Kursbeskrivning
- Identifiera potentiella kriser
- Intern- och externkommunikation
- Informationspåverkan
När en kris bryter ut, är tid en bristvara. Många olika delar behöver snabbt komma på plats och samordnas, som att löpande analysera läget och kommunicera med en lång rad målgrupper, både internt och externt. Med rätt kunskaper och verktyg kan du fokusera på rätt saker och bibehålla förtroendet genom stormen.
Kursens innehåll
Kriser kan vara små eller stora och drabba en enskild verksamhet, delar av eller hela samhället. När krisen slår till sätts du och dina kollegor på prov. Med en senfärdig, otydlig eller rent av felaktig kommunikation kan förtroendet för er och er verksamhet störtdyka. Med god, precis och insiktsfull kommunikation finns tvärtom en möjlighet att stärka anseendet och komma ur krisen i en bättre position än innan.
I den här kursen går vi igenom de delar som skapar en stabil och trygg helhet i arbetet med kriskommunikation. Du kommer att få verktyg, insikter och arbetssätt som hjälper sig att strukturera arbetet och skapa god kommunikation när det behövs som allra mest.
Målsättningen är att du efter genomgången kurs ska kunna agera med självförtroende i kris och lotsa din organisation till andra sidan stormen, med bibehållet eller stärkt förtroende för verksamheten du företräder eller arbetar inom.
Det här får du
- Att identifiera potentiella kriser
- Att göra och analysera lägesbilder under pågående kris
- Gränssnittet mellan krishantering och kriskommunikation
- Kontakterna med media och medieträning
- Samverkan mellan intern- och externkommunikation
- Kanaler och målgrupper
- Informationspåverkan
- Proaktiv kommunikation inför nästa kris
Vem är kursen för?
Du jobbar redan idag som senior kommunikatör, kanske som press- eller kommunikationsansvarig. Du vill stärka din förmåga att arbeta metodiskt och analytiskt i kris och kunna involvera fler personer i din organisation i krisarbetet. Alternativt är du någon som ofta agerar talesperson inom ett specifikt ämnesområde (t ex VD/politiker/forskare) och vill stärka din förmåga att förstå kontexten du verkar inom, nå igenom med dina budskap och kommunicera med stärkt förtroende i särskilt svåra och krävande lägen.
Praktisk information
SpråkSvenskaPlatsStartTorsdag 5 septemberSlutTorsdag 5 septemberVanliga frågor
Hittar du inte svaret på din fråga eller vill ha mer information? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om distanskurser på Berghs.
Kursansvarig
Helena Söderblom
Specialist inom kriskommunikation, 4C Strategies.
Ansökan och antagningskrav
Behöver jag några förkunskaper?
För att kunna tillgodogöra dig kursen på ett bra sätt behöver du mycket goda kunskaper i svenska språket och ett starkt samhällsintresse, eftersom det är viktigt att förstå sammanhang och den större kontexten som du verkar i, inom din yrkesroll. Vidare bör du ha haft kontakt med media, eller på annat sätt en fördjupad förståelse för medias uppdrag och arbetssätt. Kursen ges på svenska.
Skicka också med
Din ansökan ska innehålla en kort beskrivning av dig själv (max en A4-sida), i vilket du även motiverar varför du söker just den här kursen, samt en översiktlig sammanställning av utbildningar och arbeten. Länka gärna till din LinkedIn-sida.
När får jag besked om jag kommit in?
Besked kommer senast i samband med sista ansökningsdag.
Vad kostar kursen?
Studieavgift inkl. moms
35 000 kronor
Studieavgift exkl. moms
28 000 kronor
Tillkommande kostnader
För kursen behöver du tillgång till dator (med kamera och mikrofon) och en bra internetuppkoppling. I veckan före kursstart får du inlogg till Berghs onlineplattform i Canvas, där kursstarten sker och genomförs i videokonferens. Videomöten genomförs i videoverktyget Zoom. Kursplan och schema finns i kursen i onlineplattformen.
Övrig information
För kursen behöver du ha tillgång till dator (med kamera och mikrofon) och en bra internetuppkoppling. Videomöten sker i videoverktyget Zoom. I veckan före kursstart får du inlogg till onlineplattformen Canvas.
Kursdatum
Start online den 2/10 kl 13:00-16:00.
Avslut online den 4/12 kl 13:00-16:00.
Däremellan läser du kursen via vår lärplattform Canvas och bestämmer själv när du löser kursuppgifterna under veckan enligt schemalagd inlämning.
Lärarledda zoommöten: 9/10 12.00-13.00; 23
1/10 15.00-16.00; 13/11 12.00-13.00.
Frågestund i zoom 20.30-21.00 den 9/10, 16/10, 6/11, 20/11.
Egna studietimmar
ca 10 timmar per veckaKommande kursstarter
Intresseanmälan
Kraft att utvecklas – igår, idag, imorgon
Berghs School of Communication älskar all form av kommunikation och vi drivs av att se människor utvecklas! Vårt mål är att fortsätta utbilda framtidens bästa kommunikatörer, det har vi gjort sedan 1941. Berghs ligger i centrala Stockholm och erbjuder strategisk och...
Läs mer och visa alla kurser med Berghs School of Communication