Visar 1-5 av 5 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-5 av 5 träffar
 

Mer om Jägarexamen i Uppsala

Mer om Jägarexamen i Uppsala

Att ha jägarexamen är en nödvändighet för att få jaga i svenska skogar. I Sverige regleras jakten av lagar och förordningar och sedan 1985 måste alla jägare avlägga jägarexamen. När du går en kurs i jägarexamen får du lära dig mer om djur och natur samt rätt att söka vapenlicens. För att du ska få ditt intyg måste du klara av ett teoriprov samt tre praktiska delar beroende på vilka vapen du vill ta licens för. 

Det är mycket att tänka på när det är dags för jakt. Jaktsäsongen i Sverige sträcker sig vanligtvis över hösten och vintern och då får man jaga rovdjur, småvilt och klövvilt. Hur många av djuren som får skjutas regleras av jaktlagen och jaktförordningen. Vilda djur kan orsaka vissa skador och detta regleras med hjälp av skyddsjakt och tillstånd för detta ges av polisen, Naturskyddsföreningen och Länsstyrelsen.

Kurser jägarexamen

I Uppsala finns flera olika typer av utbildningar för dig som vill ta jägarexamen. Vissa sträcker sig över längre tid medan andra är mer intensiva kurser. Klicka dig gärna runt på de olika alternativen för att läsa mer om kurserna i Uppsala.

Teoriprov jägarexamen

Teoriprovet som ingår i jägarexamen innefattar frågor om djur, natur, vapen och lagar kring jakt. Oavsett vilket vapen du ska använda så måste du bli godkänd på det teoretiska provet. Därefter kan du gå vidare till de praktiska proven.

Praktiska prov jägarexamen

Det finns tre praktiska prov som skiljer sig beroende på vilket vapen du ska använda:

  • Kulgevär
  • Högviltprov i kulgevär
  • Hagelgevärsprov

Du måste kunna hantera vapnet på ett säkert sätt för att få genomföra uppskjutningen. Under de praktiska proven läggs stor vikt vid att man uppvisar vapenvana, bra kontroll på säkerheten och skicklig att träffa utsatta mål. Om du blir underkänd på provet får du göra det vid ett senare tillfälle.

Efter godkänt prov

När du har klarat både teoriprov och praktiska prov så får du ditt jägarbevis. Därefter är det dags att ansöka om vapenlicens, betala viltvårdsavgift och eventuell fällavgift.

  • Vapenlicens: För att göra detta måste du vara 18 år och inneha ett godkänt vapenskåp. Du ska alltid ha med dig din vapenlicens när du transporterar ditt vapen. 
  • Jaktkort: Du får ditt jaktkort när du betalar den årliga viltvårdsavgiften. Kortet bevisar att du har rätt att jaga i Sverige och detta ska förnyas varje år.
  • Fällavgift: Om du lyckas fälla ett djur ska du betala en fällavgift. 
Jämför kurser