Visa kurser.se som: Mobil

Skrivande som hobby


"Jag gillar berättelser mer än ord, vilket gör mig till en tråkig poet men lovande dramatiker"


Utveckla ditt skrivande med en skrivarkursNamn: Matilda Jansson
Ålder: 26 år
Plats: Stockholm
Sysselsättning: Skrivstudent och personlig assistent
Hobby: Läsa, skriva, kolla på teater/film/serier, hänga med kompisar och brodera för BroderiklubbenBK

Matilda Jansson har alltid lockats av berättandet. I grundskolan läste hon mycket vilket inspirerade henne till att vilja skriva om det hon gick runt och funderade på. Idag går hon en skrivarkurs med inriktning på poesi, prosa och dramatik i Stockholm och drömmer om att arbeta med skrivandet.

Matilda läser “Skriv - poesi, prosa och dramatik” på Jakobsbergs folkhögskola utanför Stockholm. Utbildningen pågår under ett år med möjlighet att efter det söka till ett projektår, där den studerande får chansen att arbeta med ett specifikt skrivprojekt. Under projektåret ingår den som studerar i en grupp där alla skriver och skickar texter mellan varandra som de sedan ger och får skriftlig respons på, av varandra. Projektåret sker i största hand på distans.

- Vi är en klass på sjutton personer och varvar lektioner med textsamtal och egen skrivtid. Jag har lärt mig MASSOR. Jag var lite kaxig innan jag började och tänkte att jag visste vad jag höll på med, men det här året har varit supernyttigt. Vi lämnar text varje vecka och får väldigt mycket respons från både lärare och elever, vilket är en guldgruva.

Skrivandet fungerar som ventilation

Det var ingen slump att Matilda började skriva. Hon har alltid tyckt om att vara en berättande person och läste och skrev mycket redan i grundskolan. Då var det läsningen som inspirerade henne till att skriva om det hon gick runt och funderade på.

- Så är det nog fortfarande när jag tänker efter. Jag skriver fortfarande om det jag går och tänker på, jag behöver skriva för att släppa ut berättelser som annars är som repiga skivor i skallen. Till saken hör också att jag blivit bekräftad som en skrivande person, dels av lärare och dels av familj och vänner. Jag skrev till exempel en pinsam blogg under några år och fick mersmak.


Hitta din skrivarkurs - Skrivarkurser från hela Sverige

Inspireras av livets upp- och nedgångar

Matilda läser helst böcker med mycket handling och högt tempo och ser helst på serier om ungdomar då hon inte anser att hon kommer bli vuxen på riktigt. På frågan om var hon finner sin inspiration svarar hon att den främst kommer från människor och miljöer omkring henne.

- Det här låter oerhört pretentiöst men livet slutar ju aldrig att vara spännande. Ibland suger det så himla mycket och ibland är det helt underbart och jag gillar att grotta i allt det som är. Haha, “som är”.

När Matilda skriver är det främst dramatik, alltså manusskrivande, som lockar. Innan sin skrivarkurs på Jakobsbergs folkhögskola läste Matilda manusframställning för tv och media på Högskolan i Dalarna.

- Jag gillar berättelser mer än ord, vilket gör mig till en tråkig poet men lovande dramatiker. Får en säga så om sig själv? Ja.

Drömmen är att få arbeta med skrivandet

Det bästa med skrivandet, enligt Matilda, är att det inte finns några begränsningar. Hon är fri att hitta på och skriva om vad som helst, i vilken form som helst. Matilda är med i en broderiklubb som är direkt kopplad till det skrivna ordet.

- BroderiklubbenBK broderar citat och jag tänker mycket kring vad jag vill säga med mina broderier. Jag ser det mer som min hobby än skrivandet eftersom jag vill jobba med att skriva. Kolla in vår Instagram för exempel: @broderiklubbenbk

Matilda drömmer om att få arbeta med berättelser, antingen journalistiskt, alltså dokumentärt, eller dramatisk.

- Jag har precis gått vidare i en antagningsprocess till en konstnärlig/journalistisk radioutbildning, men jag har ingen aning om det kommer gå vägen eller inte.

Slutligen delar Matilda med sig av några tips till de som vill ta sig an en skrivarkurs:

  • Läs! Gärna massor, men mest det du tycker är roligt att läsa.
  • Kolla på filmer/serier. Dito.
  • Vänta inte på inspiration, utan ge dig själv tid (jag måste planera in i kalendern NÄR jag ska skriva) och börja skriva. Till exempel genom att göra:
  • Korta skrivövningar! Välj ett ämne eller en person/ett ting/en händelse etcetera och skriv om det i tre minuter. Syftet är att komma igång, strunt samma vad det blir för text.
  • Gör andra saker än att skriva: rita, gå på promenad, fika, prata, spela teater. Min upplevelse är att jag ägnar lika mycket tid åt att tänka på och prata om mina texter utöver att faktiskt sitta ner och skriva.

Inspireras du av Matilda och vill komma igång med ditt skrivande? Hitta en skrivarkurs idag!

Vill du också skapa ett kreativt broderiprojekt så kan du gå en broderikurs!


Senast uppdaterad: 04 mar 2016

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet