Visa kurser.se som: Mobil

Pension utomlands

Flytta utomlands som pensionär

Har du eller ska du gå i pension och funderar på att påbörja din pension utomlands? Läs denna guide och inspireras av vad du som nybliven pensionär bör tänka på inför flytten utomlands. För dig som inte vill starta med en flytt kan en kurs utomlands vara ett första steg.

Hitta din kurs utomlands

Pension utomlands – Inför flytten

För att du ska ha ekonomin iordning inför flytten är det bra att ta kontakt med destinationens och Sveriges pensionsmyndighet. I alla länder fungerar det på olika sätt vad gäller pension. Du måste skicka in en ansökan till svenska Pensionsmyndigheten och meddela att du vill ha din pension utbetalt i ett annat land. På grund av valutaförändringar kan din pension skilja sig beroende på hur valutan i destinationens land står mot den svenska kronan. Det orangea kuvertet redovisar hur mycket statlig pension som du ska få som pensionär, dock är det att rekommendera att du även pensionssparat privat.

Hitta ett boende utomlands som pensionär

Om du funderar på att köpa bostad i det nya landet kan du först ta en titt hos de svenska fastighetsbyråerna – eftersom många förmedlar bostäder även utomlands. Det finns också många möjligheter för dig som vill hyra bostad utomlands. Detta kan vara bra att göra till en början då du kan få tid för att känna av hur du trivs i det nya landet. Som svensk medborgare har du rätt att flytta till alla länder inom EU och du får din pension utbetalt i det land du bor. Bra att veta är att du även har rätt till samma sjukvård som destinationens egna medborgare.

Arbeta utomlands under pensionen 

Egentligen är pensionen till för att du som skattebetalare nu ska få vila och få skörda frukten av alla års arbete. Men för många kan denna övergång från att jobba heltid till ingenting vara svår. Ett sätt att tjäna pengar på är att skaffa ett extrajobb! Du kan antingen starta egen verksamhet i landet eller konsulta via webben på distans. Du kan skapa saker att sälja, erbjuda tjänster som matlagning eller till och med hålla i egna kurser! Idag kan vi arbeta över nätet och dra nytta av alla möjligheter som finns genom den digitala utvecklingen. Du kan exempelvis hålla möten eller träffar med personer via webbaserade tjänster som Skype.

Pension utomlands - Börja din pension med en kurs utomlands

Skaffa ett umgänge – Gå en kurs utomlands som pensionär

För att snabbt träffa nya vänner kan du gå en kurs utomlands. Via en språkkurs kan du lära dig landets språk och samtidigt träffa andra som är i samma situation som dig. Det kan vara bra att lära känna någon som har gjort samma resa, så att du kan få hjälp och stöd om det dyker upp frågor om din livssituation i det nya landet.

Men för dig som vill testa på livet som pensionär utomlands tipsar vi på kurser.se om att gå en kurs utomlands. Vi har allt från dykning till skrivar- och målarkurser. Fånga dagen och våga leva!

Hitta din kurs utomlands


Senast uppdaterad: 17 maj 2016

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet