Makramé
-
Huddinge
-
Från 1 400 SEK
-
2024-11-07
Smyckesdesign - Makramé (Shamballa)
-
Flera orter (2)
-
Från 350 SEK
Lär dig makramé
-
Linköping
-
Från 1 000 SEK
-
2024-11-09
Knyta makramé grund
-
Stockholm
-
Från 2 050 SEK
-
2024-11-30
Makramé grundkurs och prova på
-
Luleå
-
Från 650 SEK
-
2024-10-26
Workshop - makramé
-
Gällivare
-
Från 650 SEK
-
2024-11-03
Workshop - Makramé
-
Kalix
-
Från 650 SEK
-
2025-03-02
Är du en kreativ och konstnärlig person som tycker om att skapa saker på egen hand? Med makraméknytning kan du tillverka både smycken, kläder och inredningsdetaljer. Under en kurs i makramé får du lära dig grunderna i tekniken och prova på olika designprojekt.
Vad är makramé?
Makramé är en teknik där man med snören gör knopar och flätningar i olika mönster och kombinationer. Det är en gammal konstform som sträcker sig över flera århundranden, det sägs att tekniken går tillbaka ända till antikens Egypten där makramé användes för att dekorera textilier och kläder. Under 1800-talet kom makramétekniken till Europa och har sedan dess varit ett traditionellt hantverk här. På 1970-talet fick makramén ett stort uppsving och användes till att skapa allt från väggbonader till kläder och accessoarer.
Makramé som konstform är populär än idag och används av både konstnärer och hantverkare till att skapa unika och personliga föremål. Det har också blivit en populär trend inom inredningsdesign och föremål av makramé ger ofta rummet en naturlig och bohemisk känsla.
Idag används makramé till att skapa smycken som exempelvis armband och halsband, kläder, mönster, väggbonader, amplar och andra inredningsdetaljer.
Tekniker och material
När du ska knyta makramé rekommenderas du att använda ett makramégarn. Garnen tillverkas ofta i bomull och är tvinnade av en mängd trådar. Makramégarnen finns bland annat som enkeltvinnade, trippeltvinnade och flätade. Det finns dessutom flera olika tjocklekar på garnen, vilken tjocklek du ska använda beror ofta på storleken på ditt projekt. En huvudregel du kan gå efter är ju större projekt, desto tjockare tråd.
När du har lärt dig de grundläggande makraméknutarna finns det flera olika avancerade tekniker att utforska. En teknik är till exempel ”micro-macramé” där du använder tunna snören och små knutar för att skapa detaljerade mönster och smycken. En annan teknik är ”fransning” där du trimmar snörets ändar för att skapa fransar eller tofsar. En tredje teknik kallas för ”dippning” där du doppar eller färgar ditt makraméprojekt i ett färgbad för en mer unik och färgglad estetik.
För att få komplexitet och struktur i ditt projekt kan du även experimentera med olika material, till exempel metalltråd, pärlor och stenar.
Kurser inom makramé
Det finns olika kurser inom makramé att välja bland där vissa har specifika fokusområden, till exempel smyckestillverkning eller skapande av väggbonader. Det finns även möjlighet att delta i en workshop med andra deltagare eller i studiecirklar. Kursernas längd varierar, men är oftast mellan ett och fem tillfällen.
Källor: alltommakrame.se, kreativaknuten.se