Sommarkurs Cyanotypier av handplockade växter

Leksands folkhögskola
Kursinformation
Leksand
3 dagar
2023-07-21
Sista anmälan: 1 maj 2023
3 410 SEK Momsfri

Kursbeskrivning

Välkommen till tre lärorika dagar där du får skapa unika cyanotypier av växter på akvarellpapper. Cyanotypi är en metod för fotografiska avtryck som uppfanns i mitten på 1800-talet. Du får lära dig den klassiska metoden som ger ett blå/vitt resultat, men också en experimentell variant som ger möjlighet till fler färger och mer liv i bilden.

Växtmaterial plockar du i den natursköna närmiljön, papper bestryks med en ljuskänslig vätska och bilder komponeras med växterna du plockat. Naturliga ingredienser tillsätts för att variera resultaten av dina tryck innan du lägger ut dem i solen. När de har solat färdigt framkallar du bilderna i vatten och ser resultatet av dina konstnärliga verk. Då det är en experimentell process vet du aldrig vad du kommer att få för resultat, och det är just det som är så spännande! Växterna blockerar ljuset och behåller pappret vitt, medan resten av pappret färgas. Vi kommer även att tona våra tryck med ex. te, rödlök och avokado för fler möjliga uttryck.

Du lär dig genom demonstration, individuellt praktiskt arbete med handledning samt att vi delar med oss av resultaten med varann.

Efter kursen kommer du ha med dig ett flertal egenkomponerade unika växttryck hem som du ex. kan rama in, skicka som vykort eller göra till bokmärken. Du vet vilka verktyg och vilket material som behövs för att använda denna teknik, kunskap om processen från början till slut och hur du kan göra för att skapa mer på egen hand.

Alla som känner sig nyfikna på detta är varmt välkomna, inga förkunskaper krävs. Vi släpper taget om prestation och låter skaparglädjen flöda.

Material
Material ingår i kursavgiften.

Ta med
Ha på dig oömma kläder och/eller förkläde. Det går också bra att ta med pressade växter, blommor och blad hemifrån att göra avtryck med, men det är inget måste, det går lika bra att plocka växter på plats. Om du vill testa att göra fotogram av något annat än växter eller på något annat material (som du i så fall tar med själv), maila mig gärna i förväg så ska vi se vad som är möjligt.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Kostnader

3 410 kr/person inkl. material, lunch och fika.
5 380 kr/person inkl. material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
5 080 kr/person inkl. material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

I kursavgiften ingår ett startkit med material. Incheckning från kl. 16.00 dagen före kursstart.

Kursledare

Maria Lindén är utbildad bokbindare som bor med man och barn i byn Siljansnäs, Dalarna. Hennes böcker är ofta konstnärliga med inslag av naturen som är hennes största källa till inspiration. För några år sedan började hon utforska cyanotypier och blev snabbt förtjust i dess fria kreativa process och unika uttryck och har fortsatt skapa med denna teknik sedan dess. Genom att lära ut sina kunskaper önskar hon att fler ska uppleva lusten och glädjen av att skapa något för hand.

Intresseanmälan

Intresserad av Sommarkurs Cyanotypier av handplockade växter och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

Leksands folkhögskola

Leksands folkhögskola

Leksands folkhögskola

Stiftelsen Hantverk & Utbildning är Leksands folkhögskolas huvudman. Inriktningarna vid Leksands folkhögskola är hantverk, form och design. Personlig utveckling och skapande i olika former är viktiga ingredienser i alla våra utbildningar. Vår vision är att vara en kreativ och dynamisk...


Läs mer och visa alla kurser med Leksands folkhögskola

Kontaktuppgifter till Leksands folkhögskola

Leksands folkhögskola

Siljegårdsvägen 21
793 26 Leksand

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Sommarkurs Cyanotypier av handplockade växter!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 16 recensioner.
Läs recensioner
Intresseanmälan

För att få mer information om Sommarkurs Cyanotypier av handplockade växter, fyll i följande uppgifter: