Visa kurser.se som: Mobil

Lär dig gitarrackord inför julfesten

Lär dig rätt gitarrackord inför julfesten

Lär dig enkla gitarrackord inför julfesten

Julen är för många en högtid som för associationer till mat, julklappar, familjetid, festligheter, samt sång och dans. Musiken kan många gånger ha en avgörande roll för att skapa rätt atmosfär och är en viktig del av själva julfirandet. Vill du imponera på din familj, kollegor eller vänner börjar det bli hög tid att börja öva på några enklare julsånger. Läs den här guiden för att få hjälp att sätta igång och lära dig några gitarrackord.

Gå en gitarrkurs

Att hitta rätt julsånger – navigera rätt bland tomtegubbar och bjällerklang

Varje år släpps det en uppsjö av nya julskivor som oftast innehåller en blandad kompott av nya och gamla julklassiker som vi njuter av. Men hur ska du göra för att hitta rätt? Ett tips på vägen är att fokusera på 2–3 julsånger som ligger dig varmt om hjärtat och lyssna igenom dem noggrant. Analysera melodin och via en snabb sökning kan du lätt hitta ackorden på nätet. Nästa steg är att lära dig att placera fingrarna rätt på gitarren för att lära dig de olika ackorden. Ta ackorden steg för steg så att du känner dig säker innan du går vidare till nästa. Många gånger räcker det att du lär dig 4 – 5 ackord för att behärska en sång. Med andra ord är det ingen mening att stressa upp sig i onödan.

gitarrackorden som imponerar på släkten i jul

Börja med ackorden ­– grunden för att skapa en melodi

Här gäller det att ha lite tålamod. Till en början kommer det kännas ovant och det är inte omöjligt att du kommer få ont i fingrarna. Kom ihåg att det här är bara en tröskel du som lär dig spela gitarr måste ta dig över. Redan efter första veckan kommer det kännas mer naturligt och dina fingrar kommer att ha vant sig vid greppet.

Titta på ackorden du ska spela och memorera ordningsföljden. Ta ett i taget och gå inte vidare förrän varje sträng klingar rent. Tänk på att hålla fingrarna mitt mellan banden på gitarren. Då låter oftast varje ton renare. 

Tips på några klassiska julsånger – om fantasin skulle tryta

Hej tomtegubbar – en klassiks julsång och snapsvisa som endast består av fyra ackord
(C, G7, G D7)

Bjällerklang – ytterligare en populär klassiker som passar stora som små. Består av sex ackord  (A, D, E, G, Dm , Em)

Nu är det jul igen – julsången som lämpar sig perfekt runt granen. Består av fyra ackord
 (C, G7, F, Dm)

Nej se det snöar – en populär julsång för de lite mindre. Består av tre ackord
(E, B7, A)

Nu tändas tusen juleljus – en stillsam julsång till glöggen i soffan. Består av 4 ackord 
(G, D, C, D7)

Alla kurser inom sång och musik

Senast uppdaterad: 29 nov 2017

Hobbytest

Hobbytest kurser.se

Vilken hobbytyp är du?

Inspireras till att göra något nytt på fritiden.

Starta testet