Visar 1-20 av 22 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 22 träffar
12

Datakurs för pensionärer

Den digitala utvecklingen har växt något enormt under de senaste åren. Om du tillhör den äldre generationen är det inte alltid så lätt att hänga med i dessa snabba svängar. För att kunna ta del av alla tjänster och funktioner som digitaliseringen erbjuder  är du näst intill tvungen att kunna hantera datorer och smarta telefoner. Gå en datakurs för pensionärer för att lära dig mer om hur du använder en dator, surfplatta eller smarttelefon.

Därför ska du gå en datakurs för pensionärer

Vill du veta mer kring hur du genom mobilens och datorns funktioner kan förenkla vardagen genom att använda BankId, kartor eller Vårdguiden? Dessa funktioner kan underlätta livet enormt i många situationer. Kanske vill du även njuta av digital underhållning? Du kan nämligen hålla kontakt med barn och barnbarn via sociala medier och lyssna på nyheter och böcker direkt i mobilen! Eller varför inte lära dig att ta kort på dina favoritmotiv och spara dessa i digitala fotoalbum? Du kan till och med lära dig att redigera bort röda ögon eller ljusa upp en mörk bild. Om inte annat är en datakurs för seniorer bra för dig som vill bli bekväm med att använda dig av datorns och mobilens primära funktioner. Att logga in, öppna upp webbläsaren och installera en så kallad applikation, eller app,  i mobilen är en bra början. 

Vad innehåller en datakurs för pensionärer?

Du behöver inte vara orolig för att kurstillfällena ska vara svåra och stressiga. Ofta finns det fika på plats och god tid för reflektion och eget arbete. Pedagogiska lärare går runt och hjälper dig och dina kurskamrater i lokalen. Vissa kurser låter dig som deltagare välja vad du vill lära dig under dagens lektion, andra har tydliga uppsatta teman för varje tillfälle.

Exempel på saker du kan lära dig är:

  • Praktisk användning av tekniken – hur du loggar in, öppnar och stänger program och laddar hem nya “applikationer” till smarta telefonen. Även hur tangentbordet, musen och skrivbordsmenyn fungerar.
  • Hur du kan kommunicera med SMS, Facetime, Skype och Messenger, samt hur du skapar ett mailkonto och skickar epost. 
  • Viktiga appar som Swish, BankId, platstjänster och kartor.
  • Hur du tar bilder, redigerar dessa och skickar dem vidare.
  • Hur du öppnar ett nytt dokument att skriva i, och sedan sparar din text. 
  • Även hur du kan lyssna på ljudböcker, nyheter och podcasts direkt i mobilen.

Vem kan gå?

De flesta datakurser för pensionärer vänder sig till dig som är nybörjare eller besitter lite förkunskaper. Nivån på kurserna varierar men gemensamt är att de går igenom grunderna på ett pedagogiskt vis. I de flesta kurser tar du med din egen telefon och dator som du sedan använder under kursens gång. 

Vilken datakurs ska jag välja?

Kika på de datakurser som finns och se om någon verkar lite extra intressant. Annars har de flesta kurserna liknande innehåll, så det kan vara klokt att välja den kurs som ligger närmast dig. Då blir det enklare att komma iväg och du har en större chans att träffa någon bekant eller granne på kursen, vilket kan vara trevligt. 

Jämför kurser