Visa kurser.se som: Mobil

Gör din egen hemsida

Gör din egen hemsida - En av många fantastiska guider på kurser.se

Skapa din egen webbsida

Tycker du att det skulle vara roligt att få ha en egen plats på nätet att tycka till vid? Denna guide hjälper dig att få till en hemsida på nolltid! Följ våra tips och bli en bloggare bland andra giganter på webben. Om du vill gå djupare in i design och kodning ger jag dig tipset att gå en kurs i webbdesign.


Skaffa dig en webbadress eller URL

Det första du måste göra är att bestämma dig för vilken webbadress eller URL som du ska ha. Det är bra om adressen innehåller och beskriver det innehåll på sidan som du ska berätta om. Om du vill ha en personlig hemsida kan den innehålla ditt namn eller dina initiater. Om du väljer dina initialer är det viktigt att du sätter bra rubriker för texterna på din sida så att Google och andra sökmotorer hittar dig under det ämne du skriver om.

Gör din egen hemsidaValet av webbhotell - hitta din plats på webben

Vad är ett webbhotell? Jo, för att finnas på webben behöver du ett utrymme någonstans. Du kan upperätthålla din egen server men det är enklare att hyra en plats hos någon som redan har en så att du kan få hjälp om något går snett. Om du googlar efter webbhotell kommer du att få upp många bra företag att välja på.

Installera ett CMS - ditt verktyg på webben

CMS betyder Content Management System och är verktyget du använder för att publicera texter och bilder på din webbplats. Du kan även koda hela webbsidan i ett program som Dreamweaver och lägga upp sidan på internet via FTP (File Transfer Protocol) - men det är mycket enklare att redigera texter och få en bra överblick genom att publicera via ett CMS.

Det finns många verktyg men jag rekommenderar WordPress som är gratis och har bra supportforum. Via många webbhotell kan du installera WordPress genom bara ett knapptryck. Annars måste du gå till WordPress hemsida och ladda ned en mapp som du sedan måste redigera och lägga upp på din webbsida genom en FTP-klient. Du får mer instruktioner på WordPress hemsida.

Skapa din egen webbplatsInred din webbplats - välj ett tema

WordPress tillåter dig att antingen ladda upp ett tema eller välja ett från deras bibliotek. Du kan hitta teman för WordPress genom att söka efter dem på webben. Många är gratis men om du vill investera i ett bra tema kan du köpa ett. Ta fram papper och penna och rita upp vilket innehåll du vill ha på din webbplats. Ska du ha en sida där du berättar vem du är, en blogg och kanske till och med ett galleri? Bestäm dig först för innehållet innan du börjar skapa - det underlättar mycket.

Sidor, meny, plugin och widget

När du har bestämt ditt innehåll är det viktigt att du får till din sidas menyer. Menyn brukar oftast vara placerad högst upp på din webbplats, men kan också vara utplacerad på andra platser i vissa teman. Välj placering av sidor i menyn. Det är bättre att ha färre menyval, 3-5 rubriker i menyn och fler underval. Installera plugins för att utöka verktygen i ditt CMS.

Tips på bra plugins att installera är SEO och antivirus. SEO (Sökordsoptimering) hjälper dig att få din sida att få bättre placeringar på Google. Antivirus-plugin är bra för att skydda din sajt från virus och spam. Widgets är som färdiga kodsnuttar som du kan placera ut på din sida. Dessa är också gratis och hjälper dig att förändra innehållet på din sida enklare - om du exempelvis viss lägga till ett bildspel med dina Instagrambilder.

Lätt kodkunskap

Avslutningsvis tänkte jag lista några enkla kodtips. För ibland är det så att du måste i alla fall kunna läsa lite kod. Här följer kodsnuttar som du bör kunna:

h1, h2, h2 = Huvudrubrik, underrubrik och en tredje rubrik
title = Titeln på din sida (Namnet som visas på fliken och i Google)
/ = Tecknet som markerar att kodens funktion är slut
body = Markerar din sidas början och avslut
c = Centrerar texten
b = Fetstilt text   
img src = Webbadressen din bild ligger på
h1background-color:lightgrey = Din bakgrund blir ljusgrå

Lycka till med din nya egna webbsida - vi syns ute i sfären!   

Senast uppdaterad: 26 apr 2016

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet