Visa kurser.se som: Mobil

Så tar du jägarexamen

Bli jägare - så tar du din jägarexamen

Jaktsäsongen är igång och intresset av att jaga vilt fortsätter vara stort. Idag finns det nästan 300 000 registrerade jägare i Sverige. För att få jaga och ta din jägarexamen måste du klara några olika delmoment. kurser.se går igenom alla steg du behöver göra för att bli jägare.

Vad är en jägarexamen?

En jägarexamen är ett bevis på att du har klarat de delprov som krävs för att bli jägare. För att ta din jägarexamen måste du genomföra och bli godkänd i två delar, ett teoretiskt prov och tre praktiska delprov. Det teoretiska provet ska göras av alla oavsett vilket typ av jaktvapen som ska användas. Här lär du dig om jakt, viltvård och säkerhet. För att du ska kunna gå vidare till den praktiska delen måste du vara godkänd i det teoretiska provet.

Vilka är då de praktiska delarna? De tre praktiska delproven är grundprov i kulgevär, högviltprov i kulgevär och hagelgevärsprov. För att få genomföra dessa delar måste du kunna hantera ett vapen på ett säkert sätt. Klarar du inte proven får du göra om dem vid ett senare tillfälle.

Hur tar jag min jägarexamen?

Det finns ett stort utbud av kurser som kan hjälpa dig på vägen mot din jägarexamen. En del kursarrangörer erbjuder intensivkurser på endast några dagar och andra har lite längre kurser på kvällar och helger. För många av kurserna behöver du ingen tidigare erfarenhet. Om du planerar att gå en intensivkurs kan det vara bra att veta att viss teori ibland bör läsas innan kursstart.

Du kan även välja självstudier för den teoretiska delen. Köp ditt studiematerial och börja studera på egen hand. Med hjälp av litteratur och testfrågor som du kan hitta online kan du sen testa dina kunskaper för att se om du är redo för provet. När du känner dig redo kan du kontakta en provledare och boka in ditt provtillfälle.

Välj den kurs som passar dig! Tiden och kostnaden för din jägarexamen får du tillbaka genom fantastiska upplevelser i skogen.

Hitta en kurs i jägarexamen nära dig

Vad händer sen?

För att bli jägare måste du ha en godkänd jägarexamen för att kunna ansöka om en vapenlicens. Det finns ingen åldersgräns för att ta jägarexamen men för att kunna ansöka om vapenlicensen måste du vara minst 18 år. För att vapenlicensen ska bli godkänd måste du ha ett godkänt vapenskåp som någon i din närhet kan intyga att du har. För att sen få jaga krävs det även att du betalar den årliga viltvårdsavgiften för att få ditt jaktkort. Jaktkortet måste du ha med dig när du är ute och jagar. Om du sen också har turen att fälla ett djur ska du betala en fällavgift. Om du behöver hjälp att komma igång är ett tips att gå med i en jaktorganisation.

Vill du lära dig mer om jakt? 

Ta din jägarexamen på bara 3 dagar

Fyra djur som går att jaga i Sverige

Så ansöker du om vapenlicens

Senast uppdaterad: 09 jul 2019

Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.