Visa kurser.se som: Mobil
Kursinformation
Malmö
6 tillfällen
2019-08-20
6 395 SEK

Kursbeskrivning

Arbetsrätt


En kurs för dig som behöver kunskap och verktyg inom arbetsrätt för att hantera personalärenden, medbestämmandeförhandlingar, organisationsärenden och avslut av anställningar på ett säkert sätt.

Har du personalansvar och vill agera rätt vid förhandlingar, nyanställningar, omplaceringar och uppsägningar? Denna kurs ger dig förståelse och kännedom om praktisk arbetsrätt.
Du lär dig att hantera arbetsrättsliga frågor korrekt och att tillämpa de regler och avtal som gäller. Det innebär att vi också behandlar ledighetslagstiftning, frågor kring löneavtal och strategisk lönesättning samt hur vi arbetar med mångfaldsfrågor utifrån arbetsmiljöföreskrifter och diskrimineringslag.

Kursinnehåll

  • Den svenska modellen, arbetsmarknadens parter, kollektivavtal
  • Anställningsavtal och anställningsformer
  • Lönebildning och lönesättning, utvecklings- och lönesamtal
  • Organisationsförändring: förhandlingsprocess och uppsägning p g a arbetsbrist
  • Förhandling i teori och praktik
  • Uppsägning av personliga skäl
  • Arbetstid och ledighet
  • Mångfaldsfrågor, diskriminering

Målgrupp

För dig som behöver kunskap och verktyg för att hantera personalfrågor och anställningar eller annars har ett intresse för arbetsrätt och anknytande ämnen. Du är medarbetare, ledare eller chef med eller utan formellt personalansvar.

Mål

Kursen ger dig god inblick i arbetsrätt och gällande lagstiftning samt kunskaper för att kunna hantera och tillämpa gällande regler och avtal vid anställning och uppsägning. Efter kursen ska du ha kunskaper om hur du agerar på rätt sätt i arbetsrättsliga frågor och om MBL, LAS och kollektivavtalslagen såväl som om parternas rättigheter och skyldigheter

Arbetssätt

Teoretiska genomgångar varvas med case-arbete. Detta innebär att vi under kursen kommer att arbeta med verklighetsbaserade fall, där deltagarna diskuterar problemområden och föreslår lösningar.

Förkunskapskrav

Inga förkunskaper krävs men det är en fördel om du har arbetslivserfarenhet som gör att du kan relatera till kursinnehållet.

Studiematerial/Litteratur

Arbetsrätt 2019 (Åhnbergs förlag) och Arbetsrätt för chefer, fackliga företrädare och kvalitetsansvariga av Bo Wiklund.
Litteraturen ingår inte i kursavgiften och är inte obligatorisk utan valfri. Den är dock ett värdefullt komplement till kursinnehållet.

Kursupplägg

Observera att kursen har uppehåll den 17/9.

Kursintyg

Intyg utfärdas efter utbildningens slut för de deltagare som önskar det och som har varit närvarande minst 75% av tiden och förutsatt att hela kursavgiften är betald.

Fortsättning

Vill du få en bred genomgång av de olika områden en HR-avdelning arbetar med? Då kan vår utbildning Diplomerad HR-assistent vara något för dig.

Folkuniversitetet Malmö och Lund

Folkuniversitetet Malmö Lund

På Folkuniversitetet i Malmö och Lund finns något för alla, oavsett om du vill gå en språkkurs inför semestern, byta riktning i karriären eller skaffa en ny hobby. Här finns hundratals kurser för dig som vill utvecklas tillsammans med andra....


Läs mer och visa alla kurser med Folkuniversitetet Malmö och Lund

Kontaktuppgifter till Folkuniversitetet Malmö och Lund

Folkuniversitetet Malmö och Lund

Regementsgatan 4
211 42 Malmö

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Arbetsrätt!

Arrangörsrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.
Läs recensioner