Visa kurser.se som: Mobil

Utrustning i en fotostudio

Ta reda på vad som finns i en fotostudio.

Vad har man i en fotostudio?

Är du fotograf i dagsläget? Går du i tankar att skaffa en fotostudio för att styra upp ditt fotograferande och skapa tilltalande bilder? Då ska du fördjupa dig i den här guiden som radar upp flera ”måste-ha” utrutsning till en fotostudio. Är du intresserad av att utveckla dig ännu mer som fotograf? Hitta din fotokurs idag!


En bra kamera med rätt objektiv
Först och främst så bör du ha en bra kamera eller kanske fler beroende på hur mycket du tänkt arbeta med fotografering i fotostudion. Det finns en uppsjö av systemkameror, alla kameror är bra men på olika sätt. Till att ta familjebilder finns det billigare modeller som är snabba med hög kvalité, men saknar avancerade finesser. Vill du ta mer proffsiga bilder är objektivet mer avgörande än kameran och dess megapixlar. Kolla därför vad för objektiv som kan passa och lägg pengarna på det. Är du ny i fotovärlden och behöver lära dig grunderna i hur en kameras inställningar och funktioner fungerar finns grundkurser för dig.

Stabilisera med stativ
Ett stativ är till för att kameran ska stå kvar i position och hållas stabil. Det finns en mängd olika stativ, men i en fotostudio till stillbildsfotografering så används främst ett tyngre stativ som är mer robust och hjälper dig undvika vibrationer. Vibrationer kan nämligen förstöra dina foton. Ett stativ ska kunna fixera kameran och ge möjlighet att bland annat ställa in på högkant. Det kan vara bra att undersöka vid köp av ett nytt stativ till din fotostudio.

Bakgrund och skärmar
Som bakgrund i din fotostudio kan du använda en fondvägg eller hänga upp en rulle tyg i en färg. Väljer du en vit vägg måste du tänka på att belysa den rikligt då den annars blir grå på dina foton. På plats i fotostudion bör du också ha skärmar. Skärmar kan användas för att reflektera ljus från blixt- och fotolampor mot det som ska fotograferas eller för att hindra ljus. Skärmarna är enkla att själv tillverka och ha på plats. Det finns också något som kallas reflexskärm och används ofta för att lätta upp skuggor, men framför allt för att reflektera ljuset. Reflexskärmen ger ett allmänljus och kommer i olika färger för olika effekter. För exempel ger guld en varmare ton medan silver ger en kallare.

Flytta in i en fotostudio idag!

Fotolampor fångar stämningen
I en fotostudio kan du använda både fotolampor och blixtbelysning. Fotolampor fångar mer stämningen i en bild än blixtbelysning. De lyser med konstant ljus och därför ser du lättare hur bilden kommer att bli. Fotolampor kan också bli väldigt varma och ljuset är väldigt starkt. Modeller upplever ofta det som lite jobbigt, fotolampor kan därför passa bättre vid fotografering av föremål.

Kraftiga blixtar för bästa ljussättningen
Till en fotostudio behövs också blixtar för att kunna styra ljussättningen. Exempelvis hur pass hårda eller mjuka skuggor i en modells ansikte blir eller ljussätta från en sida för att ta fram strukturen i kläder. Blixtarna har ofta en väldigt stark ljusstyrka för att annat ljust inte ska påverka ljuset i bilden. Ta chansen och lär dig mer om blixtar.

Tillbehör till blixten
Bouncer är ett tillbehör till blixtarna och hjälper till att ljusmodifiera. Den används för att ljuset ska mjukas ner och få en jämn spridning över motivet. I en bouncer, precis som namnet säger, sitter blixten monterad bakvänt och studsar därför ljuset.

Softbox är en ”ljuslåda” som monteras på blixten. Softboxen används för att få ett mer milt och behagligt ljus. Både för att få allmän- och karaktärsljus som skapas beroende på placering. Används framför allt mycket vid porträttfotografering. Dina foton blir ofta bättre om softboxen placeras nära det du ska fota med låg ljusstyrka.

Paraplyreflektor monteras på ljuskällor och det finns fyra olika sorter. De som är vit, silver eller guldfärgade på insidan ska vändas med undersidan mot motivet för att ljuset från lampan reflekteras mot motivet. Den sista är transparent och ska vändas med ovansidan mot motivet för mjuka upp ljuset. En paraplyreflektor placeras nära för karaktärsljus och på avstånd för att skapa allmän- eller bakgrundsljus.

Hur används en ljusmätare
Med en ljusmätare gör du som det låter, mäter ljuset i studion och det går inte att använda ljusmätaren som är inbyggd i kameran. Ljusmätare finns i två olika varianter – en som mäter ljuset som reflekteras från modellen eller föremålet och en som kommer på ljusmätarens sensor. I en fotostudio används oftast den andra varianten. Kom ihåg att hålla ljusmätaren nära det som ska fotas. Använd den till att kontrollera skillnaden mellan högdagrar och skuggpartier som inte ska vara för stora, samt bakgrunden.


Vill du ha mer inspiration? Kolla in våra kurser i studiofotografering.

Glöm inte att boka en modell eller ett föremål att fota så är du redo för din fotosession i din nya fotostudio! Kom också ihåg att leta efter en fotostudio som är helt mörk för att kunna ljussätta bra.

Vad för typ av fotograf du? Är du en amatör eller ett proffs? Avsluta med att göra vårt fototest och ta reda på vilken nivå du ligger på!


Senast uppdaterad: 10 mar 2016

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet