Jägarexamen - distans

Medborgarskolan Mälardalen
Kursinformation
Distans
40 timmar
2023-04-12 18:00
3 750 SEK Momsfri

Kursbeskrivning

Komplett teoretisk kurs som ger dig den teoretiska kompetensen du behöver för att så småningom skriva examination i Jägarexamen.

Innehåll

Detta är en teoretisk kurs som kommer att gå via distans. Här får du kunskaper om viltet, jakten och vapnet som ger dig de bästa förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare.

Upplägg

För att ta komplett Jägarexamen krävs teori, examination, praktisk övning, skjutprov och eventuellt omprov.
Teori - genomförs i denna kurs på Medborgarskolan under ledning av kursledare på distans via videolänk.

För att få vapenkännedom kommer vi att genomföra en fysisk träff, sammankomst 7, där vi lägger fokus på säker vapenhantering samt vapenteori.

Detta pass sker endast fysiskt på plats i våra lokaler i Uppsala, för att du lättare ska klara de praktiska skjutproven senare. Under dessa pass håller vi erforderligt avstånd och spritar våra händer.

Om du inte kan närvara på den fysiska träffen, kontakta din lokala skjutbana för genomgång av säker vapenhantering vid ditt övningsskytte. Praktisk övning/träningsskytte och prov - sker på skjutbana och ingår EJ i denna kurs. Vi hjälper gärna till att förmedla kontakt med skjutbanan för bokningar men du som deltagare ansvarar själv för den delen.

Examination - bokas via din lokala skyttebana efter avslutad kurs. Ingår ej. Se pris och detaljerad info nedan.
Praktisk övning/träningsskytte och prov - sker på skjutbana och ingår ej i denna kurs. Vi hjälper gärna till att förmedla kontakt med skjutbanan för bokningar men du som deltagare ansvarar själv för den delen. Se pris och detaljerad info nedan.

Vid kursstarten diskuterar vi igenom kursens upplägg. Viktigt att prata med kursledaren om man skulle behöva vara borta från något kurstillfälle exempelvis.

Eventuella kursuppehåll görs i samråd med gruppen.


Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs.

Kursledare

Kursledare Erik B. Björkman, uppvuxen i norra Dalarnas milsvida skogar med jakt och fiske som en naturlig del av tillvaron. 10 år som instruktör i Försvarsmakten och jobbar nu till vardags som trafiklärare och är viltvårdare och jaktutbildare på deltid. 

Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.


Kursmaterial

Kursmaterialet vi använder är Jägarnas Riksförbunds bok "Din väg till Jägarexamen". Du beställer ditt kursmaterial via denna länk https://shop.jagarnasriksforbund.se/bocker-och-kursmaterial/din-vag-till-jagarexamen-bokljudbok. Kursmaterialet finns även som ljudbok. Kontakta oss för rabattkod.


Examination

Examination anordnas direkt efter avslutad kurs. Teoriprovet kostar 500kr och betalas direkt till förhörsförrättaren. Ta med godkänd legitimation samt ett foto (likt ett passfoto för Jägarbeviset) till teoriprovet.

Praktisk övning/träningsskytte och prov
Denna del av kursen ombesörjs ej av Medborgarskolan. Vi förmedlar gärna kontakten till skjutbanan och din kursledare svarar givetvis på frågor kring detta under kursens gång. Övning/träningsskytte sker under två tillfällen och kostar ca 400-500 kr totalt.
Kostnader för lerduvor och ammunition tillkommer och betalas kontant till instruktör/provledare på plats.
Vapen (för övning och prov) finns att låna på skjutbanan. Praktikdelen innehåller säker vapenhantering, avståndsbedömning, hagel och kulskytte.

Priser (med reservation för ändringar)
Precision och säker vapenhantering 200kr.
Praktiskt hagelgevärsprov 400 kr (Omprov 100 kr).
Praktiskt grundprov kulgevär 200 kr (Omprov 100 kr).
Praktiskt högviltprov/kulgevär 200kr. Denna del förmedlas ej via Medborgarskolan. Du får på eget initiativ ta kontakt med skjutbana för att genomföra provet. Provet kan göras efter det att man klarat precision och säker vapenhantering, praktiska grund- och hagelgevärsprov. Görs tidigast efter mitten av april.
Behöver du göra omprov? Då bokar du det själv på plats direkt med provledaren.

Kallelse/Faktura

Du får en kallelse skickad till angiven e-postadress ca en-två veckor innan kursstart. Startdatum är preliminärt och kan vid behov flyttas fram. Kursen kan komma att ställas in om det inte blir tillräckligt många deltagare. Ju tidigare du anmäler dig, desto större chans att kursen startar.

 

Bra att veta

  • Vid kursstarten diskuterar vi igenom kursens upplägg. Viktigt att prata med kursledaren om man skulle behöva vara borta från något kurstillfälle exempelvis.
  • Videolänk till kursen skickas i samband med fakturering.
  • Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
  • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.

Visste du att?

Medborgarskolan Mälardalen är miljödiplomerade sedan 2016. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell. 

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

 

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Intresserad av Jägarexamen - distans och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

Medborgarskolan Mälardalen

Medborgarskolan, kurser

Medborgarskolan i Mälardalen

Här hittar du alla kurser hos Medborgarskolan i Uppsala, Västerås, Eskilstuna, Nyköping och andra städer i Mälardalen. Medborgarskolan är verksam med kurser och kulturaktiviteter i hela Sverige. Verksamheten är öppen för alla och här erbjuds kurser inom alla tänkbara områden. Medborgarskolans...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Mälardalen

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Mälardalen

Medborgarskolan Mälardalen

Stråhles Allé 1A
44132 ALINGSÅS


Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Jägarexamen - distans!

Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 6 recensioner.
Läs recensioner