Lär dig teckna

Att teckna är en konstform i sig men även en bra grund för alla som vill skapa något konstnärligt. De flesta målningar börjar med just en tecknad skiss innan man lägger till olika typer av färger och material. Här berättar vi mer om grunderna i att teckna och hur du kan komma igång redan idag!

Att teckna är en konstform i sig men även en bra grund för alla som vill skapa något konstnärligt. De flesta målningar börjar med just en tecknad skiss innan man lägger till olika typer av färger och material. Vill du bli en duktig tecknare som bara låter pennan flöda fram över pappret och se hur något fantastiskt skapas? Här berättar vi mer om grunderna i att teckna och hur du kan komma igång redan idag!

Kurser i att teckna

Vad är teckning?

Teckning är ett begrepp som innefattar flera tekniker såsom serieteckning, kroki och stereografi. Generellt kan man säga att teckning är linjer och skuggor på ett papper som ska föreställa något. De flesta människor har en naturlig koppling till att teckna då man ofta gör det som barn. Ett klassiskt premiärmotiv kan vara streckgubbe. Känner du igen dig?

Hur tecknar man?

Teckning är ofta utgångspunkten i målning och konstnärlig verksamhet. Om du ska måla en tavla eller skapa en skulptur så används ofta teckning för att visualisera resultatet. Teckna och skissa är alltså en grundteknik som är mycket användbar oavsett vilket hantverk du vill utföra. För att ta nästa steg i ditt tecknande behöver du kunskap hur du skapar perspektiv, kontur, ljus och skuggor. När du går en kurs i att teckna kan du få testa olika motiv såsom landskap, porträtt eller föremål.

Teckna för nybörjare

När du tecknar med blyerts är det såklart en fördel att kunna sudda när något inte blev som du tänkt. Men en bra regel att försöka hålla sig till är att istället jobba med svaga penndrag och testa dig fram för att sen förstärka linjerna när du känner dig nöjd. På det sättet kan du få in en bättre känsla i tecknandet och inte hela tiden avbryta din skapandeprocess genom att sudda.

När du går en nybörjarkurs i att teckna får du ofta prova olika motiv och eventuellt olika material att teckna med. Du får över på tekniker, komposition och olika perspektiv. Vissa kurser är mer breda medan andra inriktar sig mot ett specifik område. En bra övning är att sätta sig framför spegeln och försöka rita av sig själv. Börja med huvudformen och proportionerna innan du går in på detaljnivå.

Tekniker och material

För att komma igång att teckna krävs väldigt få verktyg. På den mest grundläggande nivån behövs bara papper och en penna och sen kan du börja skapa. Även ett sudd kan komma till användning. Självklart finns olika kvaliteter på både penna och papper och det är en smaksak vad just du föredrar. Om du vill ha råd vad du ska välja kan du söka information på nätet eller fråga i din butik. För dig som vill ta nästa steg i ditt tecknande kan du såklart arbeta med olika material såsom blyerts, krita, kol och tusch.

Avslutningsvis är det viktigaste om du vill bli en duktig tecknare att öva. Till att börja med kan du använda billiga papper så du vågar kasta och börja om. Övning ger färdighet!

Är du intresserad av att gå en teckningskurs? Här hittar du kurser på distans!

Teckna på distans

Sandra Callermo

Sandra Callermo

Marketing Project Manager (Visa mer)
Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom företaget sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Tidigare var hon Site Manager på kurser.se och har skrivit guiderna inom yoga, motorsågskörkort och målning. Utöver det älskar hon allt som har med mat att göra och skulle gladeligen gå en matlagningskurs. Sandra skriver artiklar på kurser.se som hjälper både kursarrangörer och potentiella kursdeltagare. (Mindre)

Om

Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom företaget sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Tidigare var hon Site Manager på kurser.se och har skrivit guiderna inom yoga, motorsågskörkort och målning. Utöver det älskar hon allt som har med mat att göra och skulle gladeligen gå en matlagningskurs. Sandra skriver artiklar på kurser.se som hjälper både kursarrangörer och potentiella kursdeltagare.

Annonser