Latino- och salsakurser

Dans med rötter från Latinamerika

Ta ditt intresse för dans vidare. Här hittar du salsakurser och andra danskurser med ursprung i Latinamerika. Det finns kurser i zumba, salsa, flamenco, cha-cha och samba. Filtrera och hitta en kurs som passar dig!
Visar 1-20 av 53 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 53 träffar
1
2
3

Mer om salsa och latino

Vill du lära dig dansa salsa eller andra latinamerikanska dansar kan nedanstående information vara bra inför val av kurs. För att hitta rätt danskurs rekommenderar vi dig att kontakta respektive kursarrangör i listan ovan. Kursarrangörerna når du bäst genom att skicka en intresseanmälan.

Zumba

Har du provat på den rytmiska dansen Zumba som tränar hela din kropp? Om inte, så har du gått miste om ett svettigt danspass som mixar latinamerikanska danser som salsa, samba och merengue. Det främsta syftet med att dansa Zumba är att ha kul och det är lätt att glömma bort att man är mitt uppe i ett träningspass. I Zumba har du möjligheten att testa flera olika latinamerikanska dansstilar under ett och samma danspass. Du kanske upptäcker att du vill fortsätta ta danslektioner inom en specifik stil. Det bästa med Zumba är att du tränar kroppens alla delar samtidigt som du dansar och har kul till. Du behöver inte vara ett dansproffs för att delta i Zumba. Det är bara att hänga på rytmen och följa den energisprudlande zumbainstruktören så gott det går.

Samba

Begreppet Samba inkluderar flera varianter av en mängd danser med afrobrasilianskt ursprung, och det kan dansas som pardans och solodans. Pardansen samba ingår som en av de tio olika tävlingsdanserna i 10 dans. Samba kan ses i den årliga karnevalen i Rio, där dansarna bär spektakulära dräkter.

» Kurser i Samba

Cha-Cha

Cha-Cha utvecklades har mycket gemensamt med Mambo, men har ett långsammare tempo. Cha-Cha-Cha sägs vara ett efterhärmande av dansens grundsteg, två långsamma steg följs av tre snabba. De tre snabba stegen uttryckas i Cha-Cha främst med höftrörelser. Ibland betonas de tre snabba stegen också i musiken - därmed kan cha-cha vara en av de få fall där en dansstil har fått tydligt genomslagi utförandet av sin motsvarande musik.

Rumba

Rumba uppstod i stadsmiljö på Cuba, och betoningsförskjutningarna i musiken räknas för att vara resultat av påverkan från afrikansk musik. Salsa och rumba förväxlas ibland, eftersom bägge bygger på clave-rytm. Rumba har en klang av sensualism och betraktades länge som oanständig. Det finns flera olika varianter av rumba som har egen rytm och dansstil, men den som sedan 1940-talet varit mest uppskattad som sällskapsdans är varianten Guanguancó, som är medelsnabb och flörtig.

Flamenco

Flamenco innehåller tre grundelement; sång, gitarrspel och dans. Dansen flamenco framförs till gitarr och handklapp, och dansaren uttrycker känslorna i sången med rörelser och kroppshållning. Flamencodans räknas som komplicerad, där skoklackar och fotsulor används som rytmikinstrument. 

» Kurs i Flamenco

Salsa

Salsa dansas till den latinamerikanska musikstilen salsa. Dansen har sitt ursprung i latinamerikansk folkdans och är idag spridd runt hela världen. I Sverige fick salsan ett stort uppsving i takt med att latinomusiken slog stort i slutet av 90-talet. Salsa är en improviserad pardans som innehåller flera olika stilar som utvecklats i takt med att dansen spritts till nya länder och kulturer. Bland dessa finns:

  • Kubansk salsa
  • Rueda de casino
  • Colombiansk salsa
  • New York-salsa
  • Palladium-stilen
  • Eddie Torres-stilen
  • Los Angeles-salsa
  • Puertorikansk salsa
  • Blandad stil

Bachata
Bachata har sina rötter i Dominikanska republiken och är en mer sensuell form av salsa som dansas två och två.
Läs mer och se kurser i bachata »

Jämför kurser
Mer självkänsla med dans

Med dansen kände både Molly Fredin och Sara Granelli Frick att självkänslan växte. Det tackar de Malmö Dansakademi för. 

Läs mer