Manuskurs

Skriv det perfekta manuset

Har du alltid drömt om att skriva det perfekta manuset? Oavsett ifall det är teater, film eller författarskapet som lockar dig, så gäller det att fånga läsaren och publiken. Hitta en manuskurs som passar dig!
Visar 1-20 av 65 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 65 träffar

Manusförfattare - för dig som är kreativ

Har du redan en kreativ ådra eller känner du att du vill utveckla den? Vill du lära dig att skapa en kraftfull berättelse med dramaturgisk struktur? Du kanske redan kan eller vill utveckla konsten att skapa en fantastisk läsarupplevelse. Att skapa scener, snygga övergångar och intressanta övergångar är något som lämpar sig för alla som är nyfikna och kreativa. Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller känner att du vill lära dig mer. Inom manusförfattandet finns det alltid något att lära. 

Så lär du dig att skriva ett filmmanus

De flesta människor känner till vad ett manus är. Däremot är det inte alla som vet att det är filmens grundstomme. Manuset ska både vara intressant och ett användbart arbetsredskap. Lite som en manual, där man sakta tar det steg för steg innan man når det slutgiltiga resultatet. Först och främst handlar det om att ha en ide som du vill bygga filmen på. Det är även om bra om du har ett budskap eller en målgrupp där filmen kan tänkas gå hem. När du har skrivit en synopsis och är klar med all research bör du ha en uppfattning om filmens story kommer hålla eller inte. Om storyn känns intressant när du är klar med din synopsis är det bara att sätta igång med skrivandet.

Här kan du läsa mer om våra kurser i foto & film.

Lär dig skriva ett teatermanus

När man skriver ett teatermanus så finns det en hel del att tänka på. Här kommer några tips på vägen:

Först och främst börjar man med att komma på en vad pjäsen ska handla om. Det är ur idén som som det gäller att få fram budskapet med pjäsen. Pjäsens syfte och målgrupp måste man bestämma tidigt med för att det ska gå hem hos publiken. För att det hela ska fungera så kommer man behöva göra en del research och lägga upp en struktur. 

Längden på teatermanuset kan variera en hel del beroende på hur mycket det är du ska ha med i pjäsen. Det är alltså svårt att säga några exakta siffror på det. För att ändå få någon klarhet i det hela så brukar man räkna med en spelminut per sida. En del tänker då hur man egentligen kan jämföra en sida dialog med en sida miljöbeskrivning, men på något sätt har experterna kommit fram till det. När du har fått mer erfarenhet så lär du dig att beräkna hur långt olika teatermanus blir.

Att skriva mycket och ständigt öva på att skapa nya manus är den rätta vägen att gå för att bli en skicklig manusförfattare. Övning ger ju som de säger färdighet!

Läs mer om våra teaterkurser.

Jämför kurser
Maja förstår människor genom teater
Calle Flygare Teaterskola

- Det är något väldigt fint att komma så intimt nära varandra och utvecklas som en grupp, säger Maja Turesson som har gått flera teaterkurser på Calle Flygare Teaterskola i Stockholm. 

Läs mer