Visa kurser.se som: Mobil

Lär dig kasta paj

Bli en hejare på pajkastning

Bli en mästare på pajkastning

Har du alltid drömt om att bli mästare på en gren, men aldrig hittat något som passar just dig? Nu kan pajkastning bli din helt egna genre. Läs guiden för att få tips på hur du går tillväga eller anmäl dig till en kurs i pajkastning redan nu.


Historien bakom pajkastning
Först lite historik kring pajkastning. Pajkastning är något som funnits med oss sen urminnes tider och tillhör vårt kulturarv. Pajkastning var faktiskt något som hovnarren ofta utsattes för. Hovnarren var en roll som skapades på medeltiden för att underhålla hovet med lustiga skämt och glada infall. Ett exempel på detta var just pajkastning.

De flesta känner nog dock igen pajkastning från nutiden, som ett av många nöjen på ett nöjesfält. Kanske har du utmanat kompisarna i en 5-kamp och stött på pajkastning? Eller förlorat ett vad och blivit ansiktet som alla kastat paj på.

Pajkastning - paj i ansikteHur du går tillväga för att göra pajkastning till din gren
Eftersom inte många utövar pajkastning professionellt så är det en gren som är utmärkt att lära sig och bli skicklig på. Du blir garanterat rätt ensam i toppen av denna gren. Nedan följer några tips på hur du blir en mästare på pajkastning.

Först och främst måste du lära dig att baka pajer med kladdigt innehåll för att ha något att kasta och för att nå högsta poäng i pajgrenen. Är du ingen expert på att baka i dagsläget, se hit. Därefter måste du skapa dig ett skarpt sikte eftersom du plockar poäng genom att träffa motståndarens ansikte mitt i prick. Sikte kan du träna på olika sätt, exempelvis genom att köpa en piltavla och öva på att träffa tavlan. Eller köpa en boll och sparka eller kasta den mot en bestämd punkt. Här kan du också få hjälp att öva upp ditt sikte.

Att hitta fokus är en annan viktig del av pajkastning. Att behålla lugnet när adrenalinet rusar inför ett kast kan vara A-O till att få en fullträff. För att öva upp koncentration och fokus kan en kurs i mindfulness vara ett bra sätt. Att vara utvilad och få en god natts sömn inför din pajkastning är också ett bra tips. Ett ytterligare trick för att bli mästare i denna gren är att lägga in en gnutta av manipulation och psykning så att din motståndare inte pallar trycket under tävlingen.

Summering av tips för att bli mästare:

  • Lär dig baka pajer
  • Träna upp ditt sikte
  • Hitta fokus
  • Manipulera din motståndare

Viktigt att ha en bra kastarm
Kastarm för pajkastning För att få till den bästa kastarmen inför pajkastning måste den även tränas upp fysiskt. Allt för att öka styrkan och flexibiliteten i dina armar. Det kan du göra genom följande:

• Styrketräning några gånger i veckan. Vill du inte gå på gym så kan din egen kropp fungera som en bra vikt att använda i hemmet.

• Testa på yoga. Yoga ökar både din medvetenhet och rörlighet i hela kroppen.

• Vad du än väljer att göra för att träna upp din kastarm, kom ihåg att alltid stretcha. Stretchning bidrar nämligen till avspända muskler och balans i kroppen. Stretchning ökar även din prestationsförmåga och kastarmen återhämtar sig snabbare.

Egenskaper – vilka är bra och inte vid pajkastning?
För att bli mästare på att kasta paj behöver du lyfta fram eller ta bort vissa egenskaper. Egenskaper som olydig, gilla att förnedra och tävlingsinriktad är egenskaper som är bra att plocka fram eller öva upp. Något som du bör lämna utanför arenan för pajkastning är egenskaper som omhändertagande, snäll och blyg. Grenen tillåter inte heller några skuldkänslor.

Fler användningsområden
Pajkastning behöver inte bara bli din egen gren, utan pajkastning går att applicera på många andra tillfällen såsom släktträffar, firmafester, grannfejder, möhippor eller varför inte ditt eget kalas. Låt dina gäster ta med varsin paj eller tårta och den som prickar rätt får ta först från buffén. Eller låt din väninna kasta paj på alla brudtärnor under er möhippa för att släppa lite på nerverna inför bröllopet.

Pajkastning i andra former
Pajkastning handlar i vår tid inte bara om att fysiskt kasta en paj på någon. Det kan vara värt att också veta att pajkastning har etablerat sig som ett ord i debatter, där pajkastning syftar på att deltagarna angriper varandra snarare än varandras åsikter. Det är allt som ofta stark kritik som inte är uppbackat av några argument.

Har du fått upp intresset för pajkastning? Anmäl dig idag och utforska om din kastarm uppfyller kraven.


Senast uppdaterad: 05 feb 2016

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet