Visa kurser.se som: Mobil

Latin A1 del 2 Distans Live

Folkuniversitetet Malmö och Lund
Kursinformation
Distans
8 tillfällen
2021-12-02
2 295 SEK

Kursbeskrivning

Lär dig Latin på Folkuniversitetet! Detta är del 2 på nybörjarkursen där du bygger vidare på dina kunskaper. Hur har latinet påverkat dagens europeiska språk? Distans Live i Zoom/Teams. Gratissimum!

Kursinnehåll:

Förkunskaper
Det här är en kurs för dig som har studerat en termin latin tidigare på Folkuniversitetet eller har motsvarande kunskaper.
Mål
Efter kursen har du en del av kunskaperna i latin på nivå A1 enligt Europarådets referensram för språk. Du har ökat din förståelse för latin och dess påverkan på italienska, franska och spanska.

Kursinnehåll
Latin är ett indoeuropeiskt språk och moderspråk till alla romanska språken i Europa. Även i de germanska språken kan man spåra influenser från latinet. Kursen fokuserar på kulturhistorien och sambanden mellan olika europeiska språk.
Kursupplägg
Kursen följer direktmetoden vilket innebär: Latinstudier brukar innebära att det går långsamt och indirekt. Man närmar sig språket genom grammatik- och historiefördjupningar. När latinet studeras enligt direktmetoden/naturmetoden börjar man med en ganska lång text som blir begriplig med hjälp av karta och bilder. Hela boken är därför vara på latin, även grammatikstudierna.
Du förväntas vara aktiv på lektionerna och har goda möjligheter att påverka kursens innehåll och upplägg. Räkna med några timmars hemarbete mellan kurstillfällena.
Kursledare
Kursledaren har magisterexamen i historia, i teologi och i italienska, det moderna språk som ligger närmast latin.
Kurslitteratur
Kurslitteratur ingår inte i priset för kursen. Kursen använder sig utav Familia Romana. Information om vart du kan köpa den följer vanligtvis med kallelsen till kursen eller ges vid första kurstillfället.
Startgaranti
Kursen startar vid 4 anmälningar.


Behöver du ett annat upplägg? Hör av dig! Vi tar fram skräddarsydda lösningar för alla typer av undervisning.

Du når oss på:

046-19 77 00

kurser.syd@folkuniversitetet.se
Boka kursen nuKursledare

Andreas Dahlgren
"Latinet gör det inom humanvetenskaperna som matematiken gör inom naturvetenskapen: att man känner sig hemma."


Jag kommer från Skånes huvudstad Malmö. Men det har inte alltid varit så; mina tre första levnadsår tillbringade jag i Stockholm, så ur skånsk synvinkel är jag nästan en utlänning. 
Mitt favoritspråk är latin och den tillhörigheten har jag genom min italienska mor. I Italien var det till för ett antal år sedan obligatoriskt redan i grundskolan att studera latin. Det var i sådana böcker, avpassade för högstadieelever och med en approach såsom om latin var en italiensk dialekt, som jag trädde in i de klassiska språkens värld, sedd ur en pojkes ögon. 
I latinet finner man grammatiken som ”ren vetenskap”, förutom att alla grammatiska uttryck är av latinskt ursprung. Ja, många latinister skulle nog säga, att det enda nödvändiga språket är latin; med latinet som gemensamt europeiskt språk, som ju inte är något folks egna språk, minimeras riskerna att inte förstå varandra. 
Uttalet är lätt och betoningsreglerna konsekventa. Latinet gör det inom humanvetenskaperna som matematiken gör inom naturvetenskapen: att man känner sig hemma.
Folkuniversitetet är förberedelsestället för att träda in i de lärdes värld, antingen bildligt eller rent konkret genom att på sikt resa till ett latinseminarium. 
VADE MECUM! (Gå med mig!)Läs mer om Andreas Dahlgren
Har du frågor?
Kontakta Kursverksamheten i Lund
kurser.syd@folkuniversitetet.se

Folkuniversitetet Malmö och Lund

På Folkuniversitetet i Malmö och Lund finns något för alla, oavsett om du vill gå en språkkurs inför semestern, byta riktning i karriären eller skaffa en ny hobby. Här finns hundratals kurser för dig som vill utvecklas tillsammans med andra....


Läs mer och visa alla kurser med Folkuniversitetet Malmö och Lund

Kontaktuppgifter till Folkuniversitetet Malmö och Lund

Folkuniversitetet Malmö och Lund

Regementsgatan 4
211 42 Malmö

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Latin A1 del 2 Distans Live!

Arrangörsrecensioner
(3,6)
Baseras på 3 recensioner.
Läs recensioner