Visa kurser.se som: Mobil

MAT PÅ FJÄLLVANDRING

Mat & Uteliv
Kursinformation
Distans
2 timmar
Inspelad föreläsning online
95 SEK
Svenska
mat-och-uteliv

Kursbeskrivning

Vill du:
Äta godare på din fjällvandring?
Förbereda maten enklare?
Lära dig hur du lagar maten med mindre bränsle?

***

Se denna föreläsning online - endast 95 kronor.

Onlinekursen ”Torka mat” värd 199:- ingår

Jag går igenom allt du behöver för att planera, torka, packa och laga maten till en fjällvandring!

  • Vi skapar meny för en veckas fjällvandring
  • Val av friluftskök och genomgång av olika kök
  • Olika bränslen och hur du sparar bränsle
  • Översiktlig genomgång av hur du torkar grönsaker, kött, kyckling, fisk, ost med mera.
  • Blötläggning av torkad mat
  • Efterrätter och snacks

INNEHÅLL FÖRELÄSNING

VAL AV FRILUFTSKÖK OCH GENOMGÅNG AV OLIKA KÖK

  • Olika bränslen
  • Specialkök
  • Toppmonterade, integrerade, markstående och typ Trangia
  • Värmeväxlare, är det värt den extra vikten och priset – och faran med dessa!
  • Hur välja antal kastruller och storlek?
  • Hur passa kastrull till brännare?

SMARTA KNEP VID TILLAGNING – HUR DU SPAR BRÄNSLE

  • Måste det koka?
  • Vind och kyla
  • Blötläggning
  • Låt bli klart vid sidan av
  • Torka tunt

ÖVERSIKTLIG GENOMGÅNG av hur du torkar grönsaker, kött, kyckling, fisk, ost med mera.

  • Kort film
  • Jag visar massor av torkat: Kött, Veg, Grönsaker, Frukt, Bär, Pulver
  • Torka allt ihop eller var för sig
  • Tips för att torka grytor!

OM TORKUGNAR

  • Olika modeller
  • Fördelar nackdelar

FRÅGOR Torka mat

  • Hur är hållbarheten på den egentorkade maten? (Hur långt innan kan/bör den förberedas)
  • Ev hygienrisker som bör uppmärksammas?
  • Vad fungerar inte att torka?
  • Alternativa metoder till torkning?

PACKA MAT

  • Vakuumpacka (film)
  • Olika påsar
  • I ryggsäcken
  • Packa fett

BLÖTLÄGGNING AV TORKAD MAT

  • Olika kärl
  • Tider
  • Blötlägg inte i för mycket vatten!

SKAPA MENY FÖR EN VECKAS FJÄLLVANDRING – 1

  • Energiåtgång – vilken typ av tur?
  • Metabolism har du? (tålighet mot fett?)
  • Riktigt riktigt energität mat
  • Mat du kan tillaga utan bränsle – vid nödsituation
  • Vilka råvaror håller en vecka färska?
  • Vad kan man köpa i fjällstugor och på stationer?

SKAPA MENY – 2

  • Komponera egna rätter: protein, kolhydrat, fett, smak – hur gör man?
  • Mixa pulver – en sån bra genväg till smak!!
  • Topping!

SKAPA MENY – 3

  • Hur får man variation? Olika kök, olika smak, starkt till milt, konsistens, utgå från kolhydrat eller protein, färg osv.
  • Ange vikt, ev tillägg av mat/olja mm
  • Vilken mat bör man äta först? Två faktorer

EFTERRÄTTER OCH SNACKS

  • Allt från torkad frukt till äppelpaj
  • Hitta variation i snackset – dagspåsar

DELA UPP MAT MELLAN ER

  • Hur dela upp vad som ska torkas – två metoder!
  • Vem bär vad under turen? Låt vågen avgöra

Målgrupp

För privatpersoner, grupper eller  föreningar som vill lära sig på ett smart sätt hemma från datorn eller i mobilen.

Kursledare

Jag har lagat mat utomhus i mer än tjugo år, både på tältturer i fjällen och lyxiga måltider över öppen eld i skogen. 

Jag utbildar genom workshops utomhus samt genom föreläsningar och utbildningar online. Mer än 25 års erfarenhet av friluftsliv och författare till friluftskokböckerna: Torka mat, Fjällmat, Eldmat, Snabblagat på tur, alla på Calazo förlag.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om MAT PÅ FJÄLLVANDRING.

Mat & Uteliv

Mat & Uteliv är mitt företag där jag lagar mat utomhus med grupper. Företaget är baserad i Stockholm. Mina workshops och kurser utgår till stor del från mina fyra kokböcker för friluftsliv: Eldmat, Fjällmat, Snabblagat å tur, Torka mat "Vid ett flertal...


Läs mer och visa alla kurser med Mat & Uteliv

Kontaktuppgifter till Mat & Uteliv

Mat & Uteliv



Recensioner
Bli den första att recensera MAT PÅ FJÄLLVANDRING!
Intresseanmälan

För att få mer information om MAT PÅ FJÄLLVANDRING, fyll i följande uppgifter: