Visa kurser.se som: Mobil

Lena Foroutan vill skänka målarglädje till alla

Vill du testa på, eller fördjupa dig, inom teckning, måleri eller skulptur? Vad du än är intresserad utav kan du gå en kurs med hög pedagogisk och konstnärlig kvalité hos Fine arts. Vi har träffat Lena Foroutan som startade kursverksamheten.

Fine arts är en kulturförening som erbjuder målarkurser för alla åldrar och olika kunskapsnivåer. Lena Foroutan är kursledare och har haft en passion för konsten i hela sitt liv. Hon har studerat fem år på konstskola och sex år på universitet för att bli bildlärare - en konstnärlig utbildning på mycket hög nivå. Hon startade kursverksamheten eftersom hon ville erbjuda konstkurser som är unika och håller en hög pedagogisk och konstnärlig kvalité. Hon ville också själv kunna planera upplägg och styra processen, där hennes kreativitet skulle få vara obegränsad. Vidare berättar Lena att alla på Fine arts har en konstnärlig akademisk utbildning och de brinner för att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Kursledarna har ett flexibelt sätt att lära ut och har kunskaper inom flera tekniker. 

kursledare

-Vi erbjuder målarkurser inom olika motiv och tekniker, exempelvis kroki, landskap, stilleben, porträtt, djur och fåglar. Vi utbildar också inom grundläggande konstnärliga kunskaper, så som färglära, komposition och perspektiv. Vi ritar av människor och gipsföremål, målar i akvarell, pastell och akrylteknik, samt skapar tredimensionella skulpturer.

Kurser som anpassas på individnivå

Efter att ha gått en kurs hos Fine arts kan man se sin utveckling redan efter den första lektionen. Alla lektioner hålls efter ett förbestämt tema vilket gör att processen blir mer produktiv och deltagarna får mer hjälp och feedback för att behärska tekniken. Lena Foroutan försöker alltid anpassa utbildningen på individnivå, och det finns alltid utrymme för kreativitet och fantasi.

-Jag brukar fråga kursdeltagarna om vilka teman och tekniker som de är mest intresserade av, vad de skulle vilja testa på och lära sig. Det visade sig att mina lektioner som är anpassade efter individens intressen stimulerar utvecklingen och väcker lusten hos kursdeltagarna till att ägna mer tid åt konsten hemma.

Lektionerna är anpassade efter deltagarnas ålder, intressen och färdigheter. Det ger kursdeltagarna verktyg för att utveckla sin konstnärliga arbete på ett praktiskt och teoretiskt plan. Generellt består lektionerna på Fine arts av en kort föreläsning, övningar, praktiskt arbete och reflektioner. Övningar gör man för att prova fram tekniken och för att sedan kunna använda det i praktiskt arbete. Exempelvis kan en lektion bestå av att man först lär sig att göra tongradering och valörer i akrylteknik, och efter det målar man landskap och använder den tekniken för att skapa djup och färgnyanser i motivet. 

Kurser för alla

På Fine arts kan alla gå kurser. Barn, unga, vuxna och föräldrar med barn, privatpersoner och även företag. Lena Foroutan tycker det är viktigt att man tar vara på sin passion, vem man är. 

-Om du eller ditt barn har ett intresse för konst, gillar att rita eller att göra skulpturer, då är det viktigt att satsa på att utveckla den talangen.

De flesta som gått en kurs hos Fine arts brukar rekommendera dem till sin familj och sina vänner. Lena Foroutan menar att kurserna brukar kännas kul och utmanande för deltagarna.

-Vi erbjuder skapande aktiviteter som är meningsfulla och lärorika. Varje kursdeltagare kommer att få mycket hjälp och personlig handledning.

Framtiden för Fine arts

Vidare är föreningens ambition att utvecklas till en konstskola för barn, unga och vuxna. Lena Foroutan, som förutom sin konstnärliga utbildning också är legitimerad sjuksköterska, vill också kunna hjälpa människor som lider av psykisk ohälsa. Skapandeprocessen ger positiv inverkan på människors psykiska mående, väcker deras intresse till konst och kreativt skapande. 

-Jag tycker att det är mycket givande att kunna bidra med min erfarenhet och vetenskapligt beprövade kunskap från mina två olika yrken, till förmån för individens kreativa utveckling och tillfrisknande.Läs mer om FINE ARTS

Request information


Fyll i dina uppgifter om du vill komma i kontakt med FINE ARTS och veta mer om deras kurser.

Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.