Visa kurser.se som: Mobil

Smink som hobby


"Webben är en bottenlös källa för inspiration och tips - där hittar jag allt"

Namn: Fabiana Fernandes de Castro
Ålder: 41
Sysselsättning: Leg. arbetsterapeut 
Hobby: Makeup

Fabiana är född i Brasilien men uppvuxen i södra Stockholm och har varit intresserad av smink så länge hon kan minnas. Som barn älskade hon att spöka ut sig med smink och papiljotter som hon lånade av sin mamma. På fritiden gillar Fabiana att resa, träffa sina vänner, läsa och titta på tv-serier.


– När jag var liten drömde jag om att få arbeta som hårfrisörska i vuxen ålder. Tyvärr var jag alldeles för skoltrött för att gå frisörlinjen på gymnasiet. Istället började jag som 16-åring praktisera på en hårsalong tills jag tog mig själv i kragen och läste in gymnasiet på folkhögskola. Jag lade frisördrömmen på hyllan och gick vidare med universitetsstudier i arbetsterapi. Men intresset för smink och skönhet har alltid funnits kvar och idag driver jag en sminkblogg: fabiana.se. 

Fabiana har alltid sminkat sig så intresset har alltid funnits där. Men eftersom hon också är intresserad av webbdesign och utveckling skapade Fabiana en sminkblogg på egen domän och det var då som sminkintresset blev en hobby på riktigt. 

– Jag spenderar en hel del tid på nätet där jag letar efter inspiration och tekniker. Webben kryllar av olika sminkguider. Där finner jag majoriteten av all inspiration. Fastnar jag för något specifikt är jag snabb med att testa det, berättar Fabiana.

Prova dig fram

Om du vill få mer förståelse för färger och och vad som fungerar på dig eller någon annan, är ett tips att sminka dig själv och dina vänner. Testa nya produkter och redskap för att se vad som passar just dig. Vad känns roligt alternativt mindre roligt att arbeta med. Att gå en kurs kan vara en bra början. Det finns massor av makeupkurser i olika prisklasser. Fabiana gick en diplomutbildning på Make Up Studion i Stockholm.

Nödvändiga sminkprodukter

Att få vara kreativ och skapa

På vardagarna när Fabiana går till jobbet så är hon så gott som osminkad. Istället blir det i regel så att hon sminkar sig på helgerna.

– Om jag exempelvis ska gå ut en fredagskväll så testar jag en ny sminkning som jag fotar och sedan skriver om i bloggen. Oftast blir det en tutorial så läsarna kan lära sig hur man lägger den sminkningen. Ibland hittar jag ett bra skönhetstips på nätet eller i någon tidning och då delar jag med mig av det på bloggen, säger Fabiana.

Utöva hemma på egna premisser

Det bästa med sminkning som hobby är att hon själv kan utöva det hemma utan att behöva gå utanför dörren. Det passar henne perfekt.

– Jag bestämmer själv när jag känner för att avsätta tid och har varken någon tid eller plats jag behöver infinna mig på, säger Fabiana.

Det är också kul att leka med färger och skuggor och se förvandlingen. Hon gillar att det är en kreativ och skapande hobby. För att fördjupa sig i sminkning krävs väldigt små medel: smink, penslar, spegel och bra belysning.

– Det kan dock stundtals vara rätt dyrt beroende på vilken typ av produkter du använder. Det är för övrigt något du helt och hållet bestämmer själv, menar Fabiana.

Några ord på på vägen

Om man tror att ens sminkningar ska se ut som i tidningarna så kan det bli knepigt. För att en sminkning ska se bra ut på bild behöver den vara kraftigt överdriven, annars kommer den inte synas på fotot. Överdriven sminkning är knappast vackert i verkligheten men gör sig bra på bild. Sen är det knepigt att få till en sminkning i svartvita fotografier. Där måste man jobba mer med skuggor för att sminkningen ska göra sig bra på bild. Men om man inte ska fotografera snygga sminkningar så är det bara att köra på. För det mesta tycker Fabiana att just det är roligt.

Är du också intresserad av att lära dig mer om make-up och göra snygga sminkningar?
Kolla in alla Skönhet & Make-up kurser här.Senast uppdaterad: 22 feb 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet