Visa kurser.se som: Mobil
5 fördelar med gravidyoga

Därför ska du gravidyoga – 5 fördelar

Yoga är träningsformen som passar alla – inte minst dig som är gravid. Det finns forskning som visar att gravidyoga förbättrar sömnen, sänker stressnivåerna och aktiverar kroppens egna lugn och ro-system. En graviditet innebär en stor påfrestning på kroppen – därför fokuserar gravidyogan på mjuka rörelser, stretching, andning och mental närvaro. Om inte det är nog för att övertyga dig kommer här fem fördelar med gravidyoga!

1 Det är enkelt och passar alla

Det fina med yoga som träningsform är att den passar alla och går att anpassa efter de flestas behov. Gravidyogan är anpassad med enkla övningar och justeringar som passar dig som är gravid. Tanken är att yogan ska gå att utföra även när du har ont, för att hjälpa att lätta på smärtan. Övningarna är fokuserade på bland annat bäckenbotten och ryggen, men du får även lära dig övningar som du kan påbörja direkt efter förlossningen för att stärka kroppen igen. Du kan börja när som helst under graviditeten, men många rekommenderar att du börjar efter vecka 12 och sedan fortsätter så länge kroppen tillåter. 

2 Du förebygger olika fysiska besvär

Vilken träning som passar bäst under en graviditet är såklart individuellt, men gemensamt för många gravida är att de får ont i benen, ont i höfterna och en trött rygg som inte alls ökar träningspeppen. De fysiska övningarna i gravidyoga hjälper till att förebygga olika besvär som är vanliga när kroppen blir tyngre, som till exempel ryggont. Yogan bidrar också till att stärka ben-, rygg- och bäckenbottenmuskulatur och skyddar från felbelastningar. Du hjälper kroppen att bli både smidigare och starkare!

Gå en kurs i gravidyoga

3 Yogan bidrar till minskad smärta

Ansträngning och smärta under förlossningen kan leda till ytlig andning som i sin tur förstärker smärtupplevelsen. För att slappna av och minska smärtan igen kan det hjälpa att andas djupt och långsamt genom näsan, vilket du lär dig på gravidyoga. Det kan låta simpelt att kontrollerad andning kan minska smärtan, men det som händer vid djupandning är att kroppens parasympatiska nervsystem aktiveras och får kroppens nivåer av stresshormoner att sjunka. Andningsövningar är inte heller unikt för gravidyoga. Profylaxkurser, som är vanliga att gå för att förbereda sig inför förlossningen, går igenom bland annat andning och avslappning i förlossningens olika faser.  

4 Du kan minska stress och oro inför förlossningen

Att känna oro inför en förlossning är normalt, speciellt om du ska föda barn för första gången. Gravidyoga kan hjälpa dig att ta kontroll över eventuell oro, rädsla eller ångest inför den kommande förlossningen. Andningsövningarna du lär dig leder inte bara till minskad smärta utan gör dig även lugn och fokuserad, vilket kan vara till hjälp under både graviditet och förlossning. Du ökar dessutom kroppsmedvetenheten, vilket ger dig en större tillit till din kropps förmåga att gå igenom en förlossning. 

5 Du kan gravidyoga online där det passar dig

Att utföra gravidyoga är som sagt enkelt och går att anpassa helt efter dina förutsättningar. Att gravidyoga online, där det passar dig, är ett utmärkt sätt att hålla kroppen aktiv och sinnet lugnt genom hela graviditeten. Om du tror att gravidyoga hemma är något för dig kan du hitta flera pass på YouTube, för både nybörjare och vana yogis, där du guidas genom positionerna. Det finns även kurser i gravidyoga som går att genomföra online.

Gravidyoga online

Senast uppdaterad: 17 dec 2020

Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.