Visar 1-6 av 6 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-6 av 6 träffar

Mer om B-körkort kurser

Det första svenska körkortet utfärdades år 1906. Idag indelas körkort i olika klasser som är beroende av vikt och vilket typ fordon du kör - från AM-körkort för moped till DE-körkort för buss och tungt släp. Där i mellan kommer B-körkort för personbil och C-körkort för tung lastbil. För att ta körkort kan det tillkomma olika villkor, till exempel om bilen är automatväxlad, om du bär glasögon, motorns effekt m.m.

Att ta körkort för bil

Den övergipande definitionen för personbil är följande: bilen är i huvudsak konstruerad för persontransport, har max 8 sittplatser plus förarplats, vilket innebär att högst nio personer kan/bör transporteras i en personbil. För att ta
b-körkort måste ett gilligt körkortstillstånd utfärdas, där bland annat en synundersökning ingår. Du kan söka körkortstillstånd från det att du har fyllt
14 år. Du ska vara permanent bosatt i landet eller vara studerande i Sverige sedan sex månader tillbaka samt ha en svensk legitimation.

Förarprov för bil-körkort

Innan körkortet utfärdas måste du genomgå ett förarprov som består av både ett praktiskt körprov och ett teoretiskt kunskapsprov. Förarprov kan genomföras hos Trafikverkets förarprovkontor eller med en inspektör från Trafikverket. Körprovet tar cirka 40-50 minuter och tester elevens körning på landsväg och i tätort. Kunskapsrovet innehåller 65 frågor som du ska svara på vid en dator under max 50 minuter. 52 av 65 av rätt krävs för att bli godkänd.  Förarprovet är giltigt i 2 månader och du måste alltså ha klarat båda delarna under perioden för att slippa göra om allt. För att göra förarprovet krävs att du har fyllt 18 år. Du ska även ha genomgått en riskutbildning, före eller inom de två månaderna, som består av en teoretisk del om bland annat alkohol, droger och sjukdomar samt körövning på trafikövningsbana.

Körkortutbildning

Att ta körkort förutsätter nästan att du har genomfört någon typ av körkortutbildning innan du göra förarprovet. Från och med att du fyllt 16 år kan du även övningsköra privat vilket ger ett försprång i din körkortsutbildning, men brukar dock inte räcka för att klara förarprovet. Du som körelev och den du ska övningsköra med måste ha genomgått en handledarutbildning innan ni börjar övningsköra privat.  Här följer några exempel på körkortsutbildningar:

  • Körlektioner
  • Teorilektioner
  • Riskutbildning
  • Handledarutbildning
  • Körlektioner + teori
  • Körkortpaket (körlektioner + teori + riskutbildning)
  • Körkort intensivkurs (som körkortspaket under en kortare studieperiod)


Pris för att körkortsutbildning

Priserna för körkortsutbildning varierar beroende på vilken trafikskola du väljer. Priserna brukar även skilja beroende på vilken stad går din körkortutbildning och det är ofta lite dyrare i storstäderna. Därför väljer somliga att resa iväg för att körkort och gå en intensivkurs. Ryktet säger även att uppkörningsprovet är enklare i mindre städer eftersom det är mindre trafik och man sätts i färre komplicerade trafiksituationer.

Körkort utomlands

I Europa liknar reglarna för körkort de vi har i Sverige, men det är inte samma regler. Det är därför viktigt att kolla upp vad som gäller för att köra bil utomlands innan resan, speciellt om du ska köra bil utanför Europa. Generellt sätt kan man säga att andra länder i världen har förenklat och harmoniserat regler för körkort. Det kan beröra allt från vilken information om vad som ska finnas med på körkortet till åldersgränsen för att ta körkort och alkoholgräns för att köra bil. Även viktgränser för fordon kan variera och det kan framförallt beröra dig som planerar att köra husvagn utomland. Ett svenskt körkort giltigt i endast tio år från år medan körkortet i Tyskland gäller livet ut.

Jämför kurser