Visa kurser.se som: Mobil

Ensamhet dödar – ofrivillig ensamhet i Sverige (distans)

ABF Stockholm
Kursinformation
Distans
6 tillfällen
360 SEK

Info om Ensamhet dödar – ofrivillig ensamhet i Sverige (distans)

Hur ser den ofrivilliga ensamhetens utbredning ut i samhället och vad kan vi göra för att minska detta?

Ofrivillig ensamhet kan drabba vem som helst och när som helst under livet. När man byter skola och inte hittar kompisar i klassen, efter en skilsmässa från en partner man levt länge med, när man blir sjukskriven en längre tid eller på ålderns höst när ens vänner har gått bort. Ofta är ensamhet något man känner till och från och i olika grad under livets skeden. För en del människor går känslan av ensamhet inte över. Den ofrivilliga ensamheten påverkar hälsan på ett destruktivt sätt. Många som känner sig ensamma skäms för att berätta det för andra. Många lider alltså av sin ensamhet i det tysta.

I denna studiecirkel läser vi Arena Idé’s rapport Ensamhet dödar – ofrivillig ensamhet i Sverige (Thelander, 2020) och skaffar oss en översikt av aktuella studier om ensamhetens utbredning i Sverige och vad forskningen säger om dess orsaker och hälsokonsekvenser. Rapporten tar också upp vilka metoder som kan fungera för att minska ofrivillig ensamhet med fokus på hur välfärdssektorn kan arbeta. Vi ses varannan vecka i en digital plattform och tillsammans delar vi erfarenheter, tankar och kunskaper.


Denna studiecirkel görs i samarbete med Arena Idé.

Kursmaterial/Litteratur
Denna cirkel kommer utgå från Arena Idés rapport Ensamhet dödar - ofrivillig ensamhet i Sverige, skriven av Kerstin Thelander. Rapporten finns tillgänglig på nätet: https://arenaide.se/ensamhet-som-dodar-ofrivillig-ensamhet-sverige/

Upplägg
Det här är distanskurs som genomförs via Microsoft Teams. Du behöver en dator uppkopplad mot internet för att kunna delta. Datorn behöver ha kamera och mikrofon, alternativt att du ansluter ett headset till datorn. Du kommer att få information innan kursstarten med instruktioner om hur du gör för att ansluta till kursen. (Läs mer om våra distanskurser här.)

Ledare
Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område. Våra ledare erbjuds också att gå ABF:s grundläggande cirkelledarutbildning. Kerstin Thelander är socionom med lång erfarenhet från arbete inom socialtjänsten. Hon har startat nätverket "Stoppa ofrivillig ensamhet" som syftar till att sätta nationellt fokus på denna fråga och diskutera lösningar.

Bra att veta

För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.
Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.
Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

ABF Stockholm

Välkommen till ABF Stockholm!

ABF Stockholm är en mötesplats för kunskap, bildning och kultur, för delaktighet och demokrati. Vi tror på solidaritet, jämlikhet och alla människors deltagande.  Tillsammans gör vi en annan värld möjlig!  Vi har kurser och studiecirklar i språk, konst, hantverk, data, musik,...


Läs mer och visa alla kurser med ABF Stockholm

Kontaktuppgifter till ABF Stockholm

ABF Stockholm

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Ensamhet dödar – ofrivillig ensamhet i Sverige (distans)!

Arrangörsrecensioner
(4,3)
Baseras på 10 recensioner.
Läs recensioner

Liknande kurser