Visa kurser.se som: Mobil

Skriv som en journalist! En distanskurs i journalistiskt skrivande

Jorun Modén - Författarkurs.se
Kursinformation
Plats: Distans
Längd: 6 veckor
Pris: 2 700 SEK inkl. moms
Språk: Svenska

Kursbeskrivning

journalist

Skriv som en journalist – distanskurs i journalistiskt skrivande

De har inte att göra med att du behövde lära dig att skriva. Låt dem tro att du föddes sådan. – Ernest Hemingway.

Driver du en blogg, är du webbredaktör eller författare som vill vässa verktygen i journalistiskt skrivande? Våren 2018 kan du gå "Skriv som en journalist" med start den 9 april. Kursen pågår i 5 veckor + en bonusvecka för att knyta ihop de sista uppgifterna om så behövs. Räkna med att du behöver kunna avsätta i snitt 6 timmar per vecka samt skriva minst två texter på 1.000 - 3.000 tecken vardera för att klara av kursen. Det kommer att bli en lektionschatt två kvällar i veckan klockan 19:00 för att gå igenom nyckelmoment i kursmaterialet (som presenteras på en lösenordsskyddad lektionssajt där du också lämnar in dina skrivuppgifter). 

Det här är en distanskurs där du på bara fem veckor lär dig knep som omedelbart gör skillnad för dig och dina läsare. Under kursen skriver du artiklar som du postar i en egen journalistlya. 

Datum för chatt: Start 9 april, därefter 13 april, 16 april, 20 april, 23 april, 4 maj, 7 maj, 14 maj och 21 maj.

Så här har det gått för några tidigare deltagare:
Elin Himmerland skriver för bland annat Friskvårdsmagasinet. Hon har intervjuat Börje Salming och även blivit intervjuad i tidningen Driva Eget.

Bloggaren Hans Mebius var redan i gång som skribent på Kurera.se men önskade vässa sin journalistiska skrivteknik.

Fotografen och frilansjournalisten Kristina Westring har bland annat sålt in reportage till Allt om trädgård och tidningen Traktor.

Helena Stenros fick fast jobb som krönikör (och har också sålt in en novell till tidningen Allas).

Andra deltagare har fått växla om på sin nuvarande arbetsplats till en roll med mer journalistiskt skrivande. Jag har också deltagare som bloggar eller driver hemsida och vill nå fler läsare med sina ord.

Allt det här får du med dig
– Lär dig en enkel teknik för att skriva artiklar som kan jobba flerdubbelt (som notis, artikel och fördjupning). I vilken ordning bör man presentera sitt material och hur hittar man vinkeln för en artikel? Hur tänker journalister? 

– Förstå din läsare. För att nå dina läsare studerar du hur man lär känna sina målgrupper och konsten att skapa en tänkt avsändare.

– Nyhetsvärdering och konsten att hitta idéer. Lär dig bedöma vilka artiklar som kommer att väcka intresse.

– Artikelformat och riktlinjer. Utan form flyter texten ut – en form gör ditt budskap mer attraktivt. Du får en starkare profil och underlättar för läsaren. Så småningom lär du dig skriva enligt formatet och sparar både tid och energi.

– Intervjuteknik. Så förbereder du dig så att du får ut mesta möjliga av intervjun.

– Internets förutsättningar och SEO (sökordsoptimering).

– Skriv levande med storytelling, gestaltning och känslor. Få fram livet och känslorna med hjälp av tekniker från litteraturens värld. Inspirerande för både dig och din läsare!

– Bonusmaterial: Pressmeddelanden och rapporter, källforskning och andra artiklar anpassade speciellt för dig och gruppen.

– En egen journalistlya. Du publicerar dina texter i din journalistlya. en egen sida där du också har en bild och en presentation av dig själv.

– Övningar och feedback. Till varje delmoment i kursen gör du minst en skrivövning. Du får feedback både från kursledaren och dina kurskamrater. Uppgifterna beräknas vara på 1.000 – 3.000 tecken (inte ord). För att få ett kursintyg ska du ha genomfört minst två skrivuppgifter i veckan.

– Tips om konsten att söka skrivjobb.

Kursen brukar bli fulltecknad snabbt – var gärna ute i god tid!
Större delen av kursen genomför du på tider som passar dig. Om du missar en chatt är det ingen fara – chattarkivet läggs upp på lektionssajten så att du enkelt kan ta igen det vi gått igenom. Ca 80% av kursmaterialet arbetar du med via lektionssajten och det finns även ett diskussionsforum + möjlighet att kontakta kursledaren via mail och mobil.

Målgrupp

Bloggare, författare, webbredaktörer, samt deltagare som önskar utveckla sitt journalistiska skrivande för sin yrkesroll, till exempel för att kunna skriva proffsiga artiklar för företagets hemsida.

Kursintyg

Kursintyg.

Kursledare

Jorun Modén - grundare av Författarkurs.se och din kursledare i kreativt skrivande.Jag heter Jorun Modén och är författare samt grundare av Författarkurs.se. År 2017 utkommer min senaste bok på Max Ströms förlag, ett drömprojekt som ännu inte har någon titel. Jag återkommer med nyheter kring nya boken så snart jag har möjlighet, än så länge vill vi hålla det hemligt. Våren 2017 är också planerat utgivningsår för min nästa roman.

Verktyg för författare
Författarkurs.se föddes när jag var hemma med yngste sonen och fick fler och fler frågor om hur man blir författare. Jag ville lära ut allt jag önskade att jag hade känt till innan jag blev utgiven: praktiska kunskaper, verktyg till skrivandet som snabbt ger insikt och resultat, och massor av inspiration. Kursen gavs från början under Studieförbundet vuxenskolans tak. Numera jobbar jag helt i egen regi i lokaler på Söder och i Gamla Stan. Vid sidan av mitt eget författarskap, frilansade jag en tid för Tidningen Skriva.

Utbudet på Författarkurs.se har utökats med nya kurser, både fysiska och på distans. Fler och fler deltagare från tidigare kurser är vid det här laget utgivna författare. Mitt mål är att din författardröm ska bli verklighet.

Du hittar mig också på Instagram och på Facebook/forfattarkurs

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Skriv som en journalist! En distanskurs i journalistiskt skrivande.

  Kontakta arrangören

  Få mer information

  Anmäl ditt intresse 

Errors
Valfritt
Valfritt
Valfritt

Jorun Modén - Författarkurs.se

Jorun Modén - Författarkurs.se

Skrivarkurser med Författarkurs.sePå Författarkurs.se hittar du skrivarkurser som tar dig till nästa nivå, var du än befinner dig. Mina författarkurser bygger på ett unikt koncept och ges i Stockholm, i Frankrike och på distans. Dessutom får du skrivtips och inspiration i...


Läs mer och visa alla kurser med Jorun Modén - Författarkurs.se

Recensioner

Hans Mebius   |   2016-06-07
Jorun är sååå proffsig och väldigt duktig på att på ett konstruktivt sätt hjälpa en själv att blir bättre på skrivaret. LiveChatten en gång i veckan gör att det känns som en grupp som lär sig mer om denna konstform tillsammans. Räkna med att det blir utmanande men verkligen lärorikt.
          (5)
Super-Carina Aynsley   |   2015-06-05
Jag har gått Författarkurs 1, 2 och 3 för Jorun och tvekade därför inte en sekund över att även denna kurs skulle vara bra. Och så var det. Jorun är alltid pedagogisk, kunnig och påläst och erbjuder roliga och inspirerande övningar. Nu vill jag ha en helg-/intensivkurs i "Skriv som en journalist", så jag får tillämpa en mängd nya kunskaper på ...
Visa hela
          (5)
Mikael   |   2014-04-29
Jorun är en professionell och närvarnade lärare. Uppgifterna och lektionerna var mycket intressanta, spännande och roliga och de manade, pockade på fantasin. Jag såg en tydlig skillnad i min bok... Innan kursen - under kursen - efter kursen.
          (5)