Vad betyder ljusstöpning?
Ljusstöpning är ett traditionellt sätt att tillverka levande ljus på. Nu för tiden tillverkas stearinljus i fabriker, men förr gjordes dem för hand. Genom att stöpa ljusets veke i en smält ljusmassa. En veke består oftast utav flätat bomullsgarn och ger ljuset sin låga. Innan stearinet kom var ljusmassan tillverkad av talg eller vax. Det var i Frankrike på 1800-talet som stearinljuset först uppfanns. Stearinets massa stöps kring ljusets veke och är en kombination av två olika fettsyror, stearinsyra och palmitinsyra.
Hur stöper man ljus?
Att stöpa ljus kräver tålamod och noggrannhet, då det tar långt tid att få ett färdigställt stearinljus. Den äldre traditionella metoden utförs genom att du doppar en veke i en smält ljusmassa. När veken doppas så fastnar ett lager massa som man sedan låter svalna och torka. Denna process upprepas tills ljuset har nått den önskade tjockleken.
Den nyare metoden innebär att man gjuter ljuset i en specifik form. Metoden utförs genom att du häller den smälta ljusmassan i formen och väntar tills det har stelnat. För att sen plocka ur stearinljuset, dessa ljus kallas ofta för blockljus.
Olika former av ljus
Ljusmassa är ett trevligt material att arbeta med. Det finns olika former man kan tillverka, exempelvis grenljus, ljuskrona, korta/långa stearinljus eller blockljus. Man kan färga ljusmassan eller tillsätta olika dofter, det är bara att låta fantasin flöda. Hör av dig till den specifika kursledaren för att få mer information kring vad den aktuella kursen, du är intresserad av, erbjuder.
Ljusstöpning för nybörjare
Ljusstöpning kräver tålamod och noggrannhet, men det behöver inte vara svårt. Om du är nybörjare kan det däremot vara svårt att finna rätt temperatur för ljusmassan och se till att ljusen inte spricker. Det finns flera nybörjarkurser i ljusstöpning för dig som vill lära dig ljusstöpningens grunder.
Om du är intresserad har vi även andra hantverkskurser