Visa kurser.se som: Mobil
Kursinformation
Västerås
24 timmar
2021-11-01 17:00
2 795 SEK

Kursbeskrivning

Enligt Sjölagen ska du som färdas på vatten visa hänsyn mot omgivningen. Som båtförare ska du visa gott ”sjömannaskap” och känna till regler och föreskrifter som gäller för de vatten du färdas i. Denna kurs "Förarintyg Båt" är grundkursen i all navigation och ger dig just de kunskaperna som krävs!

Innehåll
I denna kurs lär du dig grunderna i navigation och sjökortsarbete. Kursledaren varvar teori med praktiska övningar. Du kommer bland annat lära dig om:

· Sjövägsregler
· Säkerhet till sjöss
· Sjöväder
· Sjömanskap och knopar

Upplägg
Teori blandat med övningar i sjökortsarbete. Denna kurs består av 6 kurstillfällen. Måndagar kl.17:00-20:15, med start 1/11.

OBS! Detta är en fysisk kurs på plats i våra lokaler i Västerås. Beroende på Corona-läget vid kursstart kan denna kurs istället komma att hållas på distans i realtid via video. När du anmäler dig till kursen godkänner du att även ta kursen på distans. Det som krävs då är en dator med webbkamera och en stadig internetuppkoppling. Om det inte alls är aktuellt för dig ber vi dig göra en anteckning om det redan vid anmälan.

 

Förkunskaper
Inga förkunskaper behövs. För att kunna skriva förarintygsprovet måste du ha fyllt 12 år.

Kursledare
Ledare för denna kurs är Christer Drangel. Han innehar Fartygsbefälsexamen klass VIII samt Maskinbefälsexamen klass VIII och tillbringar den mesta av sin tid på våren/sommaren med att arbeta som skeppare på skärgårdsbåten M/F Anemon i Karlshamns skärgård.

Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.

Kursmaterial
Kursmaterialet ingår inte i kursavgiften. Se till att införskaffa följande material till första kurstillfället:
· "Fritidsskepparen" av Bengt Utterström och Sten Ramberg, senaste upplagan
· Övningssjökort Förarintyg (616/6163 ostkusten, Dalarö-Nynäshamn)
· Nautisk linjal
· Transportör trekantig 
· Passare
· Knoptamp

Materialet går bland annat att köpa på Hjertmans i Västerås, Sjöhagsvägen 6. På Hjertmans har du som kursdeltagare 15% rabatt om du visar upp din bokningsbekräftelse eller kallelse.

OBS! Eftersom alla kursstarter är preliminära – köp bara material när du fått kallelse av oss.

Kallelse/Faktura
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart. Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Examination
Kursen avslutas med examination enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler. Kostnad för examinationstillfället tillkommer med 625 kr (+ 65 kr för intygsboken) och betalas direkt till förhörsförrättaren (kontant eller swish). Datum och tid för examination samt mer information meddelas under kursens gång. För att kunna skriva provet måste du ha fyllt 12 år. Förhörsförrättaren meddelar direkt vid provets slut om du är godkänd eller inte.

Bra att veta
Medborgarskolan har utbildat båtfolk i över 50 år och erbjuder ett utbud av såväl navigationskurser som specialkurser. För säkerhets skull - vänd dig till oss! I våra lokaler finns tillgång till mikro och kylskåp. Medborgarskolan bjuder på kaffe och te.

Om du är befintlig kund hos Svenska Sjö får du 10% rabatt på nautiska kurser hos Medborgarskolan. Uppge ditt försäkringsnummer hos Svenska Sjö i anmälningsformulärets noteringsfält i din kursanmälan.

Tips! Nu finns även möjlighet att ansöka om Förarbevis för Vattenskoter om du har ett Förarintyg för Båt. Men bara om Förarintyget för Båt är utfärdat innan 1/5 2022. Därefter krävs en separat utbildning för att ansöka om vattenskoterintyg. Läs mer här:

https://transportstyrelsen.se/sv/sjofart/Fritidsbatar/vattenskoter/

Utvecklingsmöjligheter
Nästa steg i din sjölivsutbildning är kustskepparintyget och båtradio. Se vårt kursprogram på webben för fler kurser inom sjöliv.

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

Folkbildning
Grundtanken med folkbildning är att deltagarna i samverkan med kursledaren lär av varandra. Arbetsformerna är demokratiska och engagerande och lärandet aktivt. Deltagarna söker och bygger sin egen kunskap genom dialog, interaktion och reflektion med andra. Genom bra kommunikation har kursledaren möjlighet att anpassa kursen tillsammans med deltagarna under kursens gång.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Hur påverkar COVID-19 denna kurs?

Vi på kurser.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många kurser ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en kurs påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Förarintyg båt.

Medborgarskolan Mälardalen

Medborgarskolan, kurser

Medborgarskolan i Mälardalen

Här hittar du alla kurser hos Medborgarskolan i Uppsala, Västerås, Eskilstuna, Nyköping och andra städer i Mälardalen. Medborgarskolan är verksam med kurser och kulturaktiviteter i hela Sverige. Verksamheten är öppen för alla och här erbjuds kurser inom alla tänkbara områden. Medborgarskolans...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Mälardalen
Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Förarintyg båt!

Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 6 recensioner.
Läs recensioner