Visa kurser.se som: Mobil

A och O är dramaturgin • Helg-skrivarkurs i Nässjö • Dramaturgi & gestaltning i fokus

Veronica Grönte – Författarskola.se
Kursinformation
Nässjö
2,5 dagar
2020-03-27
2 990 - 3 750 SEK

Kursbeskrivning

Skrivarkurs i Nässjö - Grundkurs

Funderar du på att börja skriva, eller är du kanske redan igång och behöver hjälp att strukturera ditt material och få liv i dina karaktärer? Oavsett var i ditt skrivande du befinner dig, får du genom min skrivmetodik en synnerligen praktisk och vass utgångspunkt. Starta ditt skrivprojekt med bästa verktygen!

Jag har designat övningar och responsfrågor för att skrivarkursen ska ge maximal utdelning. Du tar inte med dig egna texter. Vi startar från noll. Min metodik med tydliga ramar inför varje övning, bidrar till att du tar ditt skrivande till nästa nivå. 

Välkommen på skrivarkurs på min altan i Nässjö! Ewa Klingberg, naturbegåvad och framgångsrik författare från Nässjö besöker oss under lördagskvällen och berättar om sitt författarskap och om sin Huskvarnaserie med ”Lånat silver och krossat glas”, som kom efter succén ”Manglade dukar och vikta servetter”.

OBS! Läs de två första böckerna före kurshelgen!

Röst från tidigare kursdeltagare

”En dörr som jag inte visste fanns har öppnats in till skrivarverkstan. Nöjd över förväntan. Jag är fascinerad över mängden av strukturer och verktyg jag fått med mig. Enneagrammet som vi bekantat oss med litegrann är ett kraftfullt verktyg!Mycket roligt med Veronicas dramatiska och teatrala uttryck. Bildkorten var mycket användbara. En bild tillsammans med några ord att börja med sätter igång så mycket i mitt huvud. Karaktärer och scenarier skapas på nolltid. Inspirerande! 
Peter Diephuis
Konsult inom IT. Management, projekt och förändringsledning, Stockholm

------

Här några frågor som jag ibland får:

– Ska jag ta med egna texter till skrivarkursen?

Nej, du ska inte ta med eget material till skrivarkursen. Vi skriver nya texter efter givna förutsättningar. Om du har en bok på gång kan du skriva texter som handlar om karaktärerna i den. Den respons du får på dina texter ger dig insikter som hjälper dig vidare.

– Hur arbetar vi under skrivarkursen?

Under kursen arbetar vi utifrån min skrivmetodik som finns dokumenterad i Pennvässaren/Studentlitteratur. Mina designade övningar och responsfrågor ökar din medvetenhet och tar ditt skrivande till nästa nivå. Detta ingår bland annat i kursen: 

Karaktärsbygge

Du skapar en karaktär med inspiration från bildkorten. Se filmen nedan.

Text om karaktären

Utifrån tydlig vägledning skriver du en kort gestaltande text som levandegör karaktären. Denna modelltext tillsammans med responsen du får, ger dig olika sorters aha-upplevelser.

Berättarstruktur och ”knep”

Dramaturgin, berättandets grammatik, är utgångspunkten under kursen. Genom mina egna modeller och grafer och med hjälp av en kortfilm får du en ökad förståelse för hur den röda tråden skapas och hålls vid liv. Dramaturgins hållpunkter hjälper dig bygga en berättelse med spänning och rytm. 

Respons 2 & 2

Till de olika texterna finns anpassade responsfrågor. Respons på texter ges 2 och 2 genom att utgå från frågeställningarna. Även om du är ovan vid att ge respons lyckas du bra. Responsen handlar om att upptäcka vad som fungerar i texten och vad som döljer sig mellan raderna. Inga tillrättavisanden eller förslag på förändringar ges. Vi arbetar ju med kladdar! Jag delar hela tiden in gruppen i nya par. 

Lekfullt kortskrivande

Med bild- och symbolkort lockas din inneboende talang fram när vi skriver. Dina texter överraskar dig. Kanske väljer du att skapa en fiktiv karaktär utifrån några slumpmässigt dragna bild- och ordkort. Se filmen som visar hur det kan gå till.

------

Skrivarkursen sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

Tid och plats

Fredag 
16.30 – 17.00 Ankomst
17.00 – 17.45 Middag
18.00 – 21.00 Skrivarkurs
21.00 – Kvällsmacka för den som önskar

Lördag 
08.00 – 08.45 Frukost för dem som övernattar i huset
09.00 – 18.00 Skrivarkurs med avbrott för fikapaus, lunch och promenad
18.00-18.45 Kvällsmat
19.00 – 20.30 Ewa Klingberg berättar om sitt författarskap och sina böcker
21.00 – Kvällsmacka för den som önskar

Söndag 24 mars 
08.00 – 08.45 Frukost för dem som övernattar i huset
09.00 – 14.30 Skrivarkurs med avbrott för fikapaus och lunch

Kostnad för luncher och kvällsmat
Kostnad för middag fredag, lunch lördag och söndag (catering) samt kvällsmat på lördagen, betalas separat. 

Övernattning kan erbjudas 
Övernattning för några kursdeltagare kan erbjudas till vandrarhemspris.
Lakan och enkel frukost ingår.
Övernattningen betalas med swish.
Hotell Högland och Bed and Breakfast finns som alternativt boende i Nässjö.

Om kursledaren Veronica Grönte – Nyskapande pedagog inom kreativt skrivande

Sedan 1997 har Veronica Grönte inbjudit till skrivarkurser för olika målgrupper. 
Hon var först ut med att designa grafer och scheman för att underlätta arbetet med berättelsens röda tråd och de skrivmallar som hon konstruerat hjälper författaren att förstå hur läsaren blir fängslad.
Genom kortfilmsanalyser bygger Veronica upp förståelsen för hur den spännande berättelsen skapas och under hennes grundkurser får varje deltagare utforma en grovplanering av sin story. 
Veronica Gröntes metodik är idag mer aktuell än någonsin och finns dokumenterad i skrivhandledningen Pennvässaren, Studentlitteratur 2002

Om författaren Ewa Klingberg – Sveriges nya Feelgood-drottning 

Huskvarnasviten är samlingsnamnet på en serie feelgoodromaner som i dagsläget är tänkt att omfatta fem delar. Den första Manglade dukar och vikta servetterkom i maj 2017 då den gick upp som etta på Adlibris topplista alla kategorier. Den blev också månadens pärla och nominerades till årets ljudbok. Bonniers bokklubb lyfte fram den som ordinarie bok och senare som premiebok. Förlagsupplagan trycktes till två gånger.

I maj 2018 kom pocketen som gick till tilltryck två gånger inom fjorton dagar från utgivningen. Adlibris beställde en hel pall. Boken toppade både pocketlistan och den skönlitterära listan. Sammanlagt trycktes pocketen fem gånger.

I slutet av samma månad släpptes uppföljaren Lånat silver och krossat glas, som bland annat blev månadsbok i Bonniers bokklubb och i Lyssnarklubben som MP3. Den kommer i pocket under vecka 51, 2018.

Del tre i Huskvarnasviten, Vaxade juveler och brända hjärtansläpptes i oktober 2018 och fick tryckas till redan efter tio dagar. Också den ordinarie bok i Bonniers bokklubb och Lyssnarklubben.

Video

Veronica Grönte berättar i filmen om sin skrivarkurs: Grundkurs i dramaturgi och gestaltning.

   

Tåg till Nässjö

Hur tar du dig med tåg till Nässjö?

Hur tar du dig med tåg till och från Nässjö?

Ankomst fredag – gardera dig för tågförsening
Så här kan tågtiderna se ut:

Stockholm 11:25 med ankomst i Nässjö 13:54
Stockholm 12:25 med ankomst i Nässjö 14:54

Göteborg 11:59 med ankomst i Nässjö 14:39
Göteborg 10:55 med ankomst i Nässjö13:43 (Direkttåg utan byte i Falköping)

Malmö 12:10 med ankomst i Nässjö 14:04
Malmö 13:10 med ankomst i Nässjö 15:04

Återresa söndag
Nässjö 15:55 med ankomst i Göteborg 18:42
Nässjö 16:20 med ankomst i Göteborg 19:00 (Direkttåg utan byte i Falköping)

Nässjö 15:28 med ankomst i Stockholm 19:36
Nässjö 17:04 med ankomst i Stockholm 19:44

Nässjö 15:22 med ankomst i Malmö 18:59
Nässjö 17:49 med ankomst i Malmö 19:43

Kostnader

Boka-tidigt-pris : ca 3 750 kr (inkl. moms) vid boka-tidigt-pris. Spara 800 kr!
Pris : ca 4 550 kr (inkl. moms)

Kostnad för en catering-middag, två catering-luncher & en kvällsmat tillkommer. Betalas med Swish.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om A och O är dramaturgin • Helg-skrivarkurs i Nässjö • Dramaturgi & gestaltning i fokus.

Veronica Grönte – Författarskola.se

Välkommen till Författarskolan.se

Få bästa starten på ditt skrivprojekt hos Författarskola.se 

Författarskola.se ger dig verktyg för att få bästa starten på ditt skrivprojekt. Under skrivarkurserna tar jag hjälp av mina egna symboler, grafer och min röda tråd för att förklara hur en berättelse är uppbyggd, alltså hur berättandets grammatik ser ut. Vi analyserar...


Läs mer och visa alla kurser med Veronica Grönte – Författarskola.se

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 24 recensioner.

Jessica Hagård, Habo
(5)
Suverän kurs! Jag har nu äntligen fått verktyg som gjort att jag kommit på hur jag ska utveckla min roman! Jeah! Att vi fått processa den kunskap Veronica lärt ut har gett mig väldigt mycket. Kanonbra! Veronica Grönte är en helt suverän pedagog och har stenkoll! Övningen där vi skapade neutrala bilder med ord gav jättemycket! Under responsen vis...
Visa hela
Lisbeth Stahls, Göteborg
(5)
Jag är mycket nöjd! Enneagrammet hjälpte mig att se karaktären mycket tydligare och rollfiguren kom till väldigt lätt när jag byggde den i karaktärsschemat efter en personlighetstyp från Enneagrammet. Jag är mycket fascinerad över detta. Kul att få höra andras tolkningar på mina texter. En väl fungerande kurslokal i Veronicas hem. Allt var så br...
Visa hela
Annika Helander, Jönköping
(5)
Wow! Vilken hjälp jag fick när jag använde berättarmallen för att bygga min berättelse efter dramaturgins vändpunkter! Detta redskap har jag letat efter utan att veta vad jag sökte. Veronica är en mycket god kursledare.
Recensioner
Kursrecensioner
(5,0)
Baseras på 24 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,8)
Baseras på 514 recensioner.
Läs recensioner
Skrivarkurser med Författarskola.se

Författarskola.se erbjuder skrivarkurser för både nybörjare och erfarna skribenter. Här reflekterar två tidigare kursdeltagare över vad skrivarkurserna har gett dem.

Läs mer