Visa kurser.se som: Mobil
Visar 1-4 av 4 träffar
 

Mer om Jägarexamen i Skåne

Vill du jaga i Sverige? Då måste du ha en jägarexamen. Jakten i Sverige regleras av lagar och förordningar och jägarexamen har varit obligatoriskt sedan 1985. Kursen ger dig kunskaper inom natur, djur och hur du ansöker om vapenlicens. För att bli godkänd krävs både teoriprov och praktiskt prov. 

Den svenska jaktsäsongen sträcker sig över hösten och vintern. Då får man jaga rovdjur, småvilt och klövvilt. Det är mycket att tänka på kring jakt och detta regleras av jaktlagen och jaktförordningen. Det finns exempelvis regler för hur många djur som får skjutas och vad som gäller kring skyddsjakt. Polisen, Naturskyddsföreningen och Länsstyrelsen ger tillstånd för skyddsjakt. 

Kurser jägarexamen

I Skåne finns flera kurser för att ta jägarexamen. Det finns både intensivkurser och kurser som sträcker sig över längre tid. Klicka in dig på den kurs du är intresserad av för att läsa mer och därefter göra en intresseanmälan eller bokning. 

Teoriprov jägarexamen

Den första delen i jägarexamen består av ett teoriprov med frågor om djur, natur, vapen och lagar kring jakt. Det är samma teoriprov för alla, oavsett vilket vapen du ska använda. När du klarat teorin kan du gå vidare till de praktiska proven. 

Praktiska prov jägarexamen

De tre praktiska proven skiljer sig åt beroende på vilket vapen du vill använda i jakten:

  • Kulgevär
  • Högviltprov i kulgevär
  • Hagelgevärsprov

För att bli godkänd krävs att du kan hantera vapnet på ett säkert sätt. Du behöver uppvisa vapenvana, säkerhetstänk samt att du kan träffa utsatta mål. Om du inte skulle klara provet får du göra om det vid ett senare tillfälle. 

Efter godkänt prov

Efter att du slutfört teoriprov samt de praktiska proven får du ditt jägarbevis. När du fått det är det hög tid att ansöka om vapenlicens samt betala viltvårdsavgift och senare även fällavgift. 

  • Vapenlicens: Du måste vara 18 år samt inneha ett vapenskåp för att ansöka om vapenlicens i Sverige. Det är viktigt att du alltid har med dig din vapenlicens när du transporterar ditt vapen.  
  • Jaktkort: När du betalat den årliga viltvårdsavgiften erhåller du ditt jaktkort. Kortet bevisar att du har rätt att jaga i Sverige och detta måste förnyas varje år.
  • Fällavgift: När du börjat jaga behöver du även betala en fällavgift om du lyckas fälla ett djur. 
Jämför kurser