Barnkör i hela Sverige

Lekfullt i stämmor

Har du barn som gillar att sjunga? Låt dem sjunga i barnkör med andra barn. I en barnkör får barnen leka med sina röster. De lär sig sjunga tillsammans och i olika stämmor. Ofta läggs också koreografi och rörelser till i barnkörer.
Visar 1-8 av 8 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-8 av 8 träffar
 

När du en liten sångfågel vid din barm? Att sjunga i kör som barn är inte bara en rolig fritidsaktivitet. Det är också en enkel väg in i musikens förlovade värld. Det är svårt att lära sig spela instrument, men sjunga kan nästan alla. Det är även en rolig aktivitet som ger barnen utlopp för sin kreativitet och energi. Studier har även visat att körsång är ett väldigt bra sätt att öka barns välbefinnande och sänka deras stressnivåer.

Det är vanligt att börja i kör redan från 4 års ålder men det är inte för sent om ditt barn är äldre än så. Vanligtvis så går barnen i åldersgrupperna 4-5 år, 6-7 år, 8-9 år, 10-12 år. Det vill säga, de följer årskurserna i skolan. När barnen blir äldre och går in i tonåren övergår barnkören vanligtvis i en ungdomskör. 

Grupperna för de mindre är oftast små, mellan 4-8 barn. Det gör att körledaren kan hålla koll och har tid för alla barnen i gruppen. Ju äldre barnen blir, desto större tenderar grupperna att bli. Detta kan naturligtvis skilja sig åt mellan olika barnkörer, men ofta har de liknande åldersgrupper och gruppstorlekar.

  

Vad finns det för olika typer av barnkörer?

Det finns en uppsjö olika barnkörer för olika åldrar, inriktningar och musikstilar. Det är bland annat väldigt vanligt att den lokala kyrkan har en egen barnkör. Men det finns också barnkörer som är inriktade på popmusik. Det finns även körer för de som är mer seriösa i sin musiksatsning, och körer som är till för barn som bara vill ta i från tårna och sjunga tillsammans med andra barn. 

Gosskör är en typ av barnkör som består av endast pojkar. De var länge vanliga inom kyrkans värld och även idag är det många kyrkor som har en egen gosskör. Exempelvis Uppsala Domkyrkas Gosskör. Den allra äldsta fortfarande aktiva gosskören är den tyska Regensburger Domspatzen som har sjungit ända sedan år 975.

Precis som det finns gosskörer så finns det även körer för flickor. Till skillnad från gosskörerna har de dock historiskt inte varit lika starkt kopplade till kyrkan, då dessa traditionellt främst hållit sig med körer bestående av pojkar.

Något som har blivit vanligare på senare år är speciella popkörer för barn. Egentligen så brukar vanliga barnkörer också varva popsånger med mer traditionella visor, men i popkörerna så är det fullt fokus på modern popmusik. Det brukar vara uppskattat hos barnen som får sjunga den musiken som de lyssnar på dagligen.

 

Vad får barnen göra på barnkören?

Föga förvånande så fokuserar en barnkör på sång och musik. Men det är inte enbart sång på schemat. Ofta blandar man sång med enklare dans och koreografi. När terminen är slut brukar den avslutas med en gemensam köruppvisning med alla klasser.

Målet med en termin på barnkören, förutom att barnet ska ha roligt, är att lära sig enklare noter, grundläggande sångteknik och hur det är att stå på scen. Att sjunga i kör som barn är ett jätteroligt sätt att öka sitt självförtroende och lära sig våga ta plats.

Jämför kurser
Sångpedagog Maria Kellström

Visnja Raguz tog privatlektioner i sång hos Sångpedagog Maria Kellström för att utveckla sin sångteknik. Visnja är nöjd med kursen, här kan du läsa mer om hennes upplevelse av kursen. 

Läs mer
Sånglektioner fyllda med glädje ...
Vocal Devotion

På Vocal Devotion hittar du engagerade sångpedagoger som arbetar för att du ska få en så trivsam sångstund som möjligt. Vocal Devotion tror starkt på att sång gör att människor mår bättre både fysiskt och psykiskt. Därför anordnar de sångkurser för alla som vill sjunga och må bra. Du kan välja att få personlig coaching, sjunga i små grupper eller i kör.

Läs mer