Visa kurser.se som: Mobil

Hohoho! 🎅 NedrĂ€kningen till jul har börjat! Det firar vi pĂ„ kurser.se med en klurig jultĂ€vling. LĂ€s mer hĂ€r.

Manuskurs

Skriv det perfekta manuset

Har du alltid drömt om att skriva det perfekta manuset? Oavsett ifall det Àr teater, film eller författarskapet som lockar dig, sÄ gÀller det att fÄnga lÀsaren och publiken. Hitta en manuskurs som passar dig!
Visar 1-20 av 62 träffar

Manusförfattare - för dig som Àr kreativ

Har du redan en kreativ Ă„dra eller kĂ€nner du att du vill utveckla den? Vill du lĂ€ra dig att skapa en kraftfull berĂ€ttelse med dramaturgisk struktur? Du kanske redan kan eller vill utveckla konsten att skapa en fantastisk lĂ€sarupplevelse. Att skapa scener, snygga övergĂ„ngar och intressanta övergĂ„ngar Ă€r nĂ„got som lĂ€mpar sig för alla som Ă€r nyfikna och kreativa. Det spelar ingen roll om du Ă€r nybörjare eller kĂ€nner att du vill lĂ€ra dig mer. Inom manusförfattandet finns det alltid nĂ„got att lĂ€ra. 

SÄ lÀr du dig att skriva ett filmmanus

De flesta mÀnniskor kÀnner till vad ett manus Àr. DÀremot Àr det inte alla som vet att det Àr filmens grundstomme. Manuset ska bÄde vara intressant och ett anvÀndbart arbetsredskap. Lite som en manual, dÀr man sakta tar det steg för steg innan man nÄr det slutgiltiga resultatet. Först och frÀmst handlar det om att ha en ide som du vill bygga filmen pÄ. Det Àr Àven om bra om du har ett budskap eller en mÄlgrupp dÀr filmen kan tÀnkas gÄ hem. NÀr du har skrivit en synopsis och Àr klar med all research bör du ha en uppfattning om filmens story kommer hÄlla eller inte. Om storyn kÀnns intressant nÀr du Àr klar med din synopsis Àr det bara att sÀtta igÄng med skrivandet.

HÀr kan du lÀsa mer om vÄra kurser i foto & film.

LĂ€r dig skriva ett teatermanus

NĂ€r man skriver ett teatermanus sĂ„ finns det en hel del att tĂ€nka pĂ„. HĂ€r kommer nĂ„gra tips pĂ„ vĂ€gen:

Först och frĂ€mst börjar man med att komma pĂ„ en vad pjĂ€sen ska handla om. Det Ă€r ur idĂ©n som som det gĂ€ller att fĂ„ fram budskapet med pjĂ€sen. PjĂ€sens syfte och mĂ„lgrupp mĂ„ste man bestĂ€mma tidigt med för att det ska gĂ„ hem hos publiken. För att det hela ska fungera sĂ„ kommer man behöva göra en del research och lĂ€gga upp en struktur. 

LĂ€ngden pĂ„ teatermanuset kan variera en hel del beroende pĂ„ hur mycket det Ă€r du ska ha med i pjĂ€sen. Det Ă€r alltsĂ„ svĂ„rt att sĂ€ga nĂ„gra exakta siffror pĂ„ det. För att Ă€ndĂ„ fĂ„ nĂ„gon klarhet i det hela sĂ„ brukar man rĂ€kna med en spelminut per sida. En del tĂ€nker dĂ„ hur man egentligen kan jĂ€mföra en sida dialog med en sida miljöbeskrivning, men pĂ„ nĂ„got sĂ€tt har experterna kommit fram till det. NĂ€r du har fĂ„tt mer erfarenhet sĂ„ lĂ€r du dig att berĂ€kna hur lĂ„ngt olika teatermanus blir.

Att skriva mycket och stĂ€ndigt öva pĂ„ att skapa nya manus Ă€r den rĂ€tta vĂ€gen att gĂ„ för att bli en skicklig manusförfattare. Övning ger ju som de sĂ€ger fĂ€rdighet!

LĂ€s mer om vĂ„ra teaterkurser.

JÀmför kurser