Visa kurser.se som: Mobil

Trädgård - Månadens hobby

Kristina har många idéer för sin trädgård

Trädgård - Månadens hobbyI Månadens Hobby får vi träffa Kristina; Landskapsarkitekt från Stockholm med trädgårdspassion. Kristina har en stor kolonilott där hon spenderar nästan all sin lediga tid. - Där får jag möjlighet att testa alla mina kreativa trädgårdsidéer och odla min egen mat, säger Kristina.

Namn: Kristina Nygren
Ålder: 27 år
Jobbar som: Landskapsarkitekt
Ort: Stockholm
Hobby: Trädgård

Det är en varm vårdag i slutet av april och solens strålar skiner över koloniområdet där jag går bland friggebodar, vattenslangar och grönsaksland. Överallt syns små ljusgröna blad som sakta försöker tränga sig ut från grenarna på träden och få ta del av solen. Längst bort där den lilla grusstigen tar slut står Kristina och vinkar. Kristina Nygren är 27 år, landskapsarkitekt och bosatt i Stockholm. Under sommarhalvåret spenderar hon nästan all sin lediga tid påtandes i grönsakslanden och rabatterna på hennes kolonilott.

 - Min lott ligger bara femton minuter med cykel från där jag bor och där får jag möjlighet att testa mina kreativa trädgårdsidéer och odla min egen mat, säger Kristina.

Bekämpa ogräs, gräva och plantera

De som hade haft lotten innan hade låtit den förfalla och det var ogräs och övervuxna buskar överallt. Kristina fick därför lotten till ett bra pris, men hela första sommaren för ett år sedan handlade det bara om att bekämpa ogräs, gräva och plantera. Lottens nya utformning med struktur och funktionsindelning var nedritad på ritning vilket sparade många felsteg.

- Det första vi gjorde var att bygga ett stort långbord i trä med bänkar, berättar Kristina. Om jag vill ha någon trädgårdshjälp från mina vänner så måste jag åtminstone kunna locka med fikaplats.

När bordet väl var på plats byggde Kristina två stora planteringslådor som hon fyllt med jord. Dessa utgör basen för själva odlingen medan resten av kolonilotten blir en plats för ögat och för att umgås. När jag är på besök har hon redan planterat ett antal kryddor och är i färd med att sätta potatis. Hela köket hemma i lägenheten är fullt med små grönsaksplantor som också ska få komma ut i landet, men de får vänta någon månad till då risken för nattfrost är över.

- Förra året renoverade vi vår lägenhet med trasig spis och hade inte tillgång till något kök. Då fick jag ge bort nästan allt jag odlat till mina vänner. Det var väldigt uppskattat men i år ska vi försöka att använda så mycket som möjligt själva, säger Kristina.
 

Månadens hobby - Trädgård

Trädgården är indelad i flera olika rum

För Kristina är kolonilotten mycket mer än bara en plats för att odla grönsaker. Som landskapsarkitekt har hon ett öga för detaljer och hon har en tydlig vision om hur hon vill att hennes gröna trädgård ska vara. Trädgårdens 200 kvadratmeter är indelade i flera olika rum med en egen färgskala på växterna. En rabatt går i lila och vinrött och en annan ska bli enbart i vitt. Även ett utomhuskök, en lund och en utedusch finns med i planerna.

Runt odlingslådorna går små grusgångar som Kristina och hennes sambo precis lagt ut. Hon pekar bort mot en stor grushög och ser nästan lite stolt ut när hon förklarar att det är hennes. 9 ton grus som ska få pryda lottens gångar och uteplatser. Det är ett hårt men tillfredsställande arbete. Kristina har även byggt en enkel pergola av björkstörar och pilsnaror där humle kommer att växa och bilda ett grönskande tak.

- På sikt vill jag bygga ett litet orangeri där istället, med plats för en sittgrupp och en gjutjärnskamin, säger Kristina. Ja många idéer finns det.

Efter en heldag i solen på kolonilotten ska Kristinas sambo ta sig hemåt. Han går mot utgången och ställer en fråga som han redan vet svaret på:

- Och du kommer hem när det blir mörkt?

- Ja, eller när det blir för kallt för att gå runt här i shorts, svarar Kristina. 

Lär dig mer om trädgård och hur du sköter den genom att gå en kurs inom trädgård
 


Senast uppdaterad: 01 mar 2016

Kommentarer:


Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet