Visa kurser.se som: Mobil

Yoga för nybörjare – så kommer du igång!

Hör du till dem som alltid velat provat yoga men aldrig riktigt får tid över till att boka ett yogapass? Eller känner du dig kanske osäker på om yoga verkligen är en träningsform som passar just din kroppsform och fysik? Med denna artikel vill vi hjälpa dig som är nyfiken på yoga att komma igång, och samtidigt visa att yogaövningar kan vara någonting för alla, oavsett kroppsform, ålder eller kondition. 

Hitta en yogaövning som passar dina egna behov

Som nykomling i yogadjungeln kan det var svårt att veta vart du ska börja. Det finns idag över 100 former av yoga som används för olika ändamål. Medan vissa typer av yoga fokuserar på att uppnå ett inre lugn och en balans mellan kropp och sinne, används andra yogaövningar främst för att stärka leder och muskler. I grund och botten har dock alla yogaformer ett och samma syfte – de används alla för att bygga upp ditt fysiska och mentala välmående. Att det finns så många former av yoga kan låta avancerat, men låt dig inte skrämmas! Det viktigaste är att din inställning till att börja träna yoga tar avstamp i din kropp och dess behov. Nästa steg blir sedan att hitta en yogaövning eller inriktning inom yoga som lämpar sig för det du vill uppnå med träningen.

Hitta en yogaform som passar dig

Att utöva yoga är i praktiken ganska okomplicerat, och det enda du egentligen behöver för att komma igång är en yogamatta eller ett annat bekvämt underlag. Detta behövs för att du ska kunna hålla en bra balans och få ett bra fotfäste när du utför olika yogaställningar. När du ska lära dig grunderna inom yoga ska du först och främst koncentrera dig på fyra områden: avslappning, meditation samt grundläggande rörelse- och andningsövningar. Grunderna går snabbt att lära sig, och tar oftast bara några timmar. Kom dock ihåg att det är viktigt att du i början låter det ta sin tid och att du repeterar ofta, för det kan ta tid för kroppen att vänja sig vid rörelserna. Även de mest erfarna yogautövare har nytta av att ibland gå tillbaka till grunderna och repetera de mest grundläggande yogarörelserna.

Hur kommer du igång med yoga som nybörjare?

Möjligheterna att komma igång med yoga är många och varierande. Det finns idag ett stort utbud av digitala alternativ, vilket gör att du lätt kan lära dig att utföra yogaövningar på egen hand, både i hemmet och på din arbetsplats. Du kan exempelvis hitta många yogakurser på nätet med professionella yogainstruktörer som lär dig grunderna genom instruktionsvideos. Enklare yogapass och övningar går även att hitta gratis på digitala videoplattformar som YouTube och Vimeo. För dig som hellre vill prova på ett fysiskt yogapass för nybörjare så är utbudet också stort, och det går att hitta yogakurser som fokuserar på olika typer av inriktningar. Vilket alternativ som passar dig bäst vet du bara själv. Utgå från dina egna behov, och kom igång med yoga redan idag! 

Yogaövningar hemma

Senast uppdaterad: 18 jan 2021

Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.