Visa kurser.se som: Mobil

Agenda 2030 - dess lovord, koncept och tillämpning

Medborgarskolan Mälardalen
Kursinformation
Enköping
1 timme
2021-05-20 18:30
0 SEK

Kursbeskrivning

Följ med under en föreläsning kring historien om de två koncepten inom hållbar utveckling och frågeställningar inom akademien kring utveckling och för vem då. Denna föreläsning kommer zooma in på byråkrati och politik kring Sveriges arbete med miljö och biosfär.

Om föreläsningen:

När den globala marknaden tog fart efter andra världskriget blev det uppenbart att den kantades med globala miljöproblem och höll många kvar i fattigdom. Sverige kallade FNs´ medlemsländer till Stockholm 1972 för att försöka hitta lösningar på konsekvenserna av den ekonomiska utvecklingen. Både för miljön och alla människors rätt till hälsomässiga liv utan fattigdom. Det kom att skapa FNs miljöprogram och för första gången någonsin sattes grunden för en global miljöjuridik. Konferensen har gått under namnet: ”The conference on the human environment”. Den kom att leda till vidare arbete inom FN som utmanat den ekonomiska utvecklingen till fördel för en hållbar utveckling.

Samarbetet har därmed kommit att utmana idén kring en global politik efter västerländska normer och själva definitionen av välstånd inom ekonomiska termer. Endast genom att överföra värde från ekonomiska till sociala och ekologiska indikatorer för samhällsplanering som kan ge hälsa och jämlikhet kunde en livsduglig livskvalité och en fungerande biosfär uppnås.

Satsningarna idag går under beteckningen Agenda 2030 med målet om en hållbar utveckling globalt. Samarbetet har kommit att integrerar målen av Agenda 2030 juridiskt inom nationell till global politik. När samarbetet blivit alltmer systemiskt politiskt integrerat har lokala och regionala aktörer fått alltmer fokus i samarbetet. Sveriges styrelseskick med regionala och kommunala självstyren har blivit en föregångsmodell internationellt. Initiativ på lokal och regional nivå har kommit att få allt mer vikt och uppmuntras med etablerade forum på alla nivåer för alla som vill vara med att påverka.

Följ med under en föreläsning där arbetet med agenda 2030 förklaras och vilka forum som finns att utnyttja för alla som vill vara en del av målet mot en hållbar värld. Både stater, företag och individer är idag aktiva med att engagera sig. Vi går igenom bakgrunden till arbetet och historien som påverkat samarbetet. Det kommer även att inkludera EU-samarbetet. Missa inte chansen att få insikt i hur EU fungerar och hur medlen inom unionen sprids ut inom de etablerade programmen Sverige ger till och tar del av.

 

Lite bakgrund

Under FN-mötet i Rio de Janeiro 1992 antogs Agenda 21 av medlemsländerna. Mötet hade sin bakgrund i ett alltmer påtagligt hot mot människans framtid på jorden. Om miljöarbete inom en biosfär i nöd skulle ges en ärlig chans skulle det behöva göras globalt. Uppföljningen av agenda 21 har kommit att visa på en strävan för miljön men också kantad med konflikter och motsättningar från gamla oförrätter. Vilka är de starkare som ångrar sina misstag att begära någonting av de kuvade och små nationerna i världen längst bort från denna nya horisont?

Brundtlandsrapporten som genererades inom FN som en reaktion konkluderade att om det är uthållighet som efterfrågas, behöver agendan kännetecknas av just det. Två hörnstenar till utsågs nödvändiga att bära strävan mot denna en gång lovade grönare värld; nämligen dessa av social och ekonomisk global och genuin hållbarhet. De tre pelarna har i decennier försökts att integreras i etablerade lagstiftningar globalt som nationellt för att nå målet om en mänsklig överlevnad.

 

Föreläsare

Erik Gustafsson är utbildad biolog med en masterexamen i naturvetenskap. Han är utbildad att förstå alla växt- och landskaps frågor av biologisk karaktär. Det Erik inte kan, är han utbildad att ta reda på. Alla våra ledare genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem med möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.
 

Fritidsakademin

Detta evenemang arrangeras under Fritidsakademin Enköping. Fritidsakademin är en mötesplats för att skapa en meningsfull fritid i Enköping för vuxna och ungdomar från 16 år och uppåt. Läs mer om aktiviteter som är på gång på

Facebook: @fritidsakademinenkoping

Bra att veta

Föreläsningen sker på distans genom videosystemet lifesize. När du anmält dig skickas det ut en länk till föreläsningen som du enkelt klickar på när det är dags för föreläsning. Välkommen!

Föreläsningen spelas inte in och går inte att ta del av i efterhand.

Anmäl ditt deltagande genom att klicka på "Anmäl dig här". 

Föreläsningen är kostnadsfri.

Ha din kaffekopp eller tekopp redo så "ses" vi.

 

För frågor, kontakta:

Camilla Pettersson Verksamhetsansvarig, Medborgarskolan Mälardalen

Mejl: camilla.pettersson@medborgarskolan.se 

 

 

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Hur påverkar COVID-19 denna kurs?

Vi på kurser.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många kurser ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en kurs påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Agenda 2030 - dess lovord, koncept och tillämpning.

Medborgarskolan Mälardalen

Medborgarskolan, kurser

Medborgarskolan i Mälardalen

Här hittar du alla kurser hos Medborgarskolan i Uppsala, Västerås, Eskilstuna, Nyköping och andra städer i Mälardalen. Medborgarskolan är verksam med kurser och kulturaktiviteter i hela Sverige. Verksamheten är öppen för alla och här erbjuds kurser inom alla tänkbara områden. Medborgarskolans...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Mälardalen
Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Agenda 2030 - dess lovord, koncept och tillämpning!

Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 6 recensioner.
Läs recensioner