Visa kurser.se som: Mobil

Teater och dess olika stilar

Tips på olika teaterstilar – för dig som vill stå på scen

Ser du dig själv på en teaterscen uppträdandes inför publik? Vill du få utlopp för din kreativitet och lära dig att kommunicera genom olika rollgestaltningar? Det kan vara svårt att veta var man ska börja och vilken teaterstil som lämpar sig för just dig. Om du vill lära dig mer om några populära teaterstilar ska du läsa den här guiden för att få en överblick om vad som passar dina behov.

Gå en teaterkurs 

Improvisationsteater – En teatersport med snabba ryck

Improvisationsteater är en rolig och väldigt populär genre inom teatervärlden. Det är dessutom lättare än vad många tror. Precis som det låter är det teater utan vare sig manus eller några andra förberedelser. Improvisationsteater är idag utbrett över hela världen. Teatersport är kanske den mest kända formen men det finns en rad olika andra varianter och former av improvisationsteater. På TV har du säkert sett Parlamentet eller hört På minuten på radion? Dessa program baserar sig på improvisation och liknar improvisationsteater på många sätt.

Teaterstil för historieberättare 

Historieberättandet är grundpelaren i improvisationsteater. Genom spontana förslag som din medspelare accepterar ska en historia utvecklas. I momentet får du insikt i dramaturgi det vill säga konsten att strukturera en berättelse. Du lär dig också vikten av att våga ta risker och att det är ofarligt att misslyckas. Att gå från idé till en färdig berättelse när du improviserar innebär att du måste acceptera och säga ja till förslag och idéer från din medspelare. Detta är grundförutsättningen i den kreativa processen.

Improvisationsteater är ett enkelt och mycket lustfyllt sätt att lära sig mer om sig själv och utveckla sin kreativitet. Din första idé är ofta den bästa. Låter improvisationsteater som någonting för dig? 

Hitta din improkurs


Musikteater – Förena sång och teater på samma gång

Vad är egentligen musikteater och är det någon skillnad på musikteater och musikal och opera? Musikteater är teater som helt eller delvis berättas, framställs, understöds eller kommenteras genom musik. Det inkluderar opera, kammaropera, operett och musikal.

En sak som skiljer musikteater från musikal eller operett är att det i betydligt högre grad handlar om skådespelare som inte har någon musikalisk utbildning. Det är först och främst just skådespelare och inte sångare. Men även den definitionen lämnar en del i övrigt att önska. Var går egentligen gränsen för en pjäs med inslag av musik (musikteater) och en pjäs med så pass mycket musik att det handlar om någonting annat – musikal, operett eller till och med opera? Frågan är enligt många svår att svara på. Med det sagt är det en teaterstil som lämpar sig perfekt för dig som vill förena sång och teater.

Dockteater – Från handdocka till animation

Dockteater är en typ teater där rollerna framställs av dockor. Man brukar dela in dockteatern i fyra tekniker. De fyra är:

  • Marionetteater - Dockans styrs med trådar
  • Stavdockor - Dockorna styrs med pinnar underifrån
  • Handdockor - Docka träs över handen
  • Skuggspel - Dockor i papper och andra material spelar tillsammans med ljus


Syftet med dockteater är att skapa en upplevelse. Dekor, ljud, ljus, regi ska skapa känslor och dramatik. Om människorna runt dockorna kan tillföra något så är de med. Det kan vara mer än bara dockor på scenen.

Äldst teaterstil med religiös anknytning

Dockteater är en av de äldsta teaterformerna som finns runt om i världen. Den går tillbaka till religiösa riter och att man offrade små dockor istället för att offra människor. Från det till att det blev ett evenemang som man köper biljetter till på en teater är långt steg. Det är inte förrän på 1500-talet som dockteatern blir helt skild från kyrkan, men Bibelns berättelser fortsatte att vara ett ämne för dockteatern.

 I dagsläget är man inte så upptagen av att fördjupa dockteatern som hantverk utan det är ofta en blandning mellan synliga skådespelare och dockor. En rätt stor del av dagens dockteater arbetar även med animationer och film, där det är lerfigurer som filmas, och sen redigeras det ihop det så att det ser ut som att de rör sig.

Dockteater lämpar sig för alla åldrar oavsett ifall det är handdockor eller marionetteater som lockar just dig. 

Se alla teaterkurser


Senast uppdaterad: 03 mar 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet