Visa kurser.se som: Mobil

Illustration – Barnbok och bilderbok - FULLBOKAD

Leksands folkhögskola
Kursinformation
Leksand
5 dagar
2020-08-03
Sista anmälan: 1 maj 2020

Kursbeskrivning

Illustration: Katarina Strömgård

OBS! Kursen är fullbokad! Kontakta oss om du vill anmäla dig på reservlista.

En kurs för dig som är särskilt intresserad av att teckna för barn och unga. Du har antagligen provat på att illustrera och vill komma vidare, kanske har du gått den här eller någon annan kurs tidigare, men förkunskaper är inget krav. Genom praktiska övningar, föreläsningar och samtal lär vi oss om olika aspekter av bildberättande för barn.

Varje dag börjar med en kort uppvärmningsövning, sen föreläsning och workshop eller illustrationuppgift på ett tema.

Efter lunch har vi gemensam genomgång av uppgiften, och pratar om våra bilder. Därefter kan du välja att jobba vidare med uppgiften eller att jobba med ett eget projekt. Jag kommer handleda er, och under veckan kommer varje deltagare få tid till ett eget ”utvecklingssamtal” om sitt arbete.

Om du vill jobba med ett eget bokprojekt under eftermiddagarna, vill jag gärna att du skickar mig manus och skisser eller en beskrivning av projektet 3-4 veckor före kursstart. Skriv också gärna vad du har för frågor eller vad du vill ha hjälp med kring projektet. Då hinner jag sätta mig in i ditt arbete och kan ge bättre handledning.

Sista kursdagen har vi gemensam utställning och vernissage. Deltagarna presenterar veckans arbeten och berättar om hur de arbetat och tänkt.


Saker vi kommer att ta upp under kursen:
Barnboksillustration och bilderboken som konstform. Vi tittar på barnboksillustration och bilderböcker från olika upphovsmän med olika stilar och uttryck. Hur hittar man sitt eget uttryck? Vi pratar om komposition, perspektiv, tecken och symboler och experimenterar med olika stilar. Jag berättar också om min egen arbetsprocess som illustratör och bilderboksskapare.

Hur samspelar bild och text? Bilder har ett eget språk som påverkar hur vi uppfattar texten och fördjupar berättelsen. Det kan vara skillnad på hur man som tecknare förhåller sig till texten i en bilderbok, jämfört med t.ex en lättläst bok för lågstadiet eller en faktabok. Vi jobbar med att illustrera andras texter, och kanske skriva några rader själva.

Att skapa karaktärer och miljöer. Hur gestaltar man en karaktär i text och bild, eller hittar utseendet till personen en annan författare skapat? Och vad berättar miljön karaktären befinner sig i? Hur kan tecknaren förhålla sig till arketyper och stereotyper och hur man kan jobba med eller mot dem på ett medvetet sätt? Vi tittar på barnbokskändisar, sagofigurer, superhjältar, monster och helt vanliga människor och jag berättar hur jag jobbar för att hitta personerna i mina böcker. Vi skapar egna karaktärer, från skiss till färdig bild.

Bildmanus. Vi kommer prova att göra skisser och bildmanus till färdiga berättelser eller till egna texter. För den som redan har ett eget pågående bilderboksprojekt finns möjlighet att fördjupa sig i detta.

Bokomslag och bokens form. Hur gör man ett omslag som förmedlar bokens innehåll, väcker intresse och syns i mängden bland andra böcker?

Jag kommer också berätta lite om hur det är att jobba professionellt med böcker: Kan man leva på det, hur ser ett bra avtal ut, vad ska jag tänka på i kontakt med förlag, författare och andra uppdragsgivare.

Material: I kursavgiften ingår visst material såsom blyertspennor, papper, penslar, färg och akvarellpapper. Det finns några datorer på plats. Det finns även tillgång till scanner, färgkopiator och ljusbord.

Kursen fokuserar på hur man kan berätta med bilder snarare än konstnärliga tekniker, men det kommer finnas möjlighet att experimentera och prova på olika tekniker och material.

Har du eget favoritmaterial eller pennor så ta med det, uppgifterna är utformade så att det för det mesta går bra att välja material fritt. Vill du jobba i collage är det bra att ta med eget material att klippa och klistra med, eller ta med egen dator och programvara om du vill jobba mycket digitalt.

Målgrupp

En kurs för dig som är särskilt intresserad av att teckna för barn och unga. Du har antagligen provat på att illustrera och vill komma vidare, kanske har du gått den här eller någon annan kurs tidigare, men förkunskaper är inget krav.

Kostnader

4 150 kr/person inkl. material, lunch, fika och en gemensam middag.
6 770 kr/person inkl. material, måltider, boende i enkelrum
inkl. lakan/handdukar och städ.
6 670 kr/person inkl. material, måltider, boende i del i dubbelrum
inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

Incheckning från kl. 16.00 dagen innan kursstart.

Kursledare

Katarina Strömgård, illustratör och författare, debuterade som barnboksillustratör 1998 och har sen dess illustrerat en stor mängd barnböcker, från sagor till socialrealism och allt däremellan. 2005 vann hon Augustpriset för bästa barn-och ungdomsbok tillsammans med författaren Bo R Holmberg för bildromanen ”Eddie Bolander & jag” och hon har tilldelats flera stipendier från bland annat författarfonden. Som illustratör arbetar Katarina mycket med illustrationer och omslag till andra författares böcker, men skriver också själv. 2012 debuterade hon som författare med bilderboken ”Björnarnas dagis”.

Katarina prövar gärna olika tekniker för att skapa sina bilder och hitta det rätta uttrycket för varje projekt. Hon är särskilt intresserad av att gestalta berättelsens personer, och har i ett avlägset förflutet arbetat som karaktärsdesigner på ett dataspelsföretag. Hon gör också författarbesök och bildworkshops för både barn och vuxna.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Illustration – Barnbok och bilderbok - FULLBOKAD.

Leksands folkhögskola

Leksands folkhögskola

Leksands folkhögskola

Stiftelsen Hantverk & Utbildning är Leksands folkhögskolas huvudman. Inriktningarna vid Leksands folkhögskola är hantverk, form & design samt kommunikation. Personlig utveckling och skapande i olika former är viktiga ingredienser i alla våra utbildningar. Vår vision är att vara en spännande...


Läs mer och visa alla kurser med Leksands folkhögskola

Kontaktuppgifter till Leksands folkhögskola

Leksands folkhögskola

Siljegårdsvägen 21
793 26 Leksand

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Illustration – Barnbok och bilderbok - FULLBOKAD!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 16 recensioner.
Läs recensioner