Kurser i skepparexamen

Intyga dina båtkunskaper

Här kan du hitta och jämföra kurser i bland annat skepparexamen, kustskeppare och fartygsbefäl. Det de har gemensamt är att ge dig kunskaperna du behöver för att kunna hantera din fritidsbåt på ett säkert sätt! 
Visar 1-16 av 16 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-16 av 16 träffar
 

Mer om Kustskepparintyg

Det är inte alltid lätt att hålla isär alla dessa intyg, körkort och behörigheter som gäller på sjön. Vi ska göra vårt bästa för att förklara vad det är du behöver. Om du sökt på Skepparexamen så är det förmodligen Fartygsbefäl Klass VIII eller Kustskepparintyg som du är ute efter. Det heter nämligen inte Skepparexamen längre, eller Skeppare B som det också har hetat. Men skulle du sitta på en gammal Skepparexamen gäller din behörighet faktiskt fortfarande.

För Kustskepparintyg får du behörighet att köra fritidsbåtar över 12x4 meter. Behörigheten gäller endast fritidsbåtar och inte för kommersiellt bruk, oavsett om du transporterar passagerare eller ej.

För dig som intresserad av ett yrkesmässigt intyg då är det aktuellt med Fartygsbefäl Klass VIII. En tur räknas som kommersiell om den körs på uppdrag av någon organisatör oavsett om turen körs i vinstsyfte eller inte. Med detta intyg får du max ha 12 passagerare ombord när du kör rutten.

Vad är skillnaden mellan Fartygsbefäl Klass VIII och Kustskepparintyg?

Den främsta skillnaden mellan Fartygsbefälsexamen och Kustskepparintyg är att den gäller för kommersiell respektive privat bruk. Skillnaden mellan de båda utbildningarna varierar förstås beroende på vem som står som utbildare. Det som generellt kan sägas är att det finns ett extra fokus på passagerarsäkerhet inbakat i kursen Fartygsbefäl Klass VIII gentemot Kustskepparintyget.

Utöver detta är det främst om du ska köra kommersiellt eller privat. Gällande storleken på skeppet för Fartygsbefäl Klass VII så skriver Transportstyrelsen följande:

Minst 6 meter, under 20 brutto, max 12 passagerare."

"Kravet för att framföra ett fartyg i inre fart som har en längd om sex meter eller mer och en bruttodräktighet understigande 20 och tar ombord maximalt 12 passagerare är att lägst inneha Skepparexamen eller examen som fartygsbefäl Klass VIII.”

Brutto eller bruttodräktighet är en sjöterm. 20 brutto motsvarar ungefär en 12 meters motorbåt eller en 15 meters segelbåt.

Vem och varför behöver man ett Kustskepparintyg eller Fartygsbefäl Klass VII?

Intyget fungerar som ett körkort, med andra ord är det ett bevis på att du har rätt kunskaper för att manövrera det tänkta fartyget. För att kunna ta ett Kustskepparintyg krävs att du först genomfört en utbildning som kallas Förarintyg eller Båtförarintyg.

Förkunskaper gällande Fartygsbefäl Klass VIII är mer tvetydiga. Där har vi inte lyckats hitta ett definitivt svar. Vissa anordnare kräver Kustskepparintyg och andra anordnare har inget krav på förkunskaper alls. Kolla med din utbildare vad som gäller!

Vanligt innehåll i kursen

Du kan se Kustskepparintyget som en fördjupning av Förarintyget och Fartygsbefäl Klass VIII som ytterligare en fördjupning där du får en ökad förståelse för hav och sjö. Du får lära dig om hur tidvatten och strömmar påverkar körningen av båten. Du får även lära dig om mörkerkörning och liknande kunskaper som rör säkert fartygsmanövrerande. Det ingår även kartläsning och navigering.

Det är anordnaren som ansvarar för innehållet, men något på ett ungefär så kommer du att beröra det ovannämnda och mer. Vad mer kan vi säga än skepp åhoj!

Jämför kurser
Säkrare kurs med Navigationsgruppen

Kurserna hos Navigationsgruppen har gett Felix Gyllenberg och Dilek Thulinsson ökad säkerhet och mer kunskap om båtliv. 

Läs mer