoretisk kurs som ger dig den teoretiska kompetensen du behöver för att så småningom skriva examination i Jägarexamen.

Innehåll
Detta är en teoretisk kurs där du får kunskaper om viltet, jakten och vapnet som ger dig de bästa förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare. Många markägare och flertalet jaktlag ställer dessutom krav på sina arrendatorer och medlemmar att de har examen för att få jaga i markerna. Medborgarskolan har genomfört kurser inom viltvård och jakt och examinerat tusentals personer för ett jägarbevis genom en grundlig undervisning. Vi erbjuder olika former av kurser för att avlägga en jägarexamen, som är obligatorisk för nya jägare. Denna kurs är en intensiv kurs.

Det är bra om du redan innan första tillfället har hunnit bekanta dig med kursböckerna och har läst igenom materialet. Då är du så mycket bättre förberedd.

Upplägg
För att ta komplett Jägarexamen krävs teori, examination, praktisk övning, skjutprov och eventuellt omprov.
Teori - genomförs i denna kurs på Medborgarskolan under ledning av kursledare.
Examination - erbjuds efter avslutat kurs. Ingår ej. Se pris och detaljerad info nedan.
Praktisk övning/träningsskytte och prov - sker på skjutbana och ingår ej i denna kurs. Vi hjälper gärna till att förmedla kontakt med skjutbanan för bokningar men du som deltagare ansvara själv för den delen. Se pris och detaljerad info nedan.

Vi träffas kl. 09:30-17:00 lördag 31/8, söndag 1/9 och lördag 7/9. Samma tid samtliga träffar.

Lunchuppehåll på ca 30 min görs varje träff.

Eftersom det är en mycket intensiv kurs sker undervisningen i föreläsningsform. Läraren använder även annat material än böckerna.

Du får all information du behöver om skyttebanor och klubbar runt om Uppsala. Du kan välja att göra dina övningar och prov var som helst. I intensivkursen bokar deltagaren alltid sina tider på skjutbanan själv. De praktiska proven som inte ingår i avgiften är uppdelade i tre delar; hagelgevärsprov, grundprov för kulgevär och högviltprov för kulgevär. Innefattar även genomgående säker vapenhantering. Hagelgevärsprovet består av avståndsbedömning, lerduveskytte och skytte mot markmål. För kulgevär innefattar grundprovet precisionsskytte och högviltprovet skjutning mot stillastående och löpande älgfigur.
Obs! Det tillkommer kostnader för tid på skjutbanan för skjutövning och prov. Eventuellt behövs fler tillfällen att övningsskjuta. Betalas extra efter behov.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.

Kursledare
Marcus Bakker är en jägare med lång erfarenhet som dessutom växt upp på sin fars gård med mycket vildsvin runt omkring. Han tycker att det finns för få jägare och vill därför utbilda fler och föra vidare de goda kunskaper och den goda moralen en jägare bör ha. Han är tålmodig och bjuder gärna på sig själv och sina jägarhistorier.

Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.

Kursmaterial
Kursmaterialet vi använder är Jägareförbundets "Jägarskolan – ett komplett bokpaket". Den kostar 745 kr + 99 kr i frakt, beställ den på www.jagareforbundet.se. Under den termin som du är kursdeltagare hos Medborgarskolan får du 5 % rabatt på www.bokus.com. Rabatten gäller böcker, pappers- och kontorsvaror. Kontakta ditt lokalkontor för att få rabattkoden.

Examination
Examination kommer att anordnas i när anslutning till avslutad kurs. Teoriprovet kostar 250kr och betalas direkt till förhörsförrättaren. Ta med godkänd legitimation samt ett foto (likt ett passfoto för Jägarbeviset) till teoriprovet.

Praktisk övning/träningsskytte och prov
Denna del av kursen ombesörjs ej av Medborgarskolan. Vi förmedlar gärna kontakten till skjutbanan och din kursledare svarar givetvis på frågor kring detta under kursens gång. Övning/träningsskytte sker under två tillfällen och kostar ca 400-500 kr totalt.
Kostnader för lerduvor och ammunition tillkommer och betalas kontant till instruktör/provledare på plats.
Vapen (för övning och prov) finns att låna på skjutbanan. Praktikdelen innehåller säker vapenhantering, avståndsbedömning, hagel och kulskytte.

Priser (med reservation för ändringar)
Precision och säker vapenhantering 200kr.
Praktiskt hagelgevärsprov 400 kr (Omprov 100 kr).
Praktiskt grundprov kulgevär 200 kr (Omprov 100 kr).
Praktiskt högviltprov/kulgevär 200kr. Denna del förmedlas ej via Medborgarskolan. Du får på eget initiativ ta kontakt med skjutbana för att genomföra provet. Provet kan göras efter det att man klarat precision och säker vapenhantering, praktiska grund- och hagelgevärsprov. Görs tidigast efter mitten av april och senast innan det blivit tjäle i marken.
Behöver du göra omprov? Då bokar du det själv på plats direkt med provledaren.

Kallelse/faktura
Du får en kallelse till kursen ca en-två veckor innan kursstart. Startdatum är preliminärt och kan vid behov flyttas fram. Kursen kan komma att ställas in om det inte blir tillräckligt många deltagare. Ju tidigare du anmäler dig, desto större chans att kursen startar.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Bra att veta
Detta är en intensivkurs och hemstudier kommer att förekomma.

Kaffe och té finns att köpa i våra lokaler.

Tillgång till mikrovågsugn finns.

 

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Jägarexamen intensiv.

Medborgarskolan Mälardalen

Medborgarskolan, kurser

Medborgarskolan i Mälardalen

Här hittar du alla kurser hos Medborgarskolan i Uppsala, Västerås, Eskilstuna, Nyköping och andra städer i Mälardalen. Medborgarskolan är verksam med kurser och kulturaktiviteter i hela Sverige. Verksamheten är öppen för alla och här erbjuds kurser inom alla tänkbara områden. Medborgarskolans...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Mälardalen
Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Jägarexamen intensiv!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 4 recensioner.
Läs recensioner