Visa kurser.se som: Mobil

A och O är dramaturgin • Helg-skrivarkurs i Nässjö • Dramaturgi & gestaltning i fokus

Veronica Grönte – Författarskolan.se
Kursinformation
Plats: Nässjö
Längd: 2,5 dagar
Startdatum: 2019-03-22 17:00
Pris: 2 990 - 3 750 SEK
Snittbetyg: (12 Recensioner)
Gå vidare till: Kursens hemsida

Kursbeskrivning

Skrivarkurs i Nässjö - Grundkurs

Funderar du på att börja skriva, eller är du kanske redan igång och behöver hjälp att strukturera ditt material och få liv i dina karaktärer? Oavsett var i ditt skrivande du befinner dig, får du genom min skrivmetodik en synnerligen praktisk och vass utgångspunkt. Starta ditt skrivprojekt med bästa verktygen!

Jag har designat övningar och responsfrågor för att skrivarkursen ska ge maximal utdelning. Du tar inte med dig egna texter. Vi startar från noll. Min metodik med tydliga ramar inför varje övning, bidrar till att du tar ditt skrivande till nästa nivå. 

Välkommen på skrivarkurs på min altan i Nässjö! Ewa Klingberg, naturbegåvad och framgångsrik författare från Nässjö besöker oss under lördagskvällen och berättar om sitt författarskap och om sin Huskvarnaserie med ”Lånat silver och krossat glas”, som kom efter succén ”Manglade dukar och vikta servetter”.

OBS! Läs de två första böckerna före kurshelgen!

Röst från tidigare kursdeltagare

”En dörr som jag inte visste fanns har öppnats in till skrivarverkstan. Nöjd över förväntan. Jag är fascinerad över mängden av strukturer och verktyg jag fått med mig. Enneagrammet som vi bekantat oss med litegrann är ett kraftfullt verktyg!Mycket roligt med Veronicas dramatiska och teatrala uttryck. Bildkorten var mycket användbara. En bild tillsammans med några ord att börja med sätter igång så mycket i mitt huvud. Karaktärer och scenarier skapas på nolltid. Inspirerande! 
Peter Diephuis
Konsult inom IT. Management, projekt och förändringsledning, Stockholm

------

Här några frågor som jag ibland får:

– Ska jag ta med egna texter till skrivarkursen?

Nej, du ska inte ta med eget material till skrivarkursen. Vi skriver nya texter efter givna förutsättningar. Om du har en bok på gång kan du skriva texter som handlar om karaktärerna i den. Den respons du får på dina texter ger dig insikter som hjälper dig vidare.

– Hur arbetar vi under skrivarkursen?

Under kursen arbetar vi utifrån min skrivmetodik som finns dokumenterad i Pennvässaren/Studentlitteratur. Mina designade övningar och responsfrågor ökar din medvetenhet och tar ditt skrivande till nästa nivå. Detta ingår bland annat i kursen: 

Karaktärsbygge

Du skapar en karaktär med inspiration från bildkorten. Se filmen nedan.

Text om karaktären

Utifrån tydlig vägledning skriver du en kort gestaltande text som levandegör karaktären. Denna modelltext tillsammans med responsen du får, ger dig olika sorters aha-upplevelser.

Berättarstruktur och ”knep”

Dramaturgin, berättandets grammatik, är utgångspunkten under kursen. Genom mina egna modeller och grafer och med hjälp av en kortfilm får du en ökad förståelse för hur den röda tråden skapas och hålls vid liv. Dramaturgins hållpunkter hjälper dig bygga en berättelse med spänning och rytm. 

Respons 2 & 2

Till de olika texterna finns anpassade responsfrågor. Respons på texter ges 2 och 2 genom att utgå från frågeställningarna. Även om du är ovan vid att ge respons lyckas du bra. Responsen handlar om att upptäcka vad som fungerar i texten och vad som döljer sig mellan raderna. Inga tillrättavisanden eller förslag på förändringar ges. Vi arbetar ju med kladdar! Jag delar hela tiden in gruppen i nya par. 

Lekfullt kortskrivande

Med bild- och symbolkort lockas din inneboende talang fram när vi skriver. Dina texter överraskar dig. Kanske väljer du att skapa en fiktiv karaktär utifrån några slumpmässigt dragna bild- och ordkort. Se filmen som visar hur det kan gå till.

------

Skrivarkursen sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

Tid och plats

Fredag 22 mars 
16.00 – 16.30 Ankomst
17.00 – 17.45 Middag
18.00 – 21.00 Skrivarkurs
21.00 – Kvällsmacka för den som önskar

Lördag 23 mars 
08.00 – 08.45 Frukost för dem som övernattar i huset
09.00 – 18.00 Skrivarkurs med avbrott för fikapaus, lunch och promenad
18.00-18.45 Kvällsmat
19.00 – 20.30 Ewa Klingberg berättar om sitt författarskap och sina böcker
21.00 – Kvällsmacka för den som önskar

Söndag 24 mars 
08.00 – 08.45 Frukost för dem som övernattar i huset
09.00 – 14.45 Skrivarkurs med avbrott för fikapaus och lunch

Kostnad för luncher och kvällsmat
Kostnad för middag fredag, lunch lördag och söndag (catering) samt kvällsmat på lördagen, 540 kr. Betalas med swish.

Övernattning kan erbjudas 
Övernattning för några kursdeltagare kan erbjudas till vandrarhemspris.
450 kr/natt inkl lakan och enkel frukost.
Övernattningen betalas med swish.
Hotell Högland och Bed and Breakfast finns som alternativt boende i Nässjö.

Om kursledaren Veronica Grönte – Nyskapande pedagog inom kreativt skrivande

Sedan 1997 har Veronica Grönte inbjudit till skrivarkurser för olika målgrupper. 
Hon var först ut med att designa grafer och scheman för att underlätta arbetet med berättelsens röda tråd och de skrivmallar som hon konstruerat hjälper författaren att förstå hur läsaren blir fängslad.
Genom kortfilmsanalyser bygger Veronica upp förståelsen för hur den spännande berättelsen skapas och under hennes grundkurser får varje deltagare utforma en grovplanering av sin story. 
Veronica Gröntes metodik är idag mer aktuell än någonsin och finns dokumenterad i skrivhandledningen Pennvässaren, Studentlitteratur 2002

Om författaren Ewa Klingberg – Sveriges nya Feelgood-drottning 

Huskvarnasviten är samlingsnamnet på en serie feelgoodromaner som i dagsläget är tänkt att omfatta fem delar. Den första Manglade dukar och vikta servetterkom i maj 2017 då den gick upp som etta på Adlibris topplista alla kategorier. Den blev också månadens pärla och nominerades till årets ljudbok. Bonniers bokklubb lyfte fram den som ordinarie bok och senare som premiebok. Förlagsupplagan trycktes till två gånger.

I maj 2018 kom pocketen som gick till tilltryck två gånger inom fjorton dagar från utgivningen. Adlibris beställde en hel pall. Boken toppade både pocketlistan och den skönlitterära listan. Sammanlagt trycktes pocketen fem gånger.

I slutet av samma månad släpptes uppföljaren Lånat silver och krossat glas, som bland annat blev månadsbok i Bonniers bokklubb och i Lyssnarklubben som MP3. Den kommer i pocket under vecka 51, 2018.

Del tre i Huskvarnasviten, Vaxade juveler och brända hjärtansläpptes i oktober 2018 och fick tryckas till redan efter tio dagar. Också den ordinarie bok i Bonniers bokklubb och Lyssnarklubben.

Video

Tåg till Nässjö

Hur tar du dig med tåg till Nässjö?

Hur tar du dig med tåg till och från Nässjö?

Ankomst fredag – gardera dig för tågförsening

Stockholm 11:25 med ankomst i Nässjö 13:54
Stockholm 12:25 med ankomst i Nässjö 14:54

Göteborg 11:59 med ankomst i Nässjö 14:39
Göteborg 10:55 med ankomst i Nässjö13:43 (Direkttåg utan byte i Falköping)

Malmö 12:10 med ankomst i Nässjö 14:04
Malmö 13:10 med ankomst i Nässjö 15:04

Återresa söndag
Nässjö 15:55 med ankomst i Göteborg 18:42
Nässjö 16:20 med ankomst i Göteborg 19:00 (Direkttåg utan byte i Falköping)

Nässjö 15:28 med ankomst i Stockholm 19:36
Nässjö 17:04 med ankomst i Stockholm 19:44

Nässjö 15:22 med ankomst i Malmö 18:59
Nässjö 17:49 med ankomst i Malmö 19:43

Kostnader

Boka-tidigt-pris : 3 750 kr (inkl. moms) vid bokning senast den 22 februari - spara 800 kr!
Pris : 4 550 kr (inkl. moms)

Kostnad för en catering-middag, två catering-luncher & en kvällsmat tillkommer med 575 kr. Betalas med Swish.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om A och O är dramaturgin • Helg-skrivarkurs i Nässjö • Dramaturgi & gestaltning i fokus.

Veronica Grönte – Författarskolan.se

Välkommen till Författarskolan.se

Få bästa starten på ditt skrivprojekt hos Författarskolan.se 

Författarskola.se ger dig verktyg för att få bästa starten på ditt skrivprojekt. Under skrivarkurserna tar jag hjälp av mina egna symboler, grafer och min röda tråd för att förklara hur en berättelse är uppbyggd, alltså hur berättandets grammatik ser ut. Vi analyserar...


Läs mer och visa alla kurser med Veronica Grönte – Författarskolan.se

Recensioner

Ewa Klingberg, författare, Nässjö   |   2018-11-20
Det känns väldigt bra. Jag har fått nya insikter. Häftigt att få respons på så snabbproducerad text och av personer som inte känner mig. Berättarmodellen, med dramaturgin som grund, har blivit mitt nya arbetsredskap. Enneagrammet har jag blivit nyfiken på och ska fördjupa mig. Veronica är en superpedagog. En härligt avslappnad stämning. Gillar ...
Visa hela
          (5)
Git Rosenqvist , ekonomiassistent och egen före...   |   2018-11-20
Vi har fått mycket bra underlag, men samtidigt blev skrivandet lite mer pretentiöst jämfört med mitt tidigare diktskrivande. Dramaturgin, berättelsens grammatik, förklarades med en enkel bild. Veronicas ledarskap var lekfullt, illustrativt och hennes passion lyser. /// Mycket trevligt att vara i hemmiljö med en kurs. Tror att grupper kan funger...
Visa hela
          (5)
Cecilia Ödman, arbete med lärande och kompetens...   |   2018-11-20
Nu när kursen slutar känns det fantastiskt. Jag är full av tro på mig själv just nu. Jag har vågat dela texter och prata om mina karaktärer och har känt mig helt trygg. Jag kommer att skriva framöver. /// Kunskapen vi fick om dramaturgin var mycket viktig. Att förstå ”systemet” och kunna använda det för att förbättra storyn är mycket värdefull...
Visa hela
          (5)
Intresseanmälan

För att få mer information om A och O är dramaturgin • Helg-skrivarkurs i Nässjö • Dramaturgi & gestaltning i fokus, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
A och O är dramaturgin • Helg-skrivarkurs i Nässjö • Dramaturgi & gestaltning i fokus
Kursrecensioner
          (5,0)
Baseras på 12 recensioner
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
          (4,8)
Baseras på 359 recensioner
Läs recensioner
Skrivarkurser med Författarskola.se

Författarskola.se erbjuder skrivarkurser för både nybörjare och erfarna skribenter. Här reflekterar två tidigare kursdeltagare över vad skrivarkurserna har gett dem.

Läs mer