Visar 1-20 av 148 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 148 träffar
1
2
3
4
...
8

Vad lär du dig under en akvarellkurs?

Om du är intresserad av konst och målning så är en akvarellkurs den utbildning som ger den bredaste kunskapen om tekniken att måla. Att måla akvarell ger dig bäst förutsättningar för att variera ditt måleri. Du kan till exempel blanda heltäckande färger med transparenta färger och skapa djup i din målning. Akvarell målas oftast på ljust papper och till skillnad från många andra måleritekniker så lägger man ett tunt lager med färg. En akvarellkurs är det perfekta tillfället för dig att träffa likasinnade människor som du kan utbyta erfarenheter med. Klicka på en kurs som du tycker verkar intressant i listan här ovan och skicka sedan en intresseanmälan om du vill ha mer information om kursen eller bara anmäla ditt intresse.

Planera ditt akvarellmåleri 

Att du tidigare har målat olja eller akryl behöver inte vara till din fördel när du ska lära dig måla akvarell. Man lägger ofta tjocka lager färg inom andra måleri, vilket du inte ska göra när du målar akvarell. Inom andra målarstilar är det inte lika viktigt att planera sitt måleri på samma sätt som du gör när du målar akvarell. Målar du olja så går det att justera, forma och lägga till färg betydligt enklare än i akvarellmålning. När du målar akvarell är det viktigt att börja med en skiss eller ha en tydlig bild i huvudet över hur målningen ska bli. Akvarell går inte att ta bort så lätt då man kan förstöra pappret och att måla över är svårt då färgen är transparant.

Skapa djup i akvarellmålningen

Klarhet och friskhet i akvarellmålningar beror hur skickliga laveringar med upplösta lager av färg man gör. Lavering är en teknik för att täcka en yta jämnt och utan spår av penseldrag. Det svåra är att styra över transparensen i färgen. Mycket transparanta färger gör att det vita pappret lyser igenom och fångar ljus och lyster i akvarellmålningen. Genom att späda ut akvarellfärgen kan du jobba med genomskinligheten och lavering. Du kan blanda tranparanta färger med heltäckande färger med mycket pigment och skapa ett djup i akvarellmålningen.

Målarteknik

Att måla vått i vått är en teknik som är ganska svår och kan ge överraskande resultat. När färgen har torkat kan du njut av de intressanta och spännande effekter som skapats. Om du inte är nöjd kan du fukta med en svamp. Att måla vått på torrt är enklare och det skapas tydligare kanter i akvarellmålningen. Du kan även måla med en torr pensel för att skapa ljuseffekter på en vattenyta eller den grova ytan på en trästock.

Att välja akvarellfärg

Det är inte bra att börja köpa och börja måla med för många akvarellfärger. Med till exempel fem akvarellfärger kan du få fram massor av olika färgbalanser och nyanser. Är du nybörjare bör du börja med ett fåtal färger så att du lär känna materialet, för att sedan bygga på med ytterligare färger. Självklart finns det olika kvalité på akvarellfärger beroende på hur mycket du är villig att betala. Det billigaste färger kan ofta förändras under lång tid, men kan vara bra att börja med om man vill testa sig fram. Priserna sätts efter hur mycket pigment akvarellfärgen innehåller. Ju mer pigment akvarellfärgen innehåller desto bättre kvalité anses den han, men det kan innebära att färgen är svårare att använda för nybörjare.

Akvarellpenslar

En pensel som kan hålla mycket vatten samtidigt som den är spännstig är att rekommendera vid akvarellmålning. Penslar med mårdhår anses vara den absolut bästa penseln för akvarell och andra typer av vattenfärger. Tre bra penslar för nybörjare i akvarellmålning är en stor rund pensel, en mediumrund pensel och en liten rund pensel. Med olika borsthuvuden klan den erfarne akvarellmålaren skapa karaktär till målningen genom att göra penselavtryck i olika former. Det är viktigt att du tar hand om penslarna väl och sköljer dem efter användning. Penslar ska förvaras stående med borsten uppåt. Annat material som kan vara till hjälp när du målar akvarell är blyertspenna, rena trasor, natursvamp, papperstejp och knådgummi.

Papper och underlag till akvarellmålning

Är man petig så kräver akvarellmålning speciella typer av papper. Papper som är förlimmade med gelatin är att rekommendera. Det viktiga är att akvarellpapperet är syrefritt. Det är syran som gör att papper ofta blir gula under en längre tid. Det är även vanligt att akvarellpapper innehåller lite bomull och trämassa. Men det är svårt att säga vilket akvarellpapper som är det bästa, det får varje målare själv avgöra.

Lösa ark eller akvarellblock?

För att måla akvarell på lösa ark med lägre gramvikt krävs att du fäster dem i kanterna för att skapa en fullkomligt plan yta. Det kan man göra genom att blöta pappret och sedan klistra fast kanterna med klisterremsor av papper mot ett stadigt underlag. Akvarellblock är limmade runt alla kanter för att pappret inte ska buckla sig när det torkar.

Akvarell helgkurs

Svårt att få tiden att räcka till? Med en akvarell helgkurs kan du ta vara på lediga dagar och utveckla ditt målande i lugn och ro. Vi har samlat alla helgkurser så att du enkelt kan hitta en kurs som passar dig.

Akvarell nybörjare

Är du akvarell nybörjare och vill lära dig måla med rätt teknik från grunden? Då är en kurs i akvarell för nybörjare en bra början. Här lär du känna materialet du jobbar med, får lära dig om pigment och penseltekniker. Alla kurser i akvarell för nybörjare finns samlade på ett ställe så du kan hitta en lämplig kurs för dig.

Jämför kurser
Tillåtande pedagogik på Marianne...
Marianne Chayet

Catharina Lindahl blev medlockad på en akvarellkurs hos Marianne Chayet och blev fast. Hon tycker att Mariannes är en fantastisk pedagog.

Läs mer