Måla med äggoljetempera

Längd
4 tillfällen
Pris
3 275 SEK
Nästa kurstillfälle
6 november, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
4 tillfällen
Pris
3 275 SEK
Nästa kurstillfälle
6 november, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Äggoljetempera är en traditionell färgtyp med lång förankring bakåt i tiden. Färgen görs på ägg, linolja, pigment samt vatten och är både hälso- och miljövänlig. Äggoljetempera är en slitstark färg som fäster på de flesta material och kan användas på både väggar, tak, snickerier och föremål.

Efter kursen kommer du ha lärt dig hur du hemma blandar till en egen färg och du kommer att kunna ge dig i kast med dina projekt hemma.

Att tänka på vid kursstart

Ta med skyddande kläder och ett objekt att måla (ej stora möbler, utrymmet är begränsat). Du kan också ta med egna återbrukade burkar till färgen.

Är du äggallergiker bör du inte måla med äggoljetempera.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

6 november, 2023

  • Kurs
  • Karlstad

Kursinnehåll

Under fyra kvällar får du möjlighet lära känna äggoljetempera.

Kursen ger dig kunskap om när du använder äggoljetempera, hur du blandar till den och hur du målar upp den, lite historik, penselvård m.m. Du får också testa att tillverka en egen schablon som du trycker upp.

Du tar med en valfri möbel eller annat träföremål som är i behov av målning och vi kommer också att måla upp våra färger på lumppapp.
Material till att tillverka äggoljetempera ingår i kursavgiften. Köp en eller två bra penslar för äggoljetempera att ta med till kursen.

Kursledare

Ledare för kursen är Madeleine Nilsson och Elin Mlakar.

Madeleine är utbildad byggnadsantikvarie och kulturmålare och driver företaget Älfgärdet Restaurering & Byggnadsvård i Forshaga.

Elin är utbildad kulturmålare och driver företaget Hantverket Måleri & Byggnadsvård i Arvika. Utöver detta är hon även miljövetare och driver ett linoljepresseri. 

Tillsammans och var för sig arbetar de på uppdrag i Värmland med omnejd. I kulturmåleriet möts deras intressen för hållbarhet, byggnadsvård och hantverk. De är båda inriktade på traditionella material och tekniker och att arbeta varsamt och med hänsyn till husets historia och värden är en självklarhet. De arbetar bland annat med tapet- och färgundersökning, tidstypisk färgsättning, in- och utvändigt byggnadsmåleri, pappspänning, tapetsering med lumppapp och papperstapeter, schablonmålning och stänkmålning samt oljeförgyllning.

I sina projekt målar de med linoljefärg, limfärg, slamfärg, äggoljetempera och andra traditionella emulsionsfärger. Det är välbeprövade färgtyper med lång historia och liten påverkan på människors hälsa och miljön.

Folkuniversitetet i Karlstad
Drottninggatan 26
65110 Karlstad

Allt började med en kurs.

Folkuniversitetet är ett oberoende studieförbund som erbjuder folkbildning och vuxenutbildning i hela Sverige. Vi står för pedagogisk förnyelse, ett nära samarbete med universiteten och är fristående från politiska, religiösa och fackliga intressen. Hos oss väljer du bland tusentals kurser, längre...

Läs mer och visa alla kurser med Folkuniversitetet i Karlstad

Highlights