Visar 1-9 av 9 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-9 av 9 träffar
 

För dig som vill ta körkort

För att du ska kunna ta körkort krävs det att du har de rätta teoretiska och praktiska kunskaperna en förare ska ha. Du ska till exempel ha kunskap om trafikreglerna, trafiksäkerhet samt hur ett fordon fungerar på och utanför körbanan. Du ska även kunna manövrera ditt fordon på ett säkert sätt. För att du ska lära dig alla de olika delarna inför det kommande kör- och teoriprovet är den vanligaste vägen att gå en körkortsutbildning. 

Hur går du tillväga för att ta körkort? 

Det är vanligt att du utför din utbildning hos en körkortsutbildare eller trafikskola. Inför din utbildning behöver du ett körkortstillstånd. Du ansöker om ett körkortstillstånd hos transportstyrelsen. Det finns ingen åldersgräns på när du kan ansöka om ett körkortstillstånd. Du kan också välja att övningsköra privat. Då krävs det att du och din handledare går en introduktionskurs som genomförs på en trafikskola.

Vilka olika typer av körkortsutbildningar finns det i Malmö?

Det finns olika typer av körkortsutbildningar i Malmö. Personbil och lätt lastbil motsvarar körkortsbehörigheten B. Utöver körkort för personbil finns det körkortsutbildningar för moped, motorcykel, drönare och truckförare. 

Körkortsutbildning för personbil 

Vill du ta körkort för personbil och lätt lastbil? Under en körkortsutbildning för personbil lär du dig både praktiska och teoretiska kunskaper. Här nedan kan du se vad som krävs för att vara behörig för att få gå en körkortsutbildning för behörighet B. 

  • Du ska ha fyllt 16 år om du bara ska övningsköra med personbil. 
  • Du ska ha fyllt 17 år och 6 månader om du ska övningsköra med lätt lastbil. 
  • Du ska ha fyllt 17 år och 6 månader om du ska övningsköra med släpvagn. 

Körkortsutbildning för MC

Vill du köra MC behöver du ta ett A körkort. Det finns tre olika A-behörigheter och skillnaden är storleken på motorcykeln. 

  • A 1 innebär lätt motorcykel. Åldersgränsen för A1 är 16 år. 
  • A 2 innebär mellanstor motorcykel. Åldersgränsen för A2 är 18 år. 
  • A  innebär tung motorcykel. Med denna behörighet har du rätt att köra alla typer av motorcyklar. Åldersgränsen för A-behörighet är 24 år. Har du haft A2-behörighet i minst två år kan du ta A-behörighet vid 20 års ålder. 

En körkortsutbildning för motorcykel innehåller även den både praktiska och teoretiska inslag. 

Körkortsutbildning för moped 

För att få köra moped måste du ha ett AM kort. Har du ett AM kort får du köra moped i klass 1. För att få gå en körkortsutbildning för moped måste du ha fyllt 14 år och 9 månader. Utbildningen består av både praktiska inslag och teoretiska inslag. 

Körkortsutbildning för truck 

Arbetar du på ett lager och med leveranser? I många fall krävs det att du då har ett truckkort. I Malmö kan du gå en körkortsutbildning för att bli behörig truckförare. 

Körkortsutbildning för drönare 

För att få vackra landskaps- och bostadsbilder ovanifrån används en så kallad drönare. Du kanske arbetar som mäklare? Nu har du chansen att gå en körkortsutbildning för drönare! Utbildningen genomförs oftast under en dag och förbereder dig inför uppkörning hos transportstyrelsen. 

Under din körkortsutbildning i Malmö

Det är viktigt att du som övningskör lägger upp din tid väl. Du ska efter din utbildning vara säker som förare och ha kunskaper inom trafikregler. Ta hjälp av din privata handledare eller din trafikskolelärare om du känner dig osäker över något. Ta hellre några extra lektioner ute på vägarna så du känner dig säker inför din uppkörning. Ett bra sätt att bli säker i din körning är att kombinera körningen med din privata handledare och en handledare på en trafikskola. 

Vad innehåller en körkortsutbildning?

Alla körkortsutbildningar är förberedande för de avslutande kör- och teoriproven. 

Tänk på att det inte bara är din bilkörning som tar dig mot ditt körkort. När du går en körkortsutbildning är stora delar avlagt för teori vilket innebär att du studerar trafikregler så som vägskyltar och andra typer av regler i trafiken. Dessa regler ska du sedan kunna inför ditt teoriprov i samband med din uppkörning. Du kommer även få genomföra en riskutbildning i två delar. Den ena delen handlar om riskfyllda beteenden i trafiken och den andra delen handlar om säkerhet. 

Efter att du har genomfört en körkortsutbildning i Malmö

När du har genomfört din körkortsutbildning är det dags för körprov och teoriprov. För att få genomföra ditt körprov och teoriprov måste du ha fyllt 18 år om det gäller personbil.  Boka tid på trafikverket för dina prov i god tid. När både ditt körprov och teoriprov är godkända skickar transportstyrelsen ett körkort till dig. 

Stort lycka till med din körkortsutbildning! Vi ses i trafiken! 

Källor: trafikverket, transportstyrelsen

Jämför kurser