Timringskurs i hela Sverige

Förbättra din teknik med en timringskurs

Bli proffs i den äldsta träbyggnadstekniken! Gå en timringskurs och lär dig konsten att timra och gå igenom grunderna i hur man gör. Timring är sammanfogning av de stockar som bildar väggen i hörnet.
Visar 1-11 av 11 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-11 av 11 träffar

Vad är timring?

Timring är en gammal träbyggnadsteknik och är känd i Norden sedan 800-talet. Det har fått sitt namn från att man gör en sammanfogning av de stockar som bildar väggen i hörnen genom uthuggna hak, det vill säga knutar. På en timmerstomme lägger man timmerstockar horisontellt som sedan staplas på varandra. Ändarna på stockarna gör man ett slits i och de lägges i kryss så de befinner sig på samma höjd i två parallella väggar, samtidigt som resterande stockar i de två haken ligger i samma nivå i två parallella väggar, samtidigt som stockarna i de två mellanliggande väggarna ligger högre med en halv stockhöjd.

Fördelar med timring

I Sverige har vi stora förutsättningar att få tag på barrträvirke och främst av trädsorten tall i och med att det finns mycket skogslandskap. Historiskt sätt har det därför varit en väldigt populär byggnadsteknik i Sverige.

Fördelen med timmerhus är att väggarna är lätta demontera och reparera eftersom det handlar bara om att stockarna är staplade på varandra och inget annat material har använts. Med andra ord är det endast tyngdlagen som är materialet. På så sätt är det även enkelt att flytta på timmerhus.

Varför ska jag gå en timringskurs?

Har du planer på att bygga en sommarstuga? Du kanske äger ett timmerhus som är i behov av reparation? Genom att gå en timringskurs får du lära dig en av de mest historiska träbyggnadsteknikerna. Då har du möjlighet att lära dig grunderna i timring av en erfaren timmerman. Var med i processen från stock till en färdig stuga och lär dig hantera verktyg som yxor, timmerbilor, sågning och andra verktyg för timring. Du får även chans att lära dig olika varianter av knuten.

Lär dig göra snygga knuten!

Den smalaste delen av stocken kallas för knuthals, vilket kan formas på ett flertal sätt. Den enklaste varianten är V-formade rännknuten, men du kan även utföra mer komplicerade än så. Det finns över 250 olika varianter på knutar för timmerhus, allt ifrån runda och ovala till fyrkantiga och sexkantiga. Nedan finner du de vanligaste knuten.

Rännknut

Den äldsta och enklaste knuten, änden av stocken har bara ett urtag på ena sidan så den kallas även för en enkelskårig knut. Denna används mestadels till bodar och uthus. 

Dalaknut

Denna typ av knut har sexkantiga knutskallar med lutande sidor i knuten. Detta förhindrar att knuten gistnar när trät torkat ut. Dalaknuten är väldigt stabil och används till boningshus. Använts i Dalarna sedan medeltiden. 

Slätknut eller laxknut

Namnet talar för sig själv - det finns inga knutskallar som sticker ut. Här är knutarna släta och fina. Knuten var väldigt vanlig under 1800-talet.

Rak dubbelskårig knut

Stocken har en slits i både över -och undersidan. Denna variant av knut används för det mesta till bilat timmer. Inte lika vanlig längre, dock väldigt populär från medeltiden till början av 1900-talet.

På en kurs i timring kan du lära dig att göra en eller flera typer av knuten till exempelvis ett timmerhus eller ett skjul.

Jämför kurser