Visa kurser.se som: Mobil

Guide till Machu Picchu

Machu Picchu - Inkaleden

Machu Picchu - En snabbguide till den försvunna staden

Machu Picchu är platsen som en gång föll i glömska. Idag är inkaindianernas mystiska stad ett resmål som fascinerar folk från hela världen.

Machu Picchu är en stad i Peru som byggdes av inkaindianerna på 1400-talet. Staden är belägen i Anderna på en bergsrygg 500 meter upp med stupande klippväggar rakt ner på tre sidor. En viss oenighet råder bland forskarna angående vad som var anledningen till uppförandet av denna stad. En del menar att det var en handelsplats, andra att det var ett sista desperat försök för inkaindianerna att gömma sig undan spanjorerna vid den spanska erövringen, men ingen vet med säkerhet. När erövringen av Sydamerika senare var ett faktum föll staden i glömska och gömdes i ett hav av grönska tills den inte längre syntes. Den upptäcktes igen av några bönder vid en skogsbrand år 1911.

Att ta sig till Machu Picchu

Idag är Machu Picchu utan tvekan ett av Sydamerikas mest populära utflyktsmål och sevärdhet. Många besöker Machu Picchu varje år och för att kunna behålla staden så välbevarad som möjligt är antalet besökare begränsat till 2000 stycken per dag. Förr kopplades detta utflyktsmål ihop med backpackers och svårtillgänglighet, idag ser det annorlunda ut. I turismens spår har vägarna till Machu Picchu gjorts mer tillgängliga för att fler ska ha möjlighet att besöka denna historiska plats. Det bästa sättet att ta sig till Machu Picchu är från staden Cusco. Dit kan du flyga från huvudstaden Lima och sedan finns det olika alternativ att ta sig fram till Machu Picchu med tåg och buss.

Machu Picchu - Guide

Inkaleden

Det går självklart fortfarande att vandra upp till staden bland annat via den kända Inkaleden. Nuförtiden dock bara i sällskap med en guide och ett särskilt tillstånd. Ska du vandra Inkaleden till Machu Picchu bör du tänka på att boka långt i förväg, under högsäsong (juni-augusti) kan det vara nödvändigt att boka ett halvår innan. På grund av den växande turismen tillåts nu bara 500 personer om dagen att påbörja sin vandring längs Inkaleden. Vandringsleden är stängd för upprustning under februari månad.

Trots att vissa menar att turismen gjort att Machu Picchu tappat lite av sin charm blir folk sällan besvikna på sitt besök hit och vyerna denna, en gång försvunna, stad bjuder på.

Vill du upptäcka nya delar av världen och kombinera med en kurs? Se alla våra temaresor här.

Senast uppdaterad: 06 mar 2015

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet