Nybörjarkurs i arkeologi

Längd
14 tillfällen
Pris
1 500 SEK
Längd
14 tillfällen
Pris
1 500 SEK
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Nybörjarkurs i arkeologi

Få en inblick i Svensk arkeologi!

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Kursinnehåll

Sammankomst 1. Presentation av mig samt kursdeltagarna, vad som förväntas av kursen och hur vi kommer att gå tillväga.

Introduktion av stenåldern och vilka upptäckter som gjorts i Sverige, även en utåtblick för att se hur stenålder såg ut på t ex kontinenten och runt om i världen. Vad hände efter istiden? Vilka slags kulturer finns att hitta i Skandinavien och hur gick migrationerna till, hur rörde människor sig norrut, västerut och kan man hitta belägg för att någon kom först till Norrbotten? Kända platser som t ex Nämforsen kommer att analyseras.

Sammankomst 2. Fortsättning på stenålderstemat med fokus på norra Sverige, viktiga platser och fynd.

Sammankomst 3. Bronsålder, vilka förändringar kan ses i folkvandring och vad vet vi om religions utövandet? Naturkrafter och hägnade berg. Solens betydelse och betydelsefulla platser runt om i Sverige.

Sammankomst 4. Fortsättning på bronsålder med fokus på norra Sverige.

Sammankomst 5, 6 och 7. Järnåldern, tidig och sen. VIKINGATID. Vad finns det för historiska källor om vikingarna och vad säger de oss? Kan vi se med källkritiska ögon på t ex Snorres Edda, Havamal eller Tacitus iakttagelser om nordmännen? Vad skrev Ibn et Fadlan om nordmän? Hur ser religionen ut och vad finns det egentligen för belägg när vi talar om asatro. Runstenars betydelse i landskapet och hur man tyder runor, analyser av ornamentiken kan säga oss när runstenen ifråga har ristats och till viss del hur trossamhället såg ut.

Sammankomst 8. Utåtblickande arkeologi, Egypten, Antiken och Etruskerna, Precolombinska kulturer, Kinesiska pyramider och terracotta krigare, har man hittat pyramider i Serbien?

Sammankomst 9. Fortsättning på den internationella arkeologin, Japanska nyckelgravar och aboriginer… Skatter som hittats världen över och vad anser arkeologer som den största skatten?

Sammankomst 10. Hur gör man en akademiskt riktig utgrävning? Vad använder man sig av för hjälpmedel inom arkeologin och hur fungerar dessa?

Sammankomst 11. Fortsättning av temat utgrävning och tillvägagångssätt.

Sammankomst 12. Inbjuden talare, vi får höra en känd arkeolog berätta för oss om hans yrkesliv och vad han eller hon upplevt.

Sammankomst 13. Exkursion för att bese viktiga arkeologiska platser i Norrbotten.

Sammankomst 14. HELDAG. Besök av pågående arkeologisk utgrävning och deltagarna får eventuellt delta i utgrävningen (med tillstånd självklart)

Kostnader

1500 kr

Kursledare

Glen Lexerius

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Nybörjarkurs i arkeologi och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Folkuniversitetet Norrbotten
Bangårdsgatan 14
972 35

Välkommen till Folkuniversitetet i Norrbotten!

Studieförbundet Folkuniversitetet bedriver folkbildning och vuxenutbildning i hela Sverige. Vår idé är att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv. Kunskap förändrar. Kunskap förändrar Vi anser att kunskap har ett värde i sig, för den enskilde och...

Läs mer och visa alla kurser med Folkuniversitetet Norrbotten

Highlights