Rätt utrustning för din fotostudio

Funderar du på att skaffa en fotostudio eller bär du bara nyfiken på vad för utrustning som finns där? Här har vi en guide där du kan läsa om allt från blixtar till vilken bakgrund som passar bäst för just din fotografering! 

Är du fotograf? Funderar du på att skaffa en fotostudio för att styra upp ditt fotograferande och skapa tilltalande bilder? Då ska du fördjupa dig i den här guiden där kurser.se radar upp vad som behövs för din kompletta fotostudio. 

Rätt typ av kamera och objektiv

Först och främst så bör du ha en kamera, eller kanske fler beroende på hur mycket du tänker arbeta i fotostudion. Det finns en uppsjö av systemkameror och alla är bra, men på olika sätt. När du ska ta familjebilder finns det billigare modeller som är snabba och ger bilder av hög kvalité, men de kanske saknar avancerade finesser. Om du är ute efter att ta lite mer professionella bilder är objektivet mer avgörande än kameran och dess megapixlar. Kolla därför upp vilket objektiv som kan passa för din typ av fotografering och skaffa ett sådant. Är du ny i fotovärlden och behöver lära dig grunderna för en kameras inställningar och funktioner? Då kan du gå en grundkurs

Stabilisera med ett stativ

Ett stativ är till för att kameran ska stå kvar i position och hållas stabil. Det finns en mängd olika stativ, men i en fotostudio till stillbildsfotografering så används främst ett tyngre stativ som är mer robust och hjälper dig undvika vibrationer. Vibrationer kan nämligen förstöra dina foton. Ett stativ ska kunna fixera kameran och ge möjlighet att bland annat ställas in på högkant. Det kan vara bra att undersöka vid köp av ett nytt stativ.

Bakgrund och skärmar

Som bakgrund i din fotostudio kan du använda en fondvägg eller hänga upp en enfärgad rulle tyg. Väljer du en vit vägg kan det vara bra att tänka på att belysa den rikligt då den annars blir grå på dina foton. På plats i fotostudion bör du också ha skärmar. Skärmar kan användas för att reflektera ljus från blixt- och fotolampor mot det som ska fotograferas, eller för att hindra ljus. Det finns också något som kallas reflexskärm och används ofta för att lätta upp skuggor, men framför allt för att reflektera ljuset. Reflexskärmen ger ett allmänljus och kommer i olika färger för olika effekter. Till exempel ger guld en varmare ton medan silver ger en kallare.

Fotolampor fångar stämningen

I en fotostudio kan du använda både fotolampor och blixtbelysning. Fotolampor fångar stämningen i en bild mer än vad blixtbelysning gör. De lyser med konstant ljus och därför ser du lättare hur bilden kommer att bli. Fotolampor kan också bli väldigt varma och ljuset väldigt starkt. Modeller upplever det ofta som lite jobbigt. Fotolampor kan därför passa bättre vid fotografering av föremål.

Kraftiga blixtar för bästa ljussättning

Till en fotostudio behövs också blixtar för att kunna styra ljussättningen. Du kan exempelvis styra hur pass hårda eller mjuka skuggor i en modells ansikte blir. Eller ljussätta från sidan för att ta fram strukturen i kläder. Blixtarna har ofta en väldigt stark ljusstyrka för att annat ljust inte ska påverka bilden. Ta chansen att gå en kurs i ljussättning.

Tillbehör till blixten

Bouncer är ett tillbehör till blixtarna och hjälper till att ljusmodifiera. Den används för att ljuset ska mjukas ner och få en jämn spridning över motivet. I en bouncer, precis som namnet säger, sitter blixten monterad bakvänt och studsar därför ljuset.

Softbox är en ”ljuslåda” som monteras på blixten. Softboxen används för att få ett mer milt och behagligt ljus. Både för att få allmän- och karaktärsljus som skapas beroende på placering. Verktyget används framför allt mycket vid porträttfotografering. Dina foton blir ofta bättre om softboxen placeras nära det du ska fota med låg ljusstyrka.

Paraplyreflektor monteras på ljuskällor och det finns fyra olika sorter. De som är vit, silver eller guldfärgade på insidan ska vändas med undersidan mot motivet eftersom ljuset från lampan reflekteras mot motivet. Den sista är transparent och ska vändas med ovansidan mot motivet för mjuka upp ljuset. En paraplyreflektor placeras nära för karaktärsljus, eller på avstånd för att skapa allmän- eller bakgrundsljus.

Hur du använder en ljusmätare

Med en ljusmätare gör du som det låter, mäter ljuset i studion. Ljusmätare finns i två olika varianter – en som mäter ljuset som reflekteras från modellen eller föremålet och en som kommer på ljusmätarens sensor. I en fotostudio används oftast den andra varianten. Kom ihåg att hålla ljusmätaren nära det som ska fotas. Använd den till att kontrollera skillnaden mellan högdagrar och skuggpartier, för att se till att de inte är för stora, samt bakgrunden.


Vill du ha mer inspiration?

Kolla in våra fotokurser!


Är du en amatör eller ett proffs? Gör vårt fototest och ta reda på vilken nivå du ligger på!


Annonser