Visa kurser.se som: Mobil

4 anledningar till varför du ska gå en kurs istället för att använda Youtube

Behöver du lära dig att lägga till ett speciellt filter i Photoshop eller att räkna ut procenten av ett tal i Excel? Då kan du snabbt öka dina kunskaper genom att googla eller kolla en YouTube-video. Men går det verkligen att jämföra YouTube med en faktisk kurs? kurser.se listar fyra anledningar till varför du ska välja att gå en kurs!

Det finns många fördelar med Youtube, som med en snabb genomgång i en video blir lättare att förstå. Istället för att ta dig till en fysisk kurs, som kanske varar i några veckor, får du informationen på några minuter. Och du kan befinna dig varsomhelst!

Trots många fördelar så finns det vissa brister i att lära sig genom YouTube istället för att gå en kurs. Vi har listat fyra anledningar till varför du borde gå en fysisk kurs i första hand!

1. Du kan inte ställa frågor under en YouTube-video

Vissa problem kräver kanske inte en hel kurs för att lösa, då passar YouTube eller en enkel sökning på Google utmärkt. Däremot finns det mycket du får med dig från en kurs, oavsett om det är online eller i klassrum, som du inte kan få från en video på YouTube. Du kan exempelvis inte ställa några direkta frågor, eller be den personen som gjorde videon att stanna upp och förklara utförligare. Som bäst kan du lämna en kommentar och hoppas att personen återkommer.

Om du ska lära dig något via YouTube är det också viktigt att du vet exakt vad det är du behöver lära dig. Om du till exempel behöver göra något litet i Photoshop men söker på något alldeles för brett så kan du bli letandes i timmar. På en kurs får du möjligheten att fråga kursledaren precis det du behöver ha svar på.

Gå en kurs i Photoshop

2. YouTube ger inte källor på kunskapen

Varifrån kommer informationen? Oftast finns det inga källor i YouTube-videos, vilket gör det svårt att avgöra om det du lär dig faktiskt stämmer. Professionella kurser är ofta kvalitetssäkrade, vad gäller innehåll och kursledare, och kan hänvisa till säkra källor. Genom att kolla på en YouTube-video blir det den enda källan du har. 

3. “YouTube-tittar-expert” ser inte lika bra ut på CV:t

Oavsett hur mycket vi kan lära oss genom YouTube, så är det osannolikt att det väger tyngre än en fysisk kurs – i alla fall på CV:t. Om du trivs på ditt jobb och inte har planer på att lämna inom en snar framtid, så visst, då kan det vara tacksamt att lära sig relevanta saker på YouTube. Däremot kan det vara bra att tänka på vad som går att sätta på CV:t och inte. Att du sett en hel video på YouTube ger inte samma meritvärde som att ha gått en kurs. 

4. YouTube är inte lika öppet för diskussion

Du kan självklart föra diskussioner i kommentarsfältet, men på en fysisk kurs så finns det många fördelar med att kunna diskutera och hålla konversationer som skapar relationer. Även i online-kurser så får du möjligheten att använda dig av forum för att prata med klasskompisar eller din lärare. Kontakten är alltid öppen och du kan lita på att det som pratas om grundar sig i fakta. Möjligheten till professionella interaktioner är därför högre när du går en kurs än när du scannar kommentarsfältet på YouTube. 

Detta utesluter absolut inte att YouTube är en fantastisk källa för att lära sig och ta del av information på. Nu när utbildningar och kurser går alltmer mot det digitala hållet så kan det till och med vara ett användbart verktyg, både för lärarna och eleverna.

Filtrera bland distanskurser

 

Vill du lära dig små tricks i olika program, hur du spelar efter noter, hur du pocherar ett ägg eller hur du skapar kvalitativa filmer i mobilen? Kolla in dessa kategorier:

» Adobe

» Musik

» Matlagning

» Foto och film

Senast uppdaterad: 27 sep 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-11-26

5 spännande kurser för dig som är senior

Det är aldrig för sent att göra något meningsfullt. För dig som nått den gyllene åldern och vill få ut mer av dina aktiviteter kan dessa kurser inspirera dig att prova något nytt. Vill du stärka dina muskler och minska stelhet i leder? Senioryoga kan vara svaret. Tycker du om att arbeta med händerna kanske en snickarkurs sätter guldkant på din tillvaro.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-05-16

Börja dansa som vuxen

Dans handlar om att använda kroppen för att gestalta och uttrycka idéer, känslor och tankar. Vill du börja dansa? Kolla hit!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-16

Så blir du influencer

Hur jobbar du med dina sociala kanaler? kurser.se har sammanställt 6 enkla tips som hjälper dig skapa värdefulla inlägg för att nå en större publik. Du får konkreta verktyg på hur du kan analysera konkurrenter, undersöka hashtags, med mera. 

Läs mer
Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.