Visa kurser.se som: Mobil

Att överleva i skogen

Överlev i svensk natur - Gå en överlevnadskurs

Vad behöver du för att överleva i skogen?

Vill du lära dig hur du överlever ute i skogen? Många faror lurar så som vilda djur, giftiga bär och brist på vatten. Vad bör du ta med dig innan du beger dig ut i skogen? Läs guiden för att lära dig mer om hur du överlever i svensk natur eller anmäl dig till en överlevnadskurs redan nu.

Överlevnadskurs - Ta med dig en kniv

Täljkniv och kläder för rätt väder

Du måste ha en fickkniv eller täljkniv med dig när du ska ut i skogen. Den kan komma till hands när du ska samla ved, bygga ett läger eller ordna med maten. Det är även viktigt att du har på dig kläder som är varma och tål väta och vind. Ha gärna lager på lager, så att du kan använda ett klädesplagg som bandage om du gör dig illa. För att inte sova ute helt utan tak kan ett tillfälligt skydd eller bivak vara till hjälp. Det bästa och enklaste sättet är att hitta en buskig och tät gran att finna skydd under. Förbättra ditt skydd med omgivande material som mossa, granris och träpinnar. Fäst pinnarna med hjälp av tvinnade grässtrån eller bark. Du kan även använda material som kläder, plastpåsar och snöre för att bygga ditt skydd - kreativiteten är din bästa vän i nödsituationer.

Gör upp en eld med en tändare för att överleva

Tändare - För att få upp en eld

Det är viktigt att du får upp en eld relativt snabbt innan mörkret faller. Elden ger dig både värme och skrämmer bort farliga djur. Packa med en eller två bra tändare som kan hjälpa dig att få igång en eld. Även om bränslet är slut i tändaren kan den hjälpa dig att få till en gnista. Det bästa att elda är det döda riset som ligger längst ned vid täta granar. De tar lätt eld och är bra att använda i början för att få till en bra grundlåga. Om du inte hittar gran kan du använda dig av nävern eller barken från björk eller en. Är det fuktigt ute kan du lägga nävern i fickan för att få det att torka. När du fått till en låga lägger du till mindre pinnar och bygger gradvis upp elden med trä i 4-5 olika tjocklekar. Glöm inte att lägga stenar runt din eld för att undvika att den ska sprida sig.  

Hitta en överlevnadskurs

Samla mat i skogen och överlev dagen

Spritkök - Jaga och samla mat

För att inte lida hungerdöden kan en idé vara att samla in mat. Beroende på årstid är tillgången till mat begränsad. Packa ner några paket med torrmat som du kan tillaga med hjälp av spritköket. Naturen är full av mat! Du kan göra nässelsoppa, äta svamp, harsyra, maskros och plocka bär. Det kan vara en bra idé att ta med en bok, eller läsa på innan om vilka växter du kan och inte kan äta. Om nöden griper in kan du försöka dig på att jaga och fiska vilt. Men rekommendationen är att försöka överleva på naturens läckerheter så länge det går.  

Vatten för att överleva i skogen

Vattenflaska - Rena vatten

Vi klarar oss tre veckor utan mat men bara tre dagar utan vatten. Av denna anledning är det en bra idé att ha en vattenflaska eller annan behållare med dig som du kan fylla med vatten om det tar slut. Koka vattnet med hjälp av ditt spritkök. Det måste stormkoka i några minuter för att alla bakterier ska vara borta och för att vattnet ska vara drickbart. Om du vill få till ett extra rent resultat kan du filtrera vattnet innan du kokar det. Skapa Arméns “kol- och torv-filter” genom att göra hål i en burk och lägga i vitmossa, torv, kol och lite småsten i olika lager. Vitmossa är smått bakteriedödande - men kom ihåg att koka vattnet efter filtreringen.

Leta efter myrstackar för att överleva i skogen

Kunskap och kompass - Hitta rätt i skogen

Ett tips för att hitta rätt i skogen är att leta efter myrstackar, de ligger nämligen åt söder. Bäst är det om du har med kompass men det finns sätt att hitta rätt ändå. På natten kan du titta efter polstjärnan, den stjärna som lyser starkast på stjärnhimmelen och ligger invid Karlavagnen. Polstjärnan är nämligen alltid riktad mot norr. Söder finner du även genom att stå under ett träd och titta efter delen av trädet där trädgrenarna växer som tätast. Du kan även titta efter hur lavar och mossor växer - de trivs nämligen bäst i norr då det är skugga och fukt.

Om du vill lära dig mer om överlevnad och testa på att vandra i skogen tillsammas med andra är en överlevnadskurs att rekommendera. Anmäl dig idag och börja utforska vår vackra skog!

Djur och natur-kurser

Senast uppdaterad: 06 feb 2019

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet